Şu yaz günlerinde birçok üniversitelinin yaz tatillerini daha iyi bir kariyer için staj yaparak geçirdiklerini biliyoruz. Özellikle önde gelen bazı büyük şirketlerin uzun dönem maaşlı ve eğitimler içeren özel staj programları son yıllarda revaçta. Bu staj programları genellikle en az 2-3 ayını tatil yapmak yerine çalışan azimli öğrencilerin tercihi. İhracat Satış departmanında 1 Ayı tamamladığım hâli hazırda devam ettiğim uzun dönem stajım sırasındaki tecrübelerimden ve hatalarımdan çıkardığım yapılması ve yapılmaması gereken 5 tavsiyeyi paylaşacağım.

1)Basit işleri küçümsemeyin

 Ailem bile bana soruyor “Oğlum sana orada fotokopi çektirmiyorlar değil mi ?” Öncelikle açık konuşmak gerek: ne kadar kaliteli, uluslararası veya prestijli bir şirkette staj yapıyor olsanız da, stajyer olarak hangi departman olursa olsun siz yapılan işe yabancı ve tecrübesizsiniz. Bunu kabul etmek gerek. Bu nedenle size verilen iş fotokopi olmasa bile süreçleri temelden öğrenmenizi sağlayacak basit işler olabilir. Bu basit işler sayesinde tecrübe ve bilginizi artıracağınızı düşünerek gerekli önemi vermelisiniz.

2)İsteksiz Davranmayın

 Özellikle ‘Millenial kuşağı’ olan biz gençler çok sabırsız olduğumuz için stajyerlere verilen görevleri sıkıcı ve gereksiz bulabiliyoruz. Eğer staj yaptığınız şirkette çalışmayı düşünüyorsanız(düşünmeseniz bile şirketten negatif etkilerle ayrılmamak için) kesinlikle bu tür görevler karşısında isteksiz davranmayın. Göstereceğiniz tavırlar, çalışanlar ve yöneticileriniz tarafından staj sonrasındaki teklif veya referansı etkileyecektir. Kendinizi her ne kadar yetenekli ve profesyonel görseniz bile, potansiyeliniz değil performans ve tavırlarınız değerlendirilecektir.

3)Sormaktan Çekinmeyin

 Steve Jobs’ın hayatta sormaktan çekinmeyen insanlar ve sormayan insanlar arasındaki farkı ve 12 yaşında yaşadığı bir tecrübesini anlattığı kısa videoyu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. Steve Jobs’ın da dediği gibi sadece sorduğunuz zaman cevapları bulabilir ve yeni kapıları açabilirsiniz. Bir stajyer olarak iş hayatı, sektör, şirket ve yapılan işler hakkında binlerce bilmediğiniz şey olduğunu düşünürsek: bir stajyerin en önemli görevi sormak ve öğrenmektir. Zaten bizden de beklenen performans göstermemiz değil süreci olabildiğince hızlı ve iyi öğrenip mezuniyet sonrası çalışmaya hazır olmamızdır. Jobs’ın da belirttiği gibi kimse bize sorduğumuz için kızmayacak yada cevapsız bırakmayacaktır.

4)Departmanları değerlendirin

 Birçok öğrenci mezuniyet sonrası ne yapacağı konusunda kararsızdır. Yine Steve Jobs’ın Stanford konuşmasında söylediği gibi ‘sevdiğiniz işi bulmanız gerekli ve bu zaman alan bir süreç’. Bunun için öncelikli çalışmak isteyebileceğiniz departmanları belirlemek için Staj çok iyi bir fırsat. Mesela ben bundan önceki stajlarımı üretim ve pazarlama departmanlarında yaptım. Gördüğüm ve tecrübe ettiğim kadarıyla üretim ve pazarlamaya ilgimin olmadığını az da olsa fark ettim ve ihracat ve satışa meraklı olduğumu anladım. Şu anki stajım ise bana Stratejik planlama ve pazarlama departmanlarına karşı ilgi uyandırdı, şimdilik bu departmanlarda staj yapan arkadaşlarımdan olabildiğince bilgi almaya çalışıyorum. En seveceğiniz işi bulmak zaman aldığı için sadece kendi departmanınız değil, her departmanda yapılan günlük işler hakkında farklı kişilerden bilgi alın ve kendi kriterlerinize göre değerlendirmeye çalışın.

5)Şirketi ve Sektörü Değerlendirin

 Sevdiğiniz işi bulurken sadece departman değil hangi şirket ve sektörde olduğunuz da çok önemlidir. Genellikle departmanların yaptıkları işler sektör farklı olsa da benzerdir. Örnek verecek olursak bundan önceki staj yaptığım şirket toptan tatil satışı yapıyordu ve yurt dışındaki seyahat acentelarına otel odaları satıyordu. Şimdiki şirketim ise banyo gereçlerini aynı şekilde yurt dışındaki firmalara satıyor. Farklılık elbette var ama sonuçta müşteri ile ilişki, satış ve tahsilat gibi süreçler çok benzer şekilde işliyor. Bu sebeple sattığınız ürün veya hizmeti sevmeniz ve size uygun olup olmadığını değerlendirin. Kendi adıma konuşmak gerekirse, küçük yaşlardan beri teknoloji ve İnternet sektörüne olan ilgim ve birikimim ile bu sektörlere yönelmem gerektiğini düşünüyorum.  Bir Stajyer veya öğrenci olarak, önümüzde uzun yıllar çalışacağımız bir iş hayatı bizleri bekliyor ve başlangıçlar her zaman önemlidir. Bu sebeple her ihtimalin olabildiğince tecrübe edilerek ve edinilmiş tecrübeler ile değerlendirilmesi lazım. Bu tecrübelerin ise başlangıçta elde edilmesi bizi ömür boyu severek yapacağımız bir işe daha kısa sürede ulaştıracaktır.

“Sevdiğin bir işi meslek edinirsen, hayatında bir gün dahi çalışmış olmazsın.” Konfüçyus

Leave a Reply

2 comments

  1. mert

    Slm bnde bir stajyerim elektrik uzerine staj gruyorum ama bna arada bir hzr mallari yukletiyorlar bunu yapmak zrundamiyim
    tsklr

  2. sultan

    Tsk ederim