Efsanenin Belgeseli: “The Last Dance”

Spor dallarının efsaneleri vardır. Bunun için boksta Muhammed Ali, beyzbolda Bebek Ruth, teniste Nadal ve Federer ve futbolda Messi ve Ronaldo gibi örnekler verebiliriz. Majesteleri Michael Jordan da hem kendi döneminin -ve hatta bu dönemin de- spor dünyası hem de basketbol camiası için o kadar büyük bir isim. Ve daha önceden hepimizin de ilgisini cezbeden bir açıklama gelmişti: Michael Jordan belgeseli çıkıyor.

İşte tam evlerimizde kapalı kalmışken sporseverler için çok sevindirici bir gelişme oldu. Netflix, ESPN işbirliğiyle çektiği Michael Jordan’ın belgeselini yayınlama tarihini ilk önce haziran ayı olarak duyurmasına rağmen son gelişmelerle birlikte daha erkene çektiğini duyurmuştu ve o belgeselin ilk iki bölümünü 20 Nisan’da yayınlandı. Bunu biraz da ESPN’in krizi fırsata çevirme planı olarak düşünebiliriz. Michael Jordan’a göre de zaten Covid-19 dolayısıyla belgeselin daha fazla geciktirilmesinin bir manası yoktu. Toplamda 10 bölüm yayınlanacak bu belgeselin diğer bölümleri ise haftalık periyotta pazartesileri ikişer bölüm şeklinde yayınlanacak. Bu belgesel hakkında bildiğimiz bir şey varsa o da 97-98 dönemi şampiyonluğu hakkında daha önce hiç paylaşılmamış bazı görüntülerin olacağıydı. Dolayısıyla erken dönemlerinden başlayarak daha sonrasında da Jordan’ın son dansı olarak adlandırılan 97-98 senesinin öyküsünü anlatan bir kurgusu var bu belgeselin.

Tabii ki, spor müsabakalarının neredeyse tüm dünyada durmasının üzerine ve üstüne üstlük gün boyu evlerimizde durmamızdan da dolayı iyice spora olan özlemimiz arttı. Normal bir zaman diliminde olsak günlük rutin halinde maçları takip eden sporla iç içe olan bizler için spor müsabakaları çok büyük bir yer kaplıyor.  Ancak doğal olarak şuan bizler evlerimizde kalmamız gereken bu zaman diliminde ancak geçmiş maçların özetlerini izlemekle geçiriyoruz. Böyle büyük bir spor adamının yaşantısına dair bu belgeselin de vizyona girmesi, büyük bir heyecanla bunu bekleyenler için çok güzel bir gelişme oldu. Bu tarz bir içerik gelmesiyle biz de rahata kavuşmuş olduk bir nevi.

Michael Jordan’ın bu belgeseli doksanların döneme damgasını vuran takımı Chicago Bulls organizasyonu ve Jordan’ın oyunu domine ettiği günlere dair de bizlere henüz ilk bölümlerinden çok güzel görüntüler sunuyor. Belgesel, MJ’in takım arkadaşları Scottie Pippen ve Dennis Rodman gibi isimlerden tut günümüz NBA’inden de birçok ismin katılımlarıyla çekilmiş. Hatta geçtiğimiz aylarda ölen Kobe Bryant’in da ölümünden önce çekimlerde yer aldığı da biliniyor. Belgeselin de içeriğinden bahsetmek gerekirse, Michael Jordan’ın çaylak senesine gelmeden önceki zamanlarından başlayıp Chicago’ya draft edilmesiyle NBA açısından, basketbol açısından nelere imza attığını etraflıca anlatıyor. Ee o zaman ne duruyoruz daha fazla konuşmayalım izlemediyseniz ekran başlarına, izleyelim, görelim. İyi seyirler…

Leave a Reply