Kaybedince Daha Çok Sevdiklerimizle Yüzleşmek: Normal People

Sally Rooney’nin aynı isimli kitabından BBC’nin diziye uyarladığı Normal People, yanımızdayken değerini anlayamadığımız, gidince verebileceğimiz kadar değeri vermediğimize pişman olduğumuz insanlarla yaşadığımız bir nevi dramı anlatıyor. Yani kaybedince daha çok sevdiğimiz insanları…

Dizide başrol olan Paul Mescal (Connell) ve Daisy Edgar Jones (Marianne) dizinin en başında sınıf arkadaşı olan ama birbirleriyle pek konuşmayan iki kişi olarak karşımıza çıkıyor. Connell popüler oğlanken Marianne herkesin aşağılayıp dalga geçtiği bir kız olduğu için bu ikilinin yaşadığı her şey tahminimizin ötesinde gerçekleşiyor ve bu duruma ek olarak sınıfsal farklılıkları da olduğunu görüyoruz; mesela Connell’ın annesi Marianne’in evinde çalışan temizlik görevlisi. Yani ortada zengin kız fakir oğlan durumu da mevcut fakat sevgi ortaya girerse ne engel olabilir ki?

Bütün farklılıklarına rağmen Connell, Marianne’den hoşlanmaya başlıyor ama gururlu bir popüler olduğu için bundan utanıyor ve Marianne ile bir şeyler yaşamak istediğini ama bunu her daim saklamak istediğini kıza söylüyor…evet bunu duyunca ben de çok sinirlenmiştim ama yazının devamını bekleyin çünkü herkes yaşattığını yaşıyor, göreceksiniz.

Bizim saf kızımız Marianne Connell’ın ondan resmen “utanıyor” olmasını önemsemiyor ve cinsellik temelli bir ilişki başlıyor. Tabii bu böyle devam etmiyor ve bu ikili birbirinden bayağı hoşlansa da ikisi de bunu söyleyemeyecek kadar gururlu oldukları için üniversiteye gidecekleri zaman geldiğinde sessiz sedasız ayrılıyorlar. Buraya kadar doğal faktörler sebebiyle bitmiş bir ilişkiye şahit olduğumuzu düşünebilirsiniz ama Connell ve Marianne üniversiteye geçtiğinde ikisi de aynı üniversiteyi kazandığında işler birden tersine dönüyor. Bu sefer popüler kız Marianne oluyor ve Connell kimseyle konuşamayan asalak bir insana dönüşüyor.

En nihayetinde her ne kadar ikisinin de kendince hataları olsa bile gururlarını bir kenara bıraktıklarında bir şekilde bir beraberlik geçiriyorlar, ama bu sefer de hayat onları ayrı yerlere savuruyor. Yani seviyorsanız söyleyin, çok geç olabilir lafının doğruluğunu bu dizi bir kez daha özetliyor. Ayrıca gururun aşkı nasıl mahvettiğini, aşıksanız gurur yapmanın kendinize ve sevdiğiniz kişiye yapabileceğiniz en büyük kötülük olduğunu bu dizide bir kez daha görüyoruz.

Kaynakça:

Normal People, Hulu,2020.

Leave a Reply