Merhaba sevigli Kültür Sanat birimi okurları! Yeni bir iş birliği haberimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bugün itibariyle her hafta pazar günleri RadyoBilkent’te (96.6) 14:00- 16:00 saatleri arasında yayınlanan Demarkaj programı kültür sanat köşesi haberlerini GazeteBilkent Kültür Sanat Birimi olarak düzenleyeceğiz, her hafta bir yazarımız güncel haberleri derleyecek. Ek olarak her pazar günü Ustalara Saygı başlığı altında değerli bir sanatçımızı birlikte anacağız. Bu köşede değerli bir sanatçının hayatına, eserlerine ve başarılarına değinerek sanatçılarımızı güncel haberler doğrultusunda ya da belirttiğimiz günler arasındaki doğum ya da vefat tarihlerine göre seçeceğiz. Desteklerinizi ve yorumlarınızı bekliyor, keyifli haftasonları diliyoruz!

Bu hafta dinleyenlerimiz için 29 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasındaki sergi, konser, tiyatro ve etkinlik haberlerini düzenledik. Bahsedeceğimiz etkinliklere bazı küçük notlar düşeceğiz.

Haftanın Önemli Konu Başlıkları: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Bu yıl Cumhuriyet’imizin 95.yıldönümünü kutlayacağız. Kutlamalar dahilinde TBMM önünden başlayacak ve Ulus’taki 1. Meclis’te sona erecek bir kortej düzenlenecek. Bayram kutlamaları kapsamında;

  • Tadilat çalışmalarının sonlandığı Atakule’nin açılışı yapılacak ve 18:00-18:30 saatleri arasında Cumhuriyet Bandosu konser verecek.
  • Atakule’deki programın devamında saat 19:30 ile 20:30 arasında Ozan Doğulu sahne alacak ve havai fişek, ses ve ışık gösterileri yapılacak.
  • Bahçelievler 7.Cadde’de saat 19:00’da Meşaleli Yürüyüş etkinliği yapılacak. Çankaya programında saat 19:30’da Nilüfer Konseri Anıtpark’ta düzenlenecek.
  • 18:30’da Yenimahalle Ragıp Tüzün Parkı’nda Meşaleli Yürüyüş yapılacak. Hacettepe Üniversitesi’nde saat 19:00’da”95.Yıl Cumhuriyet Özel Konseri” düzenlenecek.
  • Etkinlikler kapsamında saat 15:00’da Panora AVM Ankara Müjdat Gezen Kültür Merkezi’nde birçok sanatçının eserlerinin bulunduğu “Cumhuriyet Bayramı Karma Sergisi” açılacak ve sergi 8 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Konser

  • 31 Ekim saat 20:00’da Bilkent Senfoni Orkestrası viyola, viyolonsel, keman ve piyano enstrümanlarının yer aldığı Çağdaş Müzik Serisi’nin ilk bölümünde yer alan Cumhuriyet Bayramı Konseri’ni gerçekleştirecek.
  • 31 Ekim saat 20:00’da Mozart Konserleri Bariton İçin Aryalar (Mozarthaus )
    Mozarthaus’ta bu ay boyunca Mozart Konserleri serisi düzenlenecek. Serinin bu haftaki konukları bariton Arda Aktar ve piyanist Hande Uçar. Programda Wolfgang Amadeus Mozart’ın Figaro’nun Düğünü, Sihirli Flüt ve Don Giovanni gibi ünlü operalarından derlenen aryalar seslendirilecek.
  • 31 Ekim Dolu Kadehi Ters Tut Konseri (6:45 Kaybedenler Kulübü)
  • 2 Kasım Seksendört (6:45 Kaybedenler Kulübü)
  • 2 Kasım Türkçe Doksanlar Gecesi (IF Performance Hall)
    Nostalji kıvamında bir cuma gecesi yaşamak isteyenler için doksanlar müzikleri güzel bir alternatif olabilir.

Tiyatro

  • 28 Ekim saat 20:00’da Tiyatro: Ben Frida Kahlo ”Otoportre” (Cermodern)
  • 1 Kasım “Jean Paul Marat” oyunu (Cermodern)
    Oyunda Fransız devriminin radikal önderlerinden Jean-Paul Marat ve Marquis de Sade karşılaşması işlenecek.
  • 3 Kasım saat 12:00 ve 14:00 saatlerinde iki ayrı seans olarak Şeker Portakalı oyunu gösterimde olacak. (Yenimahalle Nazım Hikmet- Yıldız Kenter Tiyatro Salonu)
  • Başkent Tiyatro Günleri kapsamında;
    o 1 Kasım “Leyla’nın Evi”
    o 2 Kasım “Azizname”
    o 3 Kasım “Çiçekçi Sokağı Cinayeti”
    o 4 Kasım “Kibarlık Budalası” oyunları Meb Şura Salonu’nda seyircileriyle buluşacak.

Sergi

Bu ay Cermodern’de;

o 10 Ekim 2018- 12 Şubat 2019 tarihleri arasında Meksikalı heykeltıraş Jorge
Marin’in “Varlığın Yeniden İnşası”,
o 5 Ekim 2018- 10 Mart 2019 arasında “Eren Eyüboğlu: Yaşamı ve İşleri”,
o 2- 31 Ekim 2018 tarihleri arasında “Düşler, Oyunlar ve Okumalar Sergisi”
ziyaret edilebilir.

Etkinlik

  • 10 Ekim 2018- 12 Şubat 2019 tarihleri arasında Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in “Varlığın Yeniden İnşası”,
  • 5 Ekim 2018- 10 Mart 2019 arasında “Eren Eyüboğlu: Yaşamı ve İşleri”,
  •  2- 31 Ekim 2018 tarihleri arasında “Düşler, Oyunlar ve Okumalar Sergisi”ziyaret edilebilir.

Ustalara Saygı

“Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. 
Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun.”


17 Ekim 2018 tarihinde ülkemizin çok değerli isimlerinden Aram Güleryan tanıdığımız ismiyle Ara Güler bu dünyaya veda etti. 16 Ağustos 1928 yılında İstanbul’da doğan Ara Güler, Muhsin Ertuğrul’un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi aldığı zamanlarda yönetmen ve oyun yazarı olma hayalleri kurdu; fakat çocukluk dönemlerinde sinemaya olan ilgisinin önderliğinde ve babasının desteğiyle bir fotoğraf makinası alarak foto- muhabirlik yapmaya başladı.

Gazetecilik kariyeri boyunca çektiği fotoğraflar çok önemli yayınlarda yer aldı ve çalışmaları dünya çapında duyuldu. ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerde çeşitli sergiler açtı. Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ismin fotoğraflarını çekti, onlarla röportajlar yaptı. Fotoğrafçılığın bir sanat dalı olmadığını söyleyen Güler, “Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba
patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım” sözleriyle bu düşüncesi açıkladı.

Bu renkli hayatı boyunca şüphesiz birçok ilginç anıya sahip olan Güler’in İzzet Çapa’yla yaptığı bir röportajda bahsettiği Picasso anısı oldukça etkileyici. Picasso’nun fotoğraflarını çekmek üzere  sanatçının evinde üç gün boyunca kalan Ara Güler’e Picasso, çektiği fotoğraflara karşılık kendisinin resmini çizmek istediğini söyler. Güler, ilerleyen yaşı nedeniyle Picasso’nun bu vaadi unutma eğilimi olabileceğini düşünerek hızlı bir hamle yaparak kâğıt bulmaya çalışır. Temiz bir sayfa bulamayınca Picasso’nun kütüphanesinden rastgele bir kitap alıp kapağını açarak sanatçıya kendisini resmetmesini rica eder. Picasso’nun bu imzalı orijinal çizimini kitaptan koparıp almak isterken Güler fark eder ki kitap da antik; o yüzden kitabı da alıp İstanbul’a döner.

Aramızdan ayrılan değerli gazetecimizi saygıyla anıyor, çalışmalarının sonraki nesillere ilham kaynağı olmasını temenni ediyoruz.


Hazırlayan: Lale Şenkula (Kültür Sanat Birimi Editörü)

Leave a Reply