Matematik Koçunuz Ayağınıza Değil Akıllı Telefonunuza Geldi!

Herkese merhaba. Bugün, küçüklüğümden beri hep istemiş olduğum fakat anca yakın zamanda keşfetme imkanı bulabildiğim bir teknoloji harikasından bahsedeceğim. Kendisi bir telefon uygulaması. Google Play Store’da mevcut fakat App Store’da da var mı, bilmiyorum. Uygulamanın ismi ise Photomath. Adına bakıldığında hoş bir uygulama olduğu çok belli değil mi? Benim mi hoşuma gidiyor yalnızca? Okuduktan sonra sizin de en azından ilginizi çekeceğine eminim. Uygulama çok basit çalışıyor, fakat yaptığı işlemler hiç de kolay değil. Çalışma mantığı şöyle: Kameranızı bir matematik problemine doğru tutuyorsunuz ve Photomath, ayrıntılı bir şekilde adım adım yönergelerle yanıtı size hemen gösteriyor. Mükemmel değil mi?

Şimdi içinizden demişsinizdir, kesin basit dört işlemleri çözebiliyordur sadece diye. Fakat Photomath; aritmetik, tamsayılar, kesirler, ondalık sayılar, karekökler, cebirsel denklemler, lineer eşitlikler/eşitsizlikler, ikinci dereceden eşitlikler/eşitsizlikler, mutlak eşitlikler/eşitsizlikler, denklem sistemleri, logaritmalar, trigonometri, üstel logaritmik fonksiyonlar, türevler ve integralleri desteklemekte. Yalnızca problemin fotoğrafını çekiyorsunuz ve gerisini uygulama hallediyor. Üstelik bu problem, herhangi bir ekranda veya bilgisayar çıktısı bir kağıt üzerinde olmak zorunda da değil. Müthiş uygulamamız el yazısını da destekliyor! Okunabilir bir şekilde yazdığınız her işlem çözülüyor. Uygulamanın yanıldığı tek nokta, bir problemi elinizle düzgün yazmadığınız zaman (7 rakamını 1 rakamına benzer bir şekilde yazmak gibi) haliyle sonuç yanlış çıkıyor. Tabii ki bu durumda hata uygulamada değil kullanıcıdadır.

Uygulamanın kimlere hitap ettiğinden bahsedecek olursak da uygulama, matematikle ilgili sıkıntılar yaşayan veya matematik sorularıyla uğraşacak zamanı olmayan çalışkan (!) herkese hitap ediyor bence. Çocukken hep söylerdim, keşke birisi benim yerime matematik ödevlerimi yapsaydı diye. İşte! Artık benim için biraz geç olsa da gelecek nesilleri bu nimetten faydalandırabiliriz. Şöyle bir uyarıda bulunmak lazım: Her işi uygulamaya bırakırsak matematik konularını güzelce öğrenemeyiz sevgili gençler. Bu uygulamayı yalnızca acil durumlarda (!) kullanmalıyız. Acil durum dediğimden de siz ne anlarsanız artık. Bana göre, hafta sonunda birçok dersten ödeviniz olduğunda bu bir acil durumdur ve bu derslerden biri de matematikse ödevlerden birini aradan çıkarmak için Photomath, güzel bir çözüm olabilir (!).

Ayrıca işlem çözebilme dışında yeni bir özellik de uygulamaya eklenmiş bulunmakta: Grafik çizme. Yine elle veya dijital şekilde yazılmış bir ifadenin grafiğini çizmek için kamerayı üzerine tutmanız yeterli. Bunu da ödevleriniz için göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu arada hadi gene iyisiniz, App Store’da da varmış uygulama. İncelemeyi Android’de yaptığım için kullandığım fotoğrafların hep iOS versiyonuna ait olması da garip oldu… Uygulamayı aşağıdaki linklerden Android ya da iOS platformları için indirebilirsiniz. Artık matematik, daha da eğlenceli (!).

Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microblink.photomath

App Store: https://itunes.apple.com/us/app/photomath-camera-calculator/id919087726?mt=8

KAYNAKÇA: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microblink.photomath

Leave a Reply