SPORCU EŞİT DEĞİL MAKİNE.

FIVB’nin yeni aldığı kararla beraber 4 yılda bir oynanan Dünya Şampiyonası gelecek yıldan itibaren 2 yılda bir oynanacak. Bu kararla beraber zaten sıkışık bir takvime sahip olan profesyonel oyuncular için takvim daha da sıkılaşmaya başlayacak. Milliyet’in internet sitesinde yer alan bir infografikte gelecek yılların takvimleri şu şekilde gözüküyor:

Örnek olarak sporcular 2025 yılında sadece Milletler Ligi oynayacakken o yıl ayrıca FIVB’nin düzenlediği en prestijli şampiyona olan Dünya Şampiyonası’nda da boy gösterecekler. Şu anda bile ligler, kıta şampiyonaları, kupa maçları ve milli takım sezonuna çıkan sporcuların gelecekte ne yaşayacağı büyük merak konusu. Fizyoterapistlere göre takvimin daha da sıklaşması sporcuların geçmiş yıllarda yaşadığı sakatlıkların nüks etmesi ya da yeni sakatlıkların ortaya çıkması gibi sorunlara yol açacak.

Spor sakatlığının en sık olarak (%53,8) müsabaka esnasında olduğu tespit edilmiştir. Böylece daha çok turnuvanın yapılması sporcuların daha çok maça çıkması demektir. Daha çok maça çıkan sporcularda çıkılan maç sayısıyla doğru orantılı olarak %53.8 olan sakatlık yüzdesinin de artacağı hesaplanıyor.

NAZ AYDEMİR AKYOL: ”Çok üzücü…”

Konuyla ilgili Milliyet’e konuşan tecrübeli pasörümüz Naz Aydemir Akyol şu açıklamalarda bulundu:

”Sporcunun insan değil makine olarak görüldüğü bu sisteme dur denmezse eğer; istemesek de sakatlıklara, tükenmişliklere, erken biten kariyerlere şahit olacağız gibi duruyor. Çok üzücü…”

Ayrıca 4Bir4Bir’in attığı bir tweete de şu şekilde karşılık verdi:

TURNUVALARIN DEĞERİNDE DÜŞME OLUR MU YOKSA DAHA ÇOK KAZANMA ARZUSU DURUMU TERSİNE Mİ ÇEVİRİR ?

Dünya Şampiyonası gibi prestijli bir turnuvanın bu kadar sık yapılacak olması gelecekte o turnuvanın değerini düşürüp düşürmeyeceği de merak edilen konulardan biri. Yoksa antrenörler ve federasyonların, daha fazla kupa kazanma imkanı sunulmuşken bu fırsatı pragmatistçe mi değerlendireceği voleybol camiasındaki büyük tartışmalardan biri.

Altyapıdan gelen sporcuların milli takımlara kazandırıldığı ya da takımların yeni stratejiler denediği, kendilerini geliştirmek için katıldığı Milletler Ligi turnuvasının da akıbeti tartışılan bir başka konu. FIVB’nin takvimdeki sıkışıklığı azaltmak için Milletler Ligi organizasyonunu düzenleyip düzenlemeyeceği merak ediliyor.

KAYNAKÇA: https://www.milliyet.com.tr/skorer/naz-aydemir-akyoldan-fivbnin-kararina-tepki-6966960 https://dergipark.org.tr/tr/pub/iuspor/issue/31114/337693 ve Volleyball youtube kanalı

GÖRSEL MİLLİYET’İN HABER SİTESİ VE ONEDİO’DAN ALINMIŞTIR.

Leave a Reply