Teknolojinin gelişmesiyle sanat eserleri de dijital ortama taşınıyor. Bir bakıma sanatın dijital ortama taşınıyor olması, insanların sanata ulaşabilmesini daha da kolaylaştırıyor. Sanat eserlerinin yanı sıra ses dosyaları, gifler, resimler, videolar ve daha birçok fiziksel varlığın dijital ortamda satılabilir ve varlıklarını hep sürdürebilir hale getirmelerini sağlayan ‘dijital sertifikaya’ NFT deniyor. NFT (Non-Fungible Token), blok zincirine dâhil olan değiştirilemez jeton diye tanımlanıyor. NFT’ler bir resim ya da sanat eseri gibi fiziksel bir varlık olarak bulunmuyorlar.

Sanat âşıkları,  NFT’lerin dijital ortamda alışverişini yaparken, kripto para birimleri gibi, blockchain (blok zinciri) teknolojisini kullanıyor. Blok zincir teknolojisi, kripto para birimleri ile yapılmış olan bütün alışverişlerin ve işlemlerin saklandığı dijital bir hesap defteri olarak tanımlanabilir. Kripto paraların ve NFT’lerin aynı blok zincire kaydedilmesi, bir eserle ilgili kimin hangi işlemleri yaptığının takibinin daha iyi izlenebilmesini sağlar. Bu şekilde dijital içeriklerin, ait olduğu kişiye olan haklarını korunur.

‘Kripto Sanat’ ismi ilk karşılaşıldığında kulağa bir sanat akımı gibi gelse de, aslında NFT’lerin, dijitale geçirilen her bir içeriğin, genel adına deniyor.

Sanatçıların kripto sanata karşı sempatisinin, bu kadar artmış olma sebeplerinden biri, doğrudan ve her anda sanat severlere kendi eserlerini ulaştırabiliyor olmalarıdır. İkinci olarak dijital ortamda yapılan her alışverişin takip edilebiliyor olması, dijital içerikleri piyasaya süren kişilerin, devam eden bu alışverişlerinden paylarını almalarını daha imkânlı bir hale getiriyor.

Hepimizin az çok çevremizden duyarak aşina olduğu ama aslında içeriği konusunda çok bir fikrinin olmadığı, NFT çılgınlığı, bu sıralar yüksek fiyata satılan içeriklerle çok ses getiriyor.

Dudağımızı uçuklatacak kadar yüksek meblağlara satılan dijital içeriklerin birkaç örneğini inceleyelim;

Beeple’dan “Everydays: The First 5,000 Days” – 69 Milyon Dolar
Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’in ilk Tweeti – 2.5 Milyon Dolar
Kedi Nyan Adlı Ardında Gökkuşağı Bırakarak Koşan Bir Kedi Animasyonu – 590 Bin Dolar

Kaynakça:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56385962

https://www.indyturk.com/node/349906/ya%C5%9Fam/t%C3%BCm-y%C3%B6nleriyle-nft %C3%A7%C4%B1lg%C4%B1nl%C4%B1k-m%C4%B1-yoksa-gelece%C4%9Fin-ta-kendisi-mi

https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/nft-cilginligi-buyuyor-milyonlarca-dolara-satilan-dunyanin-en-pahali-kripto-sanat-eserleri,hEkm2aGwj0CoiqTxIvS6rg/I8RNY70HU0ewHZ1_KVDxcw

https://www.theverge.com/22310188/nft-explainer-what-is-blockchain-crypto-art-faq

Leave a Reply