Bir sabah uyansanız ve hayatınızın en önemli parçası olan gezegenimizin durduğunu fark etseniz. Fark etmek o kadar da zor olmayacaktır. Çünkü yaşamamızı sağlayan tüm faktörler birkaç dakika içerisinde yok olacaktır. O zaman olaya önce biraz geniş çaplı bakalım. Dünyamız büyük kütlesi ve hızı sebebiyle büyük bir momentuma sahip. Bir anda gezegenimiz durursa eylemsizlik sebebiyle dünya üzerindeki su kütleleri, yani okyanuslar, doğuya doğru hareket edecektir. Çünkü eylemsizlik basit tabiriyle bir cismin bulunduğu konumu koruma isteğidir. Dünya durduğu anda cisimler sahip oldukları eylemsizlik nedeniyle bir anda dönme yönünün tersine savrulacaklardır, tıpkı metro fren yaptığında savrulmamız gibi.

YENİ BİR DÜNYA HARİTASI, YENİ KITALAR

Dünyanın kutuplardan basık ekvatordan şişik meşhur geometrik durumu ortaokul zamanlarından beri bildiğimiz bir olgudur. Peki bunun sebebi nedir? Bunun sebebi dünyanın dönüyor olmasıdır. Elinize çember şeklinde bir demir parçası alırsanız ve merkezinden sabitleyip yeterli bir hızla döndürürseniz, çember parçasının merkezcil kuvvet sebebiyle aynı dünya gibi bir şekil aldığını göreceksiniz. Dünya durduktan birkaç dakika sonra dünya küre şekline geri dönecektir. Bu da okyanusların ekvatorda toplanmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda okyanuslar hareket ederken dev kasırgalar ortaya çıkacaktır. Bu da dünya üzerindeki canlıların çoğu için son demektir. Şanslıysanız ve hayatta kaldıysanız atlatmanız gereken birkaç şey daha bulunuyor.

DEV KASIRGALAR

Dünya dursa bile hareket etmeye devam edecek ve dünyayı önemli ölçüde etkileyecek faktörlerden biri de atmosferdir. Atmosferin hareketi sebebiyle rüzgarlar 1700 km/h hızıyla esmeye başlayacaktır. Şu ana kadar dünya üzerinde gözlemlenen en hızlı rüzgarın yaklaşık 400 km/h olduğunu düşünürsek oluşacak bu rüzgar tüm yapıların sonunu getirecektir.

RADYOAKTİF ETKİLER

Gezegenle birlikte çekirdekte duracaktır. Çekirdeğin durmasıyla dünya sahip olduğu manyetik alanı kaybedecektir. Bu da demek oluyor ki dünyamız artık tüm radyoaktif ve manyetik etkilere açık olacaktır. Gerçekten fazla şanslıysanız ve hayatta kalmaya devam ederseniz artık yeni yaşam alanınız yer altı olacaktır. Çünkü değişen iklim koşulları ve radyoaktif etkiler yaşama elverişli olmayacaktır.

DÜNYA GERÇEKTEN YAVAŞLIYOR

Ay’ın yer çekimi sebebiyle Dünya’nın dönüş hızı her geçen gün daha da azalıyor. Ama bu yazı boyunca bahsettiğimin aksine çok yavaş bir süreç. Ve bu yavaş sürece canlıların alışması çok da zor değil. Bu yüzden şu an Dünya’nın durması çok da olası gözükmüyor. Ama kim bilir belki bir gün dünyamızı durdurabilecek güçteki uzay cismi tüm gücüyle dünyamıza çarpar. İşte o zamana kadar bu olasılığı göz ardı ederek rahatça yaşayabiliriz.

Kaynakça:

What would happen if Earth stopped spinning? | Astronomy.com

Leave a Reply