Yeni Keşif, 4’lü DNA Sarmalı: Kanser Tedavisinde Yeni Ufuklar Mı Açıyor?

Bu yazımda daha çok yapılan bir bilimsel keşfi haberleştireceğim. İnternette rastladığım bu habere göre insan genomunda yalnızca 2’li değil 4’lü DNA sarmallarına rastlanmış. Gerçek Bilim sitesinin bugün (2 Nisan 2018) yaptığı habere göre;

Bugün ise yine Cambridge  Üniversitesi’ nden araştırmacılar dörtlü sarmal  DNA “quadruple helix’ yapılarının insan genomunda bulunabileceğini kanıtladılar. Guanin bakımından bol olan bu DNA’ lar guaninden( DNA nükleotitlerinden biri) dolayı G” olarak kısaltılıyor. Bu nedenle bu DNA’ ya G-DNA deniyor. 10 yıldan beri süren araştırmada elde edilen bulgular , hipotez olarak yaşayan insan hücrelerinde bu yapıların bulunabileceğini gösteriyordu. Sanal ortamdaki sentetik modellemeler ve sonunda insan kanser hücrelerinde floresan biyo işaretleyiciler sayesinde dörtlü sarmal gözlenebildi. 20 Ocak’ ta basılan Nature Chemistry  dergisinde yayınlanan araştırma DNA replikasyonu ve dört sarmallı quadrupleksler konsantrasyonlar arasında bağlantıyı gözler önüne seriyor. Bu hücre bölünmesi açısından büyük önem arz ediyor. Böylece dörtlü sarmallar sentetik modellerle hapsedilerek, DNA replikasyonu ve dolayısıyla kontrolsüz hücre bölünmesinin engellenebileceği öngörülüyor.

Diğer bir deyişle kanser hastalığı ile özdeşleşmiş şekilde bildiğimiz kontrolsüz hücre bölünmesinin de bu keşfe bağlı olarak yapılacak çalışmalarda hastalığın önüne geçilebileceği ve tedavi edilebilir hale gelebileceği konunda geleceğe yeşil ışık yakmış oldu. Bu sayede kanser hastalığı ile mücadele veren birçok insana da umut olabileceği konuşulan detaylar arasında yerini alıyor.

Kanser tedavisi ile ilgili yine aynı haberde diyor ki; “Kanser genelde onkogenlerin mutasyonu üzerinden ilerleyerek DNA replikasyonunu arttırıyor. Bu da kontrolsüz hücre bölünmesine neden oluyor.  DNA replikasyonu artınca , onkogenler dört halkalı yapıları arttırıyor.  Yani bu dört sarmallı yapılar hapsedilip, stabilize edilebilirse kanser hücresi dönüşümü durdurulabilir.Araştırma inhibitör kullanıldığında DNA replikasyonunun durduğunu ve dörtlü sarmal seviyelerinin düştüğünü gösteriyor. Bu da DNA’ nın dinamik olduğunu, yapıların devamlı oluştuğunu veya oluşmadığını gösteriyor.

Özeti şu ki; daha çok hastalık evresinde ortaya çıkan bu dörtlü sarmal yapılar bir inhibitör molekül ile baskılanabilir ise o zaman kontrolsüz bölünen kanser hücrelerinin yok edilmesi de mümkün olabilir gibi görünüyor.

4’lü sarmal yapının keşfi 1953 senesinde yapılan çift sarmallı DNA keşfinden bu yana en büyük keşif olarak nitelendiriliyor.

 

REFERANS: http://www.gercekbilim.com/dortlu-sarmal-dna-insan-kanser/

Leave a Reply

2 comments

  1. İlyas Güneyli

    Bu haber 2018 değil, 2013 ocak ayı haberidir.

  2. Doğa Erbil

    Güncelleme için teşekkürler ;)