Öyle birini düşünün ki sadece koyu renk kıyafetler giydiği için cadılık ile suçlanıyor. “Cadılık mı kaldı?” diye sorabilirsiniz. Günümüzde hala başarılı kariyerini, yaptığı kara büyüler sayesinde elde ettiğini savunan bir kesim bulunuyor. İnsanların böyle dedikodulara inanıp, zamanında birçok ağır sözler ile tehdit ettiği, yazdığı tüm şarkıların neredeyse dünya çapında milyonlarca dinlenmeye ulaştığı ve ünlü pop-rock grubunun solistliğinden kendi solo serüvenine çıkan bir isim, bu “cadı”. Rock dünyasının önde gelen kadın isimlerinden: Stevie Nicks. 

İlk bakıldığında ihtişamlı görünen hayatı, aslında bir sürü mücadele ile geçmiştir Stevie Nicks’in. Stevie Nicks, müzik serüvenine o zamanlardaki nişanlısı ve Fleetwood Mac grubunun gitaristi olan Lindsey Buckingham ile başlamıştır. İkili, önceden yazmış olduğu ve başarıya ulaşamamış olan albümleri yüzünden farklı işler ile uğraşmışlardır. Stevie, ilk albümlerinin başarı basamaklarından çıkmadığının farkına vardığı an, birden fazla yarı-zamanlı işte çalışmaya başlamıştır. O zamanlar müziğin ne kadar ciddi olduğunu anlamadığını söyleyen Nicks, genellikle işten eve geldiğinde Buckingham’ın yazdığı melodilere kendi sözleri ile eşlik ettiğini söylemiştir. Bu yarı-zamanlı işlerinden biri de yapımcı Kieth Olsen’in evini temizlemektir. Stevie’nin temiziliğini yaptığı bu evde, nişanlısı Buckingham ile beraber yaşamışlardır. Buckingham ile olan ilişkisi, Fleetwood Mac grubuna girdikten sonra şöhretin getirmiş olduğu ego ve uyuşturucu bağımlılığı yüzünden aralarının açılmasına neden olduğu düşünülmüştür. Hem ekonomik hem de sosyal açıdan hayatının zor geçtiği bu dönemde, Stevie madde kullanımına başlamıştır. Kendisini soktuğu bu deliğin gittikçe derinleştiğini ve bağımlılığının artık hayatının kontrolünü ellerinden aldığına, 2009 yılında Chris Isaak ile yaptığı röportajında değinmiştir. Uyuşturucu bağımlığını, burnunu yaptırmak için gittiği bir estetik cerrahının bir sonraki uyuşturucu kullanımında hayatını kaybedebilme riski olduğunu söylemesi üzerine bırakmaya karar vermiştir. Nicks bir röportajında, birçok başarılı sanatçının bu yüzden vefa ettiğinin farkında olduğunu ve bir yanında onlarla aynı kaderi paylaşmak istediğini söylemiştir. Bu fikrini nasıl değiştirdiği sorulunca Nicks, ileride müziğimi seven insanların bana bakıp “keşke Stevie Nicks daha iyi bir yolu tercih etseydi.” demelerini istemediğini söylemiştir. Çünkü kendisi de uyuşturucu bağımlılığı yüzünden hayatlarına veda eden ünlü isimlere, Janis Joplin ve Jimi Hendrix, aynı sözleri sarf ettiğini itiraf etmiştir. Otuz günlük rehabilitasyondan sonra uyuşturucuya olan bağımlılığını yenmiştir. 

Fleetwood Mac’ten ayrıldıktan sonra Stevie Nick kendi yolunu çizmeye karar vermiş ve ilk albümü olan Bella Donna’yı 27 Temmuz 1981 yılında çıkartmıştır. Bu albüm çok büyük başarılara imza atmıştır. Hatta Billboard 100 ve Rolling Stones gibi büyük şirketler Nicks’i “Rock and Roll’un Hüküm Süren Kraliçesi” olarak adlandırmışlardır. Albümünün aldığı başarının her ne kadar Nicks’i mutlu edeceği düşünülmüş olsa da Stevie’nin lise yıllarından beri en yakın arkadaşı olan Robin Anderson’a albümün çıktığı yıl kan kanseri tanısı koyulmuştur. Sadece üç ayı kaldığı söylenilen Anderson, 1982 yılında hayata gözlerini kapatmıştır. Kardeşi olarak gördüğü Anderson’ın vefatından sonra Nicks: “Bella Donna albümünün tadını hiçbir zaman çıkaramadım çünkü en yakın arkadaşımı kaybediyordum.” diye bir açıklama yapmıştır. Robin Anderson’ı kaybettiği gün hakkında “O gün içimde bir şey söndü; bir şeyi kaybettim.” demiştir. Kaybettiği şeyin yaşama karşı duyduğu sevgi olduğu birçok kişi tarafından tahmin edilebilir. Özellikle de arkadaşının yas dönemini ağır bir şekilde geçiren Nicks, Robin’in çocuğuna vaftiz annelik yapmıştır. 

Hayatındaki acılara rağmen her seferinde ayağa kalkmayı öğrenen Nicks ona takılan “cadı” lakabı ile artık barışık olduğunu söylemiştir. Güçlü kadınların da zamanında “cadı” lakabı altında katledilmesinin asıl nedeninin ataerkil toplum yapısında ellerine fazla güç verilen erkekleri kırılgan egoları yüzünden gerçekleşmiş olduğu, naçizane fikrimdir. Çokta kolay olmayan hayatı ile zorlukları birer birer aşmış ve kendisini müziğine adamış olan Stevie Nick’s hala konserlerine devam etmektedir. Eğer Stevie Nick’in şarkılarına göz atmak isterseniz aşağıdaki link size yardımcı olabilir:

Kaynakça:

“Stevie Nicks.” Wikipedia, Wikimedia Foundation.

Leave a Reply