iPhone serisinin 10. Yılına özel olarak çıkardığı iPhone X modelinin 6099 TL resmi satış fiyatıyla, uzun süre eleştiri oklarının hedefi olan ve ülke gündemimizi oldukça meşgul eden Apple, geçtiğimiz günlerde batarya koşulları iyi durumda olmayan iPhone’ların işletim sistemindeki özel bir yazılımla telefonların işlemci frekanslarını bilerek düşürdüklerini açıkladı.

Aslında Apple’ın telefonlarını kasti olarak yavaşlattı iddiaları kullanıcılar tarafından iPhone 3GS modelinden beri dile getiriliyordu. Fakat son dönemde bu iddialar forumlarda daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı ve Apple baskılara daha fazla dayanmayarak bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Bataryası eskiyen iPhone modellerinde iOS 10 güncellemesiyle gelen bir yazılım sayesinde telefonların performanslarının kasti olarak düşürüldüğü açıklandı. Sebep olarak ise, eski bataryaya sahip iPhone’ların yüksek güç gerektiren işlemlerde bataryalarından yeterince güç çekememesi ve bunun sonuncunda ani kapanmaların yaşanması gösterildi. Firma, bu ani kapanmaları engellemek amacıyla böyle bir yola başvurduğunu belirtirken, dünyanın dört bir yanından planlı eskitme başlığı altında tazminat davaları açılmaya başlandı. İnternette ise Apple’a karşı bir cadı avı başlatıldı. Fakat açıklama biraz daha dikkatli okununca durumun aslında o kadar da kötü olmadığı anlaşılıyor.

Öncelikle Apple bu yola iOS 10 güncellemesiyle beraber başladığının belirtti. Yani internette dolaşan iddiaların aksine bu durum iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE ve iPhone 7 için geçerli. Bunun yanında, kullanıcılar mağazalardan aldıkları yeni bir telefonda bu yavaşlatma ile karşılaşmıyorlar. Apple sadece batarya koşulları iyi durumda olmayan ve telefonun yüksek performans gereksinimlerini karşılayamayacak cihazlarda yavaşlatmaya başvurduğunu belirtiyor. Yani firma sizi hep daha iyisine ve daha pahalısına almaya, en azından telefonu yeni alırken yönlendirmiyor. Aksine var olan telefonunuzu daha uzun süre kullanabilmeniz için işlemci frekanslarını düşürdüğünü belirtiyor. Bataryası sorunlu telefonların pilleri değiştirildikten sonra hızlandıkları ise test edilip onaylanmış. Bu koşullar göz önüne aldıktan sonra, Apple’a karşı başlatılan bu linç kampanyasının biraz haksız olduğu görülüyor.

Tartışılması gereken asıl konu ise, Apple’ın yaptığı bu hamleyi kullanıcılarından habersiz olarak hayata geçirmesi. Günümüzde şeffaflık kullanıcılar için çok önemli bir konu haline geldi. Kullanıcılara sorulmadan veya haber vermeden yapılan bu değişiklik kullanıcıları oldukça sinirlendirdi. İşlemci frekanslarında görülen düşüş, kullanıcı deneyimini oldukça etkiliyor ve kullanıcılar bu yavaşlamanın firma tarafından yapıldığından habersiz. Apple şeffaflık politikasına daha fazla önem vermesi gerektiği aşikâr.

Apple, kullanıcılar tarafından gelen eleştirilere dayanamayarak özür diledi ve bu anlamda batarya değişim ücretlerini 79$’dan 29$’a düşürdü. Kullanıcılar artık resmi Apple teknik servislerinde, eskiyen bataryalarını, orijinal bataryalarla çok daha ucuz ücretler karşılığında değiştirebilecekler.

Bu özür kampanyası Apple’ı açılan davalardan kurtaracak gibi gözükmüyor nitekim Fransa’da açılan dava firmanın başını oldukça ağrıtacak cinsten. Fransa’da açılan davayı Amerika ve diğer ülkedekilerden ayıran özellik, 2015 yılında yürürlüğe giren düzenlemelerle “Planlı Eskitme” Fransa’da suç olarak görülüyor. Bu süreç Apple’ı uzun süre meşgul edecek gibi duruyor. Bakalım Apple kriz sürecini yönetmekte ne kadar başarılı olacak.

Kaynakça:

Leave a Reply

1 comment

  1. Defne

    Bence de yavasladi ama bir dahaki yazinizda da planli eskitmeden biraz bahsederseniz sevinirim. Yazilarinizi buyuk bir keyifle takip ediyoruz.