In Bruges: Rüya Şehirde Bir Suç Öyküsü

Bugün,Three Billboards Outside Ebbing, Missouri filmiyle birlikte adını duymayan sinemaseverin kalmadığı Martin McDonagh’ın ilk uzun metraj filmi olan In Bruges’den bahsedeceğim. İrlandalı senarist ve yönetmen bu filmde Belçika’nın Brugge kentini başrole koyuyor, kara mizah ve dramın derinden hissedildiği bir suç hikayesini Collin Farrell, Brendon Gleeson ve Ralph Fiennes’ın başarılı ve samimi oyunculuğu ile izlemek ise biz izleyicilere düşüyor.

Brugge, Orta Çağ mimarisinin korunmuş en nadide örneklerinden birisi. Mimarisi ve eşsiz kanallarının yanında birası ve çikolatalarıyla ünlü bu turistik kent, yanlış giden bir cinayet üzerine İngiltere’yi terk eden iki kiralık katili ağırlıyor. Henüz yirmili yaşların sonunda olan Ray(Collin Farrell) şehre adımını attığı ilk andan itibaren kentten nefret edip bir an evvel başka bir yere gitmek isterken,  orta yaşlarında olan Ken(Brendon Gleeson) adeta bir turist gibi “masallardan çıkmış kent Brugge’nin” tadını çıkarmak ister.

Ray, yanlış giden cinayetin yükünü omuzlarında hisseden çocuk ruhlu birisi olarak, bu şehirde ne işleri olduğuna bir türlü anlam veremezken Ken, patronları Harry’nin(Ralph Fiennes) onlar için mutlaka bir planı ve başka bir iş teklifi olduğu konusunda Ray’i ikna etmeye çalışır. Kentteki anlamsız bekleyiş sürerken Ray’in ilgisini çekimleri devam eden bir film setinde gördüğü genç bir kız çeker. Tesadüflerin birbiri ardına geldiği olay örgümüzde Ray ve Ken pek çok açıdan zor durumda kalırken, Londra’dan gelen telefon ile üzerlerindeki bela ikiye katlanır.

Uyuşturucu ve silah satıcılarının, cücelerin, amerikalı turistlerin ve kiralık katillerin bir arada olduğu bu rüya kentte, biraz da kötü şans ile işler kontrolden çıkar. Filmin ilk yarısında hakim olan kara mizah, ikinci yarıda yerini aksiyona bırakır.

Filmin muhteşem renk paleti, hiç sıkmayan olay örgüsü ve oyunculuklarının yanısıra, filmin müziklerinden bahsetmeden geçersem haksızlık etmiş olurum. Daha önce Fargo ve No Country For Old Men gibi filmlerin unutulmaz müzikleri altına imzasını atan Carter Burwell, In Bruges filmi için bestelediği müzikler ile filmi bir üst seviyeye taşımış ve belki de kariyerinin en iyi işlerinden birine imza atmış.

Collin Farrell’a Altın Küre’de Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıran film, ayrıca BAFTA Ödüllerinde En İyi Orijinal Senaryo ödülünü kazandı. En sevdiğim filmlerden, belki de doğru yerde ve doğru zamanda izlediğimden, biri olan 107 dakikalık bu film, eğer kara mizah seviyorsanız kesinlikle şans vermeniz gerekenlerden.

Kullanılan kaynaklar:

https://www.imdb.com/title/tt0780536/

Leave a Reply