İstanbul Teknofest: Ülke Çapında Teknolojik Hedefler Ve Çok Özel Konuklar

KISACA İSTANBUL TEKNOFEST HAKKINDA

Bu yazımda sizlerle İstanbul Teknofest’ i anlatmayı seçtim, çünkü ülkemizin teknolojik hedefleri ve bu yolda attığı stratejik adımlar için oldukça büyük önem taşıyor. Aslına bakarsanız ülke için önemli olduğu kadar kuruluşlar ve bireysel boyutunda da çok önemli. Ülkemizin teknoloji üreten ve/veya tasarlayan önemli kuruluşlar böyle bir festivalde yeni genç teknoloji meraklıları ve üreticileri ile bir araya gelerek söz konusu genç beyinleri kendi kuruluşlarına ve/veya transfer edip bünyesine katabilme imkanı bulabiliyorken, diğer yönden yeni, genç, donanımlı ve dinamik teknoloji üreticileri de hayallerini gerçekleştirebilmek ve ortaya koymak istedikleri ürünleri üretebilmek için kendisine bir kuruluş yani bir resmi bir platform (işe alınma ile sonuçlanabilir) ve/veya maddi kaynak sağlayabilme imkanı buluyor. Yani aslında İstanbul Teknofest bir kazan-kazan etkinliği olarak karşımıza çıkıyor. Fakat ne yazık ki etkinliğin tarihi çoğunlukla güzel üniversitemizin sezon açma (başlama) tarihi ile çakışmaktadır.

İstanbul Teknofest’ in sahip olduğu öneme değinmişken bünyesinde ağırladığı çok özel konuklardan bahsetmemek te olmaz.  Fest’ e Aselsan, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, Tübitak ve Türksat gibi yerli kuruluşlar paydaşlık ediyor. Hepsi çok büyük ve önemli kuruluşlar. Hayalleri olan bir teknoloji üreticisi için bu kuruluşların üst düzey yöneticileri ile bir araya gelebilmek bulunmaz bir fırsat.

BU YIL DÜZENLENEN TEKNOFEST’ TE HANGİ ÖNEMLİ İSİMLER AĞIRLANDI?

Fest’in birkaç gün öncesinde festival hakkında bir briefing (bilgilendirme) yapılması amacı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ( T3 VAKFI ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde etkinliğe destek veren tüm paydaş kuruluşlar Yeşilköy Havacılık Müzesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında bir araya geldi. Toplantıya İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı & Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Mütevelli Heyeti Üyesi Haluk Bayraktar, Kuvvet Komutanları, paydaş kuruluşların üst düzey yöneticileri katıldı.

TEKNOFEST’ İN OLMAZSA OLMAZ KONUKLARI:
TÜRK YILDIZLARI AKROTİM VE TÜRK HAVA YOLLARI

Festivalin en renkli karelerini tabi ki en özel konuk olan Türk Yıldızları Akrotim’ in gerçekleştirmiş olduğu nefesleri kesen akrobasi uçuşları oluşturdu. Yürekleri ağza getiren manevralar yapıyorlar ve yaptıkları her gösterinin çok özel olması için çalışıyorlar. Gösterilerinin en güzel kısmı ise iki pilotun eş tırmanış ve zıt yönlerde dalış yaparak havaya kalp çizmeleri. Halka, bayrağa ve vatana olan sevgilerini göstermeyi asla ihmal etmiyorlar. Onlarla hepimiz gurur duyuyoruz.

İstanbul Teknofest 2018’ i çok önemli kılan bir diğer özellik ise festivalin 3. Havalimanı yerleşkesinde gerçekleşmiş ve Türk Hava Yolları filosundaki bir jetin alana ilk defa tekerlek koymuş olması idi. Çarpıcı detaylar bu şekilde bitmemek ile birlikte söz konusu uçuşun Türk Yıldızları Akrotim eskortluğunda gerçekleşmiş olması da görenlerin yüksek derecede beğenisini kazanmış gibi görünüyor. Yeni (3. Havalimanı) gerçekten gerekli miydi sorusu tartışmaya açık bir nokta ama bu uçuş önemli bir PR projesi oldu orası kesin. Bir diğer bahse değer detay ise uçuşta yer alan uçağın THY filosunda genelde uluslararası lüks sınıf uçuşlarında kullanılan ve THY filosunda oldukça az sayıda bulunan Boeing marka tescilli 777 serisi olması. Tabi ki sivil havacılık ile ilgilenen hiç kimsenin gözünden kaçmayan güzel bir detay…

Kaynakça: https://www.teknofestistanbul.org/tr/ 

Leave a Reply