Sezon Sonu Raporu – Galatasaray

Koronavirüs sebebiyle verilen ara sonrasında -öyle ya da böyle- virüsten en büyük zararı gören kulüp oldu Galatasaray. Teknik ekibinden yönetime kadar, sağlık sorunları ve sakatlıklar yüzünden futbola konsantre olamamış bir ekip görüntüsü verdiler. Peki Cimbom’un performansı sırf bu sebeplerle açıklanabilir mi? Kadroda yeni sezon için hangi değişiklikler olacak ve olmalı? Bu yazımızda bu noktalara değinecek ve sarı-kırmızılı ekibin açacağı beyaz sayfada neler olması gerektiğini konuşacağız.

Trabzonspor maçı ile Cimbom Devler Ligi hayallerine elveda dedi.

Bildiğimiz üzere ligde koronavirüs tedbirleri kapsamında seyircisiz maçlar başlamadan önce en iyi durumdaki takımlardan biriydi Galatasaray – 8 maçlık galibiyet serisi ile önceki sezona benzer bir şampiyonluk hedefi artık netleşmişti. Ancak ülkemize giren ilk koronavirüs vakasıyla başlayan süreç sonrasında Galatasaray-Beşiktaş maçı seyirci olmadan oynandı ve en önemli desteği olmadan sahaya çıkan Cimbom, golsüz beraberlikle seri sonu dedi.

Lige verilen ara sırasında İtalyan kondisyoner Bartali’nin ülkesinden dönememesi ve bazı oyuncuların verilen idman programını evde sıkı bir şekilde uygulamamaları, takımın lig öncesi kondisyonsuzluğuna dönmesine yol açtı. Dolayısıyla Fenerbahçe deplasmanında galibiyet alan takım gitti, yerine ileriye doğru 5 pas yapması zor, 60’tan sonra topa koşan oyuncusu parmakla sayılacak bir ekip geldi. Maç maç iyileşir diye düşünülse de Andone ve Falcao’nun sakatlıklarında bunu başat sebep olarak görüyorum. Moral olarak da teknik direktör Fatih Terim’in ve Abdurrahim Albayrak ile Yusuf Günay’ın en ölümcül dönemde koronavirüs olmaları, başkan Mustafa Cengiz’in kanser ameliyatları ve Rizespor maçında da Muslera’nın ayağının kırılması travması birleşince takım şampiyonluk yarışına erkence bir havlu attı. Öyle ki Onyekuru’nun şok etkisi yaşatan gidişi bile çoğu taraftar için artık o kadar önemli değildi, Terim’in takımı son maçlara dek taktik bakımdan vasat bir görüntü veremedi.

Çoğu Galatasaraylı Muslera’nın o an yaşadığı tüm duyguları sezon boyu hissetti.

Gelin her şerde bir hayır vardır diyerek, bu kaotik ortamda iyi veya çok kötü performans gösteren isimleri değerlendirelim. 10 Galatasaray taraftarına sorsak 9’u Okan Kocuk’un kalede bekleneni veremediğini söyleyecektir – haklılar da. Önceden yedek kalecisi Sinan Bolat olan bir takım için Okan’ın performansı, kendisi en iyi senaryoda kadroda 3. kaleci olarak oynayabilir demek, ötesi değil.

Bunun dışında kondisyon ve moral eksikliği yüzünden sonraki maçlarda taktik görevleri de yerine getiremeyen Ömer Bayram ve Taylan Antalyalı gibi isimleri sonraki sezon denemekte zannımca sakınca yok. Adem Büyük bile bu isimlerin içine katılabilir fakat, Younes Belhanda’nın artık Galatasaray’da işi yok diyebiliriz – sahne Emre Akbaba’nın olmalı. Sofiane Feghouli’nin kırmızı kart sonrasında kendisine katılıp katılmayacağını bilemiyorum ama Faslı oyuncu için Arap yarımadası son durak. Kendisinin hala piyasasının olması da Cimbom için büyük şans, bu pakete Diagne de eklenirse Seri veya Lemina’dan biriyle sağ kanat transferi de yapabilecek bir bütçesi olacak Galatasaray’ın.

Kiradan dönecek Maicon ve Ozornwafor yabancı sınırı yüzünden yine kiralanabilir, satılabilir veya durumuna göre kadroya eklenebilir; karar Terim’in. Andone ile yolların ayrılmasından sonra, şahsi fikrim Falcao’nun bir şansı daha hak ettiği. Çoğu yerli ve genç olarak yapılanacak yeni kadroda o, Muslera ve hatta Luyindama gibi isimlerin saha içi liderlik bakımından önem arz edeceğini düşünüyorum, ancak bu yedekleri için transfer yapılmaması demek değil.

Futbolu bırakan kaptan Selçuk İnan göğe uğurlandı, sahada yeni liderler lazım.

Bu faktörleri düşünerek, aşağıda bulunan ilk 11 ve alternatif kadroyu çıkarmak mümkün. Klasik olarak 4-5-1 veya 4-2-3-1 gibi görülebilecek bu formasyonda ‘Transfer’ olarak adlandırılan yerlere yeni yabancı kuralına göre alınacak uygun isimler bulmak henüz zor değil, zira bütçe elvermese de altyapıdan Süleyman Luş ve Yunus Akgün, mevcut kadrodan Taylan Antalyalı ve Jesse Sekidika gibi isimler -ligde ve UEFA kupasında- yedek olarak iş görebilir durumda; seçimi okuyucularımıza bırakıyorum.

Ben de isterim bir Türk kulübü gönderilmesi düşünülen Blaise Matuidi gibi oyuncularla anlaşsın, fakat bu finansal durumla imkansız. Yine de Galatasaray önemli bir maaşı olan Mariano’yu gönderdi. Buna rağmen Belhanda, Diagne ve Feghouli’yi bonservisle elinden çıkarsa bile satabildiği kadar alabileceği için Jean Michaël Seri veya Mario Lemina’dan birini satın alabilir – yeniden kiralama opsiyonunu hariç tutarsak. Bu takdirde Saracchi ve Linnes gibi düşük maliyetli, Donk gibi ucuza anlaşılabilecek futbolcularla devam etmesi daha doğru olabilir. Bakalım transfer sezonunun başlamasıyla Galatasaray & diğer kulüplerimiz hangi hamleleri yapacak ve kim sezona daha hazır girecek?

*Kapak fotoğrafı ntvspor.net sitesinden, diğer fotolar sırasıyla haberler.com, internethaber.com, mynet.com ve buildlineup.com adreslerinden alınmıştır.

Leave a Reply