Akıllı Valizler nedir, ne değildir? İşte bilmeniz gerekenler

Her şeyin en teknolojiğini, en kolayını, en erişebilir olanını aradığımız günümüz 21. yüzyıl çağı şimdi de akıllı valizleri ortaya çıkardı. Aslında baktığımızda son 2-3 yılda gelişen bu teknolojiyi gelin biraz yakından inceleyelim.

Herhangi bir akıllı cihazdan bahsederken nasıl tek tip ürün bulamıyor ama birkaç gelişmenin kombine edilmiş halini görüyorsak akıllı valizlerde de bu geçerli oluyor.

Aşağıda sıralanan özelliklerin en az birkaçını içeren normal bir valiz, akıllı valiz formatına dönüşüyor. Bu icadın arkasındaki amaçlar da tahmin edebileceğiniz gibi yolculuk süresini daha acısız, daha fazla keyifli, yolculuğunuzda karşılabileceğiniz valiz kaybolmaları gibi sıkıcı tecrübeleri aza indirgemek.

İşte bir akıllı valizde bulunan bazı özelliklerimiz:

  • Cihaz şarj ünitesi
  • GPS
  • Elektronik kilitler
  • Wi-Fi bağlantısı
  • Bluetooth
  • Güneş enerji ünitesi
  • Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisi

 

Hatta Bazı Modeller Sahiplerini Takip Ediyor

Ocak ayında Consumer Electronics Show (CES)’da Pekin merkezli şirket ForwardX, Ovis adını verdiği bluethooth bağlantısı sayesinde kullanıcısını takip eden valizi halkın beğenisine sundu. Bilgisayarla görüş teknolojisi valizin nesneleri görmesini ve etrafını dolaşmasını sağlıyor. Böylelikle engellere takılmadan bir hareket imkanı sunuyor. Ayrıca 2 metre uzağınızda kalırsa bileğinizdeki bluethooth bağlantılı bilekliğe titeşimler gönderiliyor ve GPS özelliğinin yardımı ile de valizinin kaybolma olanağı minimuma iniyor.

 

Bu Valize Binebilirsiniz

modobag

 

Modobag isimli valizimiz diğerlerinden binilebilme özelliği ile ayrılıyor. Evet aynen duyduğunuz gibi. Havaalanında üzerine binerek hareket edebiliyorsunuz. 150 watt gücündeki motoru 12 km hıza ulaşabiliyor. %80 dolu pili 15 dakika çalışıp yaklaşık olarak 9 km yol kat edebiliyorsunuz. Ve Modobag, yaklaşık 118 kilograma kadar üzerinde insan taşıyabiliyor.

 

 

Havaalanında Dikkat!

Buraya kadar her şey iyi hoş. Elektronik cihazlarınızı şarj edebilir, taşıma lüksünü ortadan kaldırabilir ve hatta üzerine binebilirsiniz bile. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Çoğu akıllı valizde kullanılan lityum iyon piller önemli derecede yangın felaketlerine yol açabilir. Bu yüzden çoğu havalimlarında gereken önlemleri alınmış bulunmakta. Eğer uçağa akıllı valizinizle binmek isterseniz valizinizin bataryasını çıkarmanız gerekmekte. Bazı modeller çıkartılabilir batarya özelliği sunuyor ama bazılarında bu özellik yok. Onun için alırken buna dikkat edin.

 

 

KAYNAKLAR

https://www.telegraph.co.uk/technology/2019/01/07/meet-smart-suitcase-designed-follow-around-airports-avoid-collisions/

https://www.lifewire.com/smart-luggage-4156871

https://www.pcworld.com/article/3107617/riding-modobag-the-motorized-suitcase.html

 

Leave a Reply