Az Para, Çok Gezme; Yaza Uygun Ekonomik Gezi Rehberi

Yazın gelmesine beş kala yapılmaya başlanmış olan tatil planları bugünlerde pek çok erkenciye fırsat yaratırken, bu kadar erken davranamayıp şimdilerde, ne yapsam da uygun bir fiyata sezonda güzel bir tatile gitsem, diyenlere gelsin bu yazı. Gazetenin bana ayrılmış bu küçük bölümünde siz gezme sever, tatil sever okuyucularıma uygun fiyata muhteşem bir tatil için küçük tüyolar hazırladım. Tabi, bu tüyoların hepsini birebir uygulayabilseniz bile bu harika bir tatili, yeterince ucuza mal etmek için yetmeyebilir. O yüzden bütün bu tüyolardan önce sizin için dileyebileceğim ilk şey bolca şans. İhtiyacınız olacak :)

 Nerede Kalabiliriz?

İlk olarak son zamanlarda yayılan bazı uygulamalar sayesinde popülerliği yakalamış olan erken rezervasyon yaptırmak tabi ki tatilinizi garantiye almak için en iyi yollardan biri.

“Fakat bilinenin aksine erken rezervasyon yerine

son dakika rezervasyonları da size oldukça ucuza gelebilir.”

Evet, bunu daha önce duyduğunuzu sanmıyorum ama tatil yerine vardıktan sonra özellikle hafta içi son dakikada bir oda kiralamanız size çok büyük bir indirim sağlayabilir. Yurt içi ya da yurt dışı seyahatlerinizde en uygun fiyata konaklamak için tercih edebileceğiniz pek çok motel ya da hosteli’de pekâlâ deneyebilirsiniz. Doğrudur belki beş yıldızlı lüks bir otelin konforunu sağlamaz fakat zorunlu ihtiyaçlara ne kadar az bütçe ayırırsanız tatilinizde eğlenmek için kendinize ayırabileceğiniz bütçede o kadar artar. Hele ki sıradan sıkıcı hayatınızdan kaçmak için, birazcıkta macera yaşayalım, gibi bir düşünceniz varsa kesinlikle konaklamaya çok büyük bir bütçe ayırmamanızı öneriyorum. Yeni insanlarla da kaynaşayım diyorsanız farklı yerleşkelerde dönemlik olarak açılan kamplara bir göz atmanızı önerebilirim. Hem bu kamplar sayesinde çok küçük bir bütçeyle çok daha uzun bir tatil yapabilir, yeni insanlarla tanışıp, maceradan maceraya atılabilirsiniz.

Peki ya Ulaşım Masrafları

Ulaşım tabi ki tatile gitmek için ilk düşünülmesi gerekenlerden biri.

“En ucuza hayallerinizde ki tatile ulaşmak için yine bakabileceğiniz bazı uygulamalar olmasına rağmen eğer yurt içinde bir yere gitmek istiyorsanız oto-stop her zaman gezi ve macera severlerin bir numaralı seyahat yöntemlerinden biridir.”

Ama tabi size bedava yolculuk için böyle bir yolu önermem birazcık çılgınca olduğu için en azından tatilinize çıkmadan bir hafta önceden uçak biletlerinizi ayarlamanızı şiddetle öneririm. Tabi bu firmaların özel kampanyalarından yararlanabilirsiniz. Eğer, uçak olmasa da olur ben yavaş yavaş, geze geze gitmek istiyorum, derseniz de otobüs firmaları uygun fiyata tatil için kesinlikle çalabileceğiniz ilk kapılardan biri. Eğer kredi kartı kullanıyorsanız topladığınız puanlarınızı da tatiliniz yolunda feda edebilirsiniz.

Bilindik uçak ya da otobüs gibi yöntemler yerine trende kullanabilir ve yurt içi ekspresleriyle harika ve nostaljik bir tatil yaşayabilirsiniz. Yurt dışında seyahat etmek içinse “İnterrail” gibi bir program sayesinde bütün Avrupa’yı tek bir bilet ile oldukça uygun bir fiyata gezebilirsiniz (Eğer daha önce hiç adını duymadıysanız bir araştırın derim). Ulaşıma yalnızca bir araç olarak değil tatilinizin bir parçası olarak yaklaşırsanız daha yola çıkar çıkmaz müthiş tatilinizi oracıkta başlatmış olursunuz. Biletlerinizi daha ucuza getirmek için ise gündüz yerine gece seyahat etmeyi tercih etmenizi öneririm. Böylece seyahatinizi çok daha ucuza getirmiş olursunuz.

 

Gezme, Eğlence ve Yemek İmkânları

Bu minik tüyolardan sonra konaklama ve ulaşıma oldukça az bir miktar harcadığımızı varsayarak elimizde harcanmayı bekleyen çok daha büyük bir bütçe kalıyor. Tabi bu bütçeyi lüks mekânlarda çar çur etmektense gittiğiniz yerde yemek için sokak arasında bulunan, çoğu zaman en iyi restoranlarda bulamayacağınız lezzette, yöresel yemeklerle karnınızı doyurabilirsiniz. Tatiliniz için kendinize çok yüksek çıtalar koymayın çünkü çoğu zaman en güzel tatil en pahalı olan değil, en çok eğlenebildiğinizdir.

“Kim ne derse desin beş yıldızlı bir otelde odayla havuz arasında geçireceğiniz düzenli bir tatildense birazcık sıradanlıktan çıkıp hayatın aslında nasıl sürprizlerle dolu olduğunu keşfetmek harika bir tatilin bana göre anahtar noktasıdır.”

Tabi farklı zevklere de saygı duyarak, yok kardeşim ben macera istemem biraz kafamı dinleyim, diyorsanız internetten kendinize en uygun tatil paketini son derece kaliteli otellerde indirimli fiyatlarla seçebilirsiniz. Sezonda alacağınız için erken rezervasyondan biraz daha pahalıya gelecektir ama yerinde alabileceğiniz fiyatlardan çok daha indirimli bir seyahat seçeneğini siz güzel okuyucularıma sunar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri ise tatilinizi eğer bir bütün şeklinde, konaklamasından eğlencesine, içeren bir paket alıyorsanız ulaşım masraflarını bu paketin dışında tutmanız tatilinizin daha ucuza gelmesini sağlayacaktır. O yüzden uçak, otobüs ya da tren firmalarının yaptığı kampanyaları yakından takip etmenizi şiddetle öneririm. Mükemmel tatil imkânsız değil. Küçük bir bütçeyle de oldukça güzel bir tatil yapılabilir. Bu yalnızca sizin biracık organizasyon yeteneğinize, birazda şansınıza kalmış :)

 Kaynakça (Resimler)

Resim 1- https://www.tasteportugal.com/view_news.php?id=124

Resim 2- http://www.wearethehippies.com/category/kamp-otostop/

Resim 3- http://www.interrail.eu/

Kaynakça (Yazılar)

Nasıl Ekonomik Gezilir ?

Leave a Reply

1 comment

  1. Gezi ekonomisi hakkında güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler