Moda Dünyasının Devlerinden Roy Halston’un Perde Arkası Yaşamı

1970’lerin en ünlü moda tasarımcılarından olan Amerikalı Roy Halston Frowick’ın hayatı Netflix‘in 2021 yılında yayınladığı Becoming Halston mini dizisi ile tekrar gündeme geldi. Dönemin medyasının parlak bir balon içerisinde betimlediği Halston, dizide derinlemesine inceleniyor.

Evan McGregor’un canlandırdığı Halston karakterinin yükselme, duraklama ve çöküş dönemleri olarak sınıflandırılabilecek moda kariyeri dizinin ana konusu. Dizi, Halston’un dünyaca ünlü bir moda tasarımcısı olma hayali ile başlasa da odakta Halston’un şöhretin basamaklarını tırmanışı ve erken çöküşü var. Defilelerin, eğlenceli basın toplantılarının, ihtişamlı tasarımların merkezine hızla yükselen Halston’un hayatı; medyaya yansıyan yüzünden çok farklı işleniyor.

Dizinin en etkileyici özelliği, seyircisine ve ana karakteri Halston’a karşı dürüst olması. Dönemin medyasında çizilen Halston imajı; şöhretin, geniş bir çevrenin, gösterişli defilelerin, bitmek tükenmek bilmeyen partilerin merkezinde bulunan bir moda tasarımcısı. Medyada Halston’un hayatı gerçekliğin sınırlarını zorlayan lüks düşkünlüğü ile öne çıkarılıyor. Fakat Halston’un iç yüzünde dışarıya yansıttığı parlak imajı ayakta tutmaya çalışma çabası yatıyor. Ne Halston ne de çevresindeki meşhur kitle, medyaya yansıtılan hayatlarına sahip. Bu ihtişamlı imaj, yaşamlarının güzel yönlerinin birleştirilip dev aynasında büyütülüp medya tarafından allanıp pullanıp halk kitlelerinin önüne atılmasından ibaret. Dizi Halston’un iç bunalımlarına, uyuşturucu bağımlılığına, geçirdiği zorlu tasarım süreçlerine yer vererek Halston’un tozpembe medya imajını kırıyor; onu gerçekçi bir karaktere dönüştürmeyi başarıyor. Günümüz medyasının yapımlarda sık sık yarattığı ‘çalışmadan başarma’ ideası, Becoming Halston yapımının dışında tutuluyor.

        Gerçekçi bir bakış açısının yanı sıra, dizide kostümler ve mekan seçimleri de dikkat çekiyor. Halston’un ihtişamlı hayatı, yönetmenin yarattığı atmosfer ile birebir örtüşüyor. Halston’un hiçbir masraftan kaçınmadan yaşadığı lüks düşkünü hayatı portreleyebilmek için dizinin yaratım sürecinde de hiçbir masraftan kaçınılmamış.

Moda tasarıma ilgi duyuyorsanız veya çarpıcı kurgulardan hoşlanıyorsanız Becoming Halston yapıtını öneririm. Dizi medyanın ihtişamını ve yıkıcı etkisini bir arada gözlemlemek isteyen herkesi tatmin edecektir.

Kaynakça

  •  “Becoming Halston”, Halston, yönetmen Murphy Ryan, sezon 1, bölüm 1, Netflix Productions, 2021.
  • Rosa, Christopher. “The Halston Netflix Series: Here’s How Much the Cast Looks Like Their IRL Counterparts”. Glamour, 14 Mayıs 2021. www.glamour.com/gallery/the-halston-netflix-series-heres-how-much-the-cast-looks-like-their-irl-counterparts

Leave a Reply