Ferrari’yi 2023’te Neler Bekliyor?

2022 sezonunu takımlar şampiyonasında Red Bull’un 205 puan gerisinde 2. sırada noktalayan Scuderia Ferrari Formula 1 Takımı, önümüzdeki sezona radikal değişikliklerle girmeyi planlıyor. Takım patronunun değişmesi de bunlardan biri…

2022 sezonuna hem F1-75’in güçlü aerodinamik yapısıyla hem de pilotlarının uyumuyla dikkat çeken bir başlangıç yapan Ferrari, sezonu ilk yarışta 44 puan fark attığı Red Bull’un arkasında bitirdi. Bunun elbette birden fazla sebebi vardı, ama önceliğin takım içi anlaşmazlık olduğu her yarışta telsiz konuşmalarından anlaşılıyordu.

Charles Leclerc ve Carlos Sainz

2021 sezonunda McLaren’daki koltuğunu bırakıp Sebastian Vettel’in yerine Ferrari’ye gelen İspanyol pilot Carlos Sainz, Ferrari’yle ilk sezonunda aldığı puanlar ve çıktığı podyumlar ile babası sayesinde F1 koltuğuna sahip olduğuna dair tüm dedikoduları ve eleştirileri haksız çıkarmıştı. Ferrari’ye ve Leclerc’e bu kadar hızlı adapte olması da F1 sevenleri çok şaşırtmıştı.

Carlos Sainz

2022’de ise sezonun son yarışına kadar Leclerc’le Sainz’ın aralarındaki gerginlik hem telsiz konuşmalarından hem de yarış sonrası röportajlardan anlaşılıyordu fakat takım, itibarını koruma amacıyla bu gerginliklerin üstünü örtmeye çalışıyordu. Sezonu 2. olarak tamamlayan Charles Leclerc’e bu sıralamayı kazandıran da yine bir takım emriydi. Abu Dhabi Grand Prix’inde Leclerc’i desteklemesi ve onunla mücadele etmemesi konusunda takımdan talimat aldığını belirten Sainz, yine de Charles için mutlu olduğunu da eklemişti.

Diğer takımlardaki gerginliklerle (bkz. Alonso-Ocon) kıyaslanamayacak kadar hafif bir süreç geçirip, bu iki yılda hiç temas yaşamasalar da takımın bu yıl nasıl bir strateji izleyeceği merak ediliyordu. Ve artık Leclerc cephesinde birinci pilotluğa dair yeni umutlar doğduğunu söyleyebiliriz. Ferrari’nin fabrikası ve doğduğu yer olan Maranello’da yönetimin neredeyse tamamının değişmesinin planlanması bunun ardında yatan en büyük sebep. Bu büyük değişim ise takım patronu Matia Binotto’nun ayrılmasıyla başladı.

Matia Binotto ve Frederic Vasseur 

Micheal Schumacher’in arkasındaki genç mühendis olarak tanıdığımız Binotto, Ferrari yönetiminden takım patronluğu boyunca istediği desteği alamamış ve her başarısızlığın arkasındaki sebep olmaktan yorulmuş olmalı ki Ferrari kariyerini bu sezon itibariyle noktaladı. Bu ayrılığın ardında yöneticilerin beklentileriyle Binotto’nun beklentilerinin uyuşmamasının da yattığı, Formula 1 kulislerinde konuşuluyor. Özellikle Ferrari başkanı John Elkann ile bu yıl kaybedilen yarışlar hakkında gerginlikler yaşandığı söyleniyor. Kulis dedikoduları ne kadar doğrudur bilinmez ama yerine geçecek ismin açıklanması da an meselesi. Scuderia Ferrari, 2023 sezonuna Ferrari’yle güçlü bağları olan Alfa Romeo takımının şu anki takım patronu Frederic Vasseur ile masaya oturmaya hazırlanıyor.

Bu radikal değişimin fabrika takımı olan Ferrari üstünde nasıl bir etkisi olacak tartışılır. Ancak yeni yönetimin Charles Leclerc’e odaklanarak birinci pilot stratejisiyle yürümek istediği söyleniyor. Ve bu strateji çoğunlukla güçlü bir araç geliştiren takımlarda (Red Bull bunun en güzel örneği) görüldüğü için Ferrari’nin 2023 aracı biz F1 sevenlerde büyük bir umut uyandırıyor.

2023 Pirelli testlerinden F1-75

Rekabet Formula 1 için her şeydir; tüm izlenme sayılarının, tüm ilginin sahibidir. 2020 sezonu gibi tek araç ve sürücü dominasyonu izlediğimiz sezonlar ise kitlesini soğutabilecek potansiyele sahiptir. İşte bu yüzden, 2023 Formula 1 sezonunun takımlar ve tabii sürücüler arasında bol rekabetli bir sezon olmasını umut ederek yazımı burada noktalıyorum.

Kaynakça

Scuderia Ferrari görselleri takımın sosyal medya hesaplarından, Matia Binotto ve Frederic Vasseur görselleri Sky Sports’tan alınmıştır.

https://www.crash.net/f1/feature/1018027/1/who-will-succeed-binotto-ferrari-s-next-f1-boss

https://tr.motorsport.com/f1/news/horner-mattia-icin-ferrariden-ayrilmak-zor-olmali/10409883/

https://tr.motorsport.com/f1/news/sainz-abu-dhabide-leclerc-ile-mucadele-etmemek-uzerine-talimat-aldim/10405402/

Leave a Reply