Balistik nükleer füze

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olağanüstü hal ilan etmesi ve nükleer silahları yüksek alarma geçirmesinin üzerinden çok zaman geçmedi. Nükleer savaş risklerinin küresel olarak artmasına rağmen, Rusya’nın savaş başlatmak için mantıklı bir nedeni yok. Ama kim bilir? Ekonomi gibi, politikacılar her zaman mantıklıdır diyemiyoruz. Bu yazıda dünya üzerinde büyük çaplı bir savaştan sonra neler olacağını tartışalım.

Kış geliyor / Winter is coming

House of Stark

Çoğu insan için, herhangi bir nükleer savaştan sağ çıkmak, atom saldırı bölgesinden uzaklaşmayı ve güvenli bir yere çekilmeyi ummakle ilgilidir. Bu ilk bakışta mantıklı gözükebilir. Ne de olsa insan nükleer şoktan uzaktır, yıkıcı enerji patlamasından uzaktır? Özel tekniklerle radyasyona dayanmayı umabilirler. Barınabilir ve stoklanan yiyecek ve malzemeleri tüketebilirler. Ancak gerçek, tahmin edilenden çok daha acımasız olacak.

Şehirlere veya yüksek oranda organik bileşiklerin bulunduğu herhangi bir yere yapılan birkaç nükleer saldırıdan sonra, nükleer reaksiyonlar tarafından salınan enerji her şeyi ısıtacak ve yakacaktır. Neticede anlık olarak güneşi dünyaya getiriyoruz gibidir süreç. Sonuç ısıtılmış, yayılan duman olacaktır. Aynı duman, daha az yoğunluğu sayesinde yükselecek. Bütün dünyayı sarıp, gündüzleri bile geceye dönüştürecek. Vampirler bunu isteyebilir; ancak, bir de bitkilere sormak lazım. Üreticilerin çoğunluğu fotosentez yapamayınca ilk tüketicileri aç bırakarak yok edecekler Tüm dünyada üretilen besin oranı şok düşüşü yaşayacak. Yaklaşan sonuç, homosapiens de dahil olmak üzere tüm fauna için kitlesel açlık oluyor. Hayatta kalanlar, beslenmek için bir zamanlar müttefikleri olan rakiplerini saf dışı bırakmak zorunda kalacaklar. Nükleer bir kriz değil, bir gıda krizi çoğu insanı yok edecek. Araştırmalar, asgari düzeyde vejetaryen gıda tüketimiyle bile popülasyonun uzun süre dayanamayacağını gösteriyor. Bu senaryoda bile, bağışıklık eksiklikleri, hayatta kalanları radyasyon sayesinde artık son derece gelişen mikroplara karşı daha savunmasız hale getirecek. Kıtalar kadar hızlı soğumasa da okyanuslar da aynı senaryoyu yaşayacak. Bununla birlikte, sıcaklık farkı, kıyılarda yaşamayı imkansız değilse de aşırı zorlaştıracak. Korkunç fırtınaları serbest bırakacaktır. Tanıdık mı geliyor? Aynı senaryo, asteroit gezegene çarptığında ve çoğu dinozor için kıyameti de getirmişti. Nitekim onların radyasyonla derdi olmadı. Kış gerçekten de geliyor.

Yükselen radyoaktif dumanlar

Peki kış ne zaman gidecek? Soğuyan toz ve duman zamanla çökecek olsa da ozon segmenti ağır hasar görecek. Bu sonuç, dünyaya çarpan engellenmemiş gama ışınları olacak. Psikolojik baskı, hayatta kalanları da depresyona sokacak ve yaşamak belki de psikolojik dayanaklarını tuzla buz edecek. Dolayısıyla yeni tehditler grubu: aşırı radyasyon, gıda krizi, gama ışınları, sosyal problemler… İnsanlar teknoloji olmadan bir nesil içinde böyle bir değişimi benimseyemezler. Ama doğa devam edecektir, bu hep böyle oldu. Umalım ki, bir sonraki akıllı ırk, insanların maruz kaldığı felaketi arkeolojik araştırmalarını yaparken keşfedecek ve döngüyü kıracak. Stark’lar haklıydı, ancak son dakikaya kadar kimse onları dinlemedi. Şimdi dünya iş işten geçmeden kışı önleyebilecek mi? Neticede hançerlenecek bir Gece Kralı da olmadığı için kış önlenemeyecek.

Referanslar:

Britannica, T. Editors of Encyclopaedia (2017, April 21). nuclear winter. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/science/nuclear-winter

Helfand, I. (2013). The Humanitarian Consequences of Nuclear War. Arms Control Today, 43(9), 22–26. http://www.jstor.org/stable/23629551

Rodhe, H. (1984). A Nuclear Winter. Ambio, 13(1), 43–44. http://www.jstor.org/stable/4312983

Görsel materyal:

https://search.brave.com/images?q=russian+nuclear+arms&source=web#2

https://search.brave.com/images?q=nuclear%20winter#0

https://search.brave.com/images?q=nuclear%20winter#14

Not: Yazı orijinal olarak ingilizce yazılıp sonrasında yazar tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

Leave a Reply