Geçtiğimiz yıllarda hep piyasaya sürülmesi beklenen ve bizi heyecanlandıran elektrikli araba sektöründe yaşanan gelişmeler devam ediyor. Alman otomobil üreticisi Volkswagen ve Amerikalı otomobil üreticisi Ford elektrikli arabalar için olan ittifaklarını genişleteceklerinden bahsettiler.

Aynı zamanda Alman otomobil üreticisi olan Mercedes-Benz tek şarjla 1000 kilometre yol gidebilen yeni elektrik aracını tanıttıktan sonra elektrikli araç sektörü adına daha çok gelişme yaşanacağının imkânsız olmadığı görüldü. Şirketin Teknoloji Sorumlusu olan Markus Schaefer, akıllarındaki bu araç prototipini önce bazı arazi türlerinde test edeceklerini belirtti. Şirket 2025’ten sonra bütün yeni araç platformlarının piyasaya süreceği tüm araçların yalnızca elektrikli araçlar olacağını vurguladı. Mercedes-Benz 2030’a kadar elektrikli araç sektörüne yapacakları yatırımı açıklayarak ve 2021 yılında sekiz adet pil tesisi inşa ederek bu sektörde bir öncü olan Tesla’yı geride bırakmak istediklerini açıkça belirtmiştir. Bir başka gelişme, Alman devleti, elektrikli araçlar için sağladığı teşviğin geçtiğimiz sene 4.7 kat artarak 3 milyar euroyu geçtiğini açıkladı. Bu da şirketlere elektrikli araba sektörünün uzun bir gelecek vadettiğinin kanıtını sunmuş oldu.
Bir başka ilerleyen gelişmeyi incelersek, İsveçli bir teknoloji şirketi olan ABB dünyanın en hızlı elektrikli araba şarj cihazı Terra 360’ı bulduklarını duyurdu. Elektrikli arabaların en büyük dezavantajlarından biri şarj etme süreleridir ama ABB ürettikleri cihazın sayesinde elektrikli araba sürücülerinin arabalarını 15 dakikada şarj edebileceğini açıkladı.

Kaynakça:

https://tr.euronews.com/2022/01/09/mercedes-tek-sarjla-1000-km-giden-elektrikli-arac-n-tan-tt
https://tr.euronews.com/2021/10/01/dunyan-n-en-h-zl-elektrikli-arac-sarj-cihaz-uretildi-bataryalar-15-dakikada-dolacak
 

Leave a Reply