Stardew Valley İncelemesi

Sizlere yakın zamanda indirime girmesini daha fazla bekleyemeyip aldığım ve kısa bir sürede favori oyunlarımdan biri haline gelen Stardew Valley adlı oyundan bahsetmek istiyorum. Stardew Valley 26 Şubat 2016 yılında Steam’de yayınlanmış RPG(RYO) ve simülasyon tarzında bir oyun. Oyun aslında basit bir hikâyeye sahip Jojo Corp. da çalışmakta olan ama yaptığı işten hoşnut olmayan birisiniz ve işinizi bırakıp büyükbabanızın Pelikan kasabasındaki çiftliğini devralmaya karar veriyorsunuz. Buradan sonra olacaklarsa tamamen size bağlı.

Oyun size birçok şeyi yapma seçeneği sunuyor çiftçilik, hayvancılık, balıkçılık ve arıcılık gibi elbette daha birçok seçenekte mevcut. Stardew Valley de bir yıl her biri 28 gün olan 4 mevsimden oluşuyor ve her mevsim o mevsime özel olan bitkileri yetiştirebiliyorsunuz tabi bir yandan da çiftliğinizi büyütüyor, yeni bölgeler açıyor, madencilik, dövüş ve balıkçılıkta gelişiyorsunuz. Pelikan kasabası halkını da unutmamak lazım oyunda sizin dışınızda 30’a yakın karakter var ve her biriyle isterseniz arkadaşlık kurabiliyorsunuz eğer bunu yapmayı seçerseniz kasaba ile ilgili daha fazla bilgi edinebiliyorsunuz bunun yanı sıra NPC’lerin diyalogları da eğlendirici ve sizi oyuna bağlanmaya itecek kadar da iyi yazılmış. Enerjiye dayalı bir oyun tarzı var gün içinde sınırlı miktarda enerjiniz var(yemek yiyerek enerji kazanmak mümkün) ve saat sabah 2 den sonra çalışamıyorsunuz o yüzden akıllı oynayıp günü planlamanız gerekiyor. Oyunun oldukça geniş bir crafting sistemi var bu da oyuncuyu eşya ve malzeme aramaya itiyor. Crafting sistemi aracılığıyla bina bile inşa etmeniz mümkün. Savaş sistemiyse oldukça basit madenlerde ne kadar aşağıya inerseniz sayısı ve kuvveti o kadar artan canavarlar var ve onlarla genellikle vur kaç yaparak savaşıyor zamanla silahınız ve zırhını geliştirerek daha aşağı seviyelere inme imkânı ediniyorsunuz ki ne kadar aşağı inerseniz bulduğunuz malzemelerin kalitesi ve değeri o kadar artıyor.  Oyunda ilerleyip daha fazla para kazanmaya başlayınca hayvancılık, seracılık ve arıcılık gibi birçok aktiviteyi yapabilir hale geliyorsunuz.

Stardew Valley dört dörtlük bir simülasyon oyunu. Oyun asla sıkılmanıza müsaade etmiyor sürekli yeni şeyler keşfediyor ne kadar oynarsanız o kadar fazla şey yapabiliyor hale geliyorsunuz bu da sizi oyunu oynamaya devam etmeye itiyor. Müzikleri basit ve insana huzur veriyor. Grafikleri ise bit tarzında eğer bu tarzı seviyorsanız bu oyundan da hoşnut kalacaksınız. Hikâye basit ama hoş. NPC’lerin karakterleri fazla derin olmasa da onlara derinlik katacak kadar iyi yazılmış. Doğrusunu söylemek gerekirse bu oyunda eksi olarak gördüğüm bir şey yok. Steam’de 24 TL ‘ye satılmakta olan oyun fiyatına kesinlikle değiyor. PC dışında Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One ve mobil platformlarda da bulabilirsiniz ben kesinlikle bir göz atmanızı öneririm.

Leave a Reply