21 Haftanın Sultanı Derbi: Galatasaray-Fenerbahçe

Genişleyen lig takvimi ve 21 takımlı ligin getirdiği tempolu süreçte değişmeyen az şeyden biri de derbilerin önemi; kıtalararası derbinin yeri de oldukça özel. Koronavirüs sebebiyle seyircisiz oynanacak maçın günü 27 Eylül 2020, saati 19.00 ve yeri Türk Telekom Stadyumu. Peki maç öncesinde takımların durumu nasıl? Transfer bakımından eksikler neler? Kim daha önde görünüyor? Bu yazıda bunları ele alacağız.

Fatih Terim’in takımı seriyi bozmak istemiyor.

Galatasaray derbiye güvenli ve hazır bir şekilde giriyor desek yeridir. Neftçi Bakü’nün ardından Hajduk Split’i de 2 gol farkla eleyen Cimbom, UEFA Avrupa Ligi’ne katılmak için sadece Rangers engelini geçmek zorunda. Ligde ise ilk iki maçını da kazanan Fatih Terim, küçük sakatlık problemleri haricinde neredeyse hazır. Forvette Falcao ve Diagne dışında Babel’i dahi değerlendirme imkânı bulunan teknik adamın kalede kullanacağı isim ise formda olan Fatih. Uzun süredir Galatasaray’ın istemiş olduğu tecrübeli eldiven, Okan’dan daha iyi bir performans gösteriyor. Önünde ise Luyindama ve Marcao gibi güvenilir isimler bulunmakta – Brezilyalı isme önce Newcastle United, sonra Roma ilgi gösterdi ve transfer sezonu bitene dek akıbeti belirsiz. Yine de Donk ve Emin Bayram gibi yedekler ile stoper tandemi bakımından büyük bir sorun çıkması zor – asıl sorun ön libero kısmında. Giden Mariano ve Nagatomo’nun yerleri Omar Elabdellaoui ve Saracchi tarafından dolduruldu, ancak Lemina ve Seri’nin eksiği hala giderilmiş değil; Etobo potansiyelli bir oyuncu ancak bir sakatlık durumunda o ve Taylan Antalyalı orta sahada zor zamanlar yaşayabilir. Bununla birlikte yeni transfer Emre Kılınç ve Belhanda’nın yükselen performansına Feghouli ve Arda’nın katkılarıyla güvenilebilir gibi duruyor. Seyircisiz olsa da evinde oynayacak olan Sarı-Kırmızılılar formda girdiği sezon başını derbi galibiyetiyle taçlandırmak için sahaya çıkacak.

Erol Bulut kendisine güvenenleri yanıltmak istemiyor.

İstanbul’un diğer yakasında ise Fenerbahçe ve yeni teknik adamı Erol Bulut hazırlanmakta. Son maçında kilitlenen oyunları henüz çözemediği beliren takımda yetenekli ayaklar eksik diyebiliriz. Samatta transferini gerçekleştiren ekipte Frey’in yetersizliği bariz, Valencia hazır değil, Thiam ise yardımcı forvet olarak katkı vermeye çalışacak. Ferdi Kadıoğlu ve biraz Jose Sosa haricinde hamle oyuncusu eksiği olan kadroda Tisserand ve Lemos transferleriyle defans nazaran daha güvenilir gibi görünüyor. Analiz yapmak gerekirse Sarı-Lacivertliler için Altay veya Harun’un oynaması pek bir fark oluşturmayacak, sadece Erol Bulut’un oyun tarzı ne kadar agresif olursa oyun o kadar tempolu olacak. Bunu Gökhan Gönül, Caner Erkin ve Novak’tan oluşan beklerine ve orta sahalarındaki Gustavo-Ozan Tufan-Tolga Ciğerci üçlüsüne bakarak söylemek mümkün. Sakatlık sonrası durumu kesin olmayan Sosa’nın derbide vereceği katkı ise meçhul. Olaylı transfer Mert Hakan Yandaş, bekleneni veremeyen Deniz Türüç ve yedek konumdaki Sinan Gümüş ise aynı formda devam ettikleri halde maçta iz bırakamayacak olan isimler. Yine de Fenerbahçe orta sahadaki ribaunt üstünlüğünü Galatasaray’dan alabilirse maçın çekişmeli geçmesi işten bile değil.

Yeni MHK’nın ilk önemli atamalarından olan Ali Palabıyık bilindik bir isim.

Son olarak Ali Palabıyık’ın birinci, Cüneyt Çakır’ın da VAR hakemi olarak görev alacağı maçın koronavirüs sebepli bir sorun olmadan, önceki maçlardan sonraki günlere kalacak yepyeni tartışmalı pozisyonlar yaşanmadan, adil ve heyecanlı bir şekilde geçmesini umalım. Bakalım tarihi kentin iki yakasını birleştiren derbide kazanan kim olacak?

*Kapak resmi wallpaperdepo.blogspot.com (blogspot.com) adresinden, diğer fotoğraflar ntvspor.net, milliyet.com.tr (milimaj.com) ve ntvspor.net sitelerinden edinilmiştir.

Leave a Reply