Ferrari’nin Sonu mu Geliyor ? -Film incelemesi

Geçtiğimiz günlerde vizyona giren Ferrari filmi Türkiye’de de sonunda vizyona girdi ama bana sorarsanız beklentileri karşılamamakla beraber görmek isteyeceğini düşündüğüm ilgiyi bizim toplumdan göremedi. Hala burada mısınız ? O zaman sizi aşağıya , yorumlarımı , tespitlerimi bol bol koyduğum bir aşağıdaki paragrafa yönlendiriyorum , bu sefer benim açımdan bereketli bir yazı olacağına da şüpheniz olmasın çünkü yaşanmış bir hikayeden alıntılandığı için aman spoiler verir miyim endişem veya ona benzer bir korkum yok.

Filmin bana kalırsa açık ara en büyük talihsizliği Wonka filmi vizyona girdiği dönemde vizyona girmesi oldu. Filmin tanıtım aşamasında Wonka filminden geride kalması tıpkı Oppenheimer’ın kaderine benzese de Oppenheimer’ın sahip olduğu prodüksiyondaki ve oyunculardaki tecrübe onu Ferrari filminden farklı kılıyor. Bunun haricinde Wonka filminden geride kalmasının en büyük sebeplerinden biri bence filmin hedef kitlesi. Ferrari filmi 16 yaşından büyük izleyiciler için yazılmış ve çekilmiş iken , bu amaç doğrultusunda cinsel içerikli sahnelerin çekimine izin vermişken ve bu tarz sahnelere doğal olarak sansür uygulamayı gerek görmez iken Wonka filmi hedef kitlesini bu kadar kısıtlamadı ve doğal olarak popülerliği de arttı.

Peki tanıtım açısındaki talihsizlikten de bahsettiğimize göre nasıl bir filmdi Ferrari , tavsiye eder miyim ? Bence havada kalmış bir filmdi. Film benim sandığımın aksine Enzo Ferrari’nin nasıl yükseldiğini , nasıl zorluklarla mücadele ederek Ferrari firmasını kurduğunu anlatmıyordu , çok daha sonrasını , artık bilinen bir şirkete sahip Enzo Ferrari’nin lüks içinde olan hayatında yaşadığı sorunlara değiniyordu. Böyle olunca da Enzo Ferrari rolündeki kişi her ne kadar 40 yaşındaki Adam Driver olsa da 59 yaşındaki bir kişiyi canlandırması gerektiğinden ötürü film boyunca saçları beyazdı ve yaşlı bir kişiden müthiş bir mücadele hikayesi görmek bana kalırsa seyirci için zordu. Kurgu konusuna geldiğimde ise eleştireceğim onlarca nokta var desek yanlış olmaz çünkü film bir başarı öyküsü anlatmıyordu. 1957 yılına gelindiğinde Ferrari firması için çarklar yavaş yavaş sürecini doldurmaya başlamıştı ve bu sebepten ötürü firmanın kendisini kurtarabilmesi için kendisi kadar güçlü bir şirketle anlaşması gerekiyordu. Bu durumu istemeyen Enzo Ferrari’nin ise tek şansı gireceği iki yarıştan birinde altın kupaya sahip olmasıydı. Bir de tek iş problemleriyle sınırlı değildi hayatı , bunlar dışında gayrimeşru çocuğunu nüfusuna geçirip geçirmeyeceği , karısıyla yaşadığı problemlerin çözülüp çözülmeyeceği gibi onlarca düğüm vardı filmde ama izleyici bu sorunların hallolduğunu hiç izlemedi film boyunca. Sadece filmin oyuncularla olan kısmı bittikten sonra ekranda yazılar belirdi ve sorunların akibetleri konusunda izleyiciye bilgi verildi. Mesela sorunlardan bir tanesi ,bence en büyüğü ve önemlisi, yarış sırasında tekerliği kesici bir alete geldiği için patlayan ve arabanın kontrolünü kaybedip kendisiyle beraber 10 kişinin ölümüne yol açmış bir sürücü hakkındaydı ve o hikâyenin sonu gerçekten boş kaldı. Tekerleğin patlamasında kasıt var mıydı ? Yoksa sadece kaza mıydı ? Hala aklımda dönen sorulardan ve filmin sonunda buna dair tek bilgi bu sorundan Enzo Ferrari’nin sıyrıldığı şeklindeydi , nasıl sıyrıldığı ise hala muamma bende.

Kurgu açısından böyle eksikliklerin olması doğal olarak filmi ” kötü filmler ” kategorisine soksa da ben filmde kullanılan kostüm ve sahneleri beğendim şahsen. Özellikle Enzo Ferrari’nin vefat eden oğlu için seçilmiş mezar bence Ferrari’nin nasıl bir hayata kavuştuğunu ve ne kadar zengin olduğunu imgeleyen güzel bir örnek. Bide unutmadan ekleyeyim : Kurguda kesin bir problem sonucu açısından çok büyük bir eksiklik olsa da birkaç tane sorunun çözümü izleyiciye ipucu şeklinde verildi , mesela son sahnelere doğru artık başarısızlık üzerine başarısızlık yaşamış Ferrari’nin Ford’un yetkililerini ağırladığı , öncesinde de bunun hakkında yalan haberini yaptırdığı birkaç sahne vardı ve izleyici Ferrari’nin ortaklık yapacağı sonucuna varabiliyordu ama film boyunca altı çizilmiş majör problemlerden birinin böyle çözüme ulaştırılması şahsen benim hoşuma gitmedi , dürüst olmak gerekirse daha kesin bir çözüm izlemeyi beklerdim.

Sonuç olarak güzel miydi Ferrari filmi ? Bence idare eder ama ara tatilin yaklaştığı bu günlerde gidilebilecek tüm filmlere gitmişseniz ve hala sinemda bir şeyler izlemek istiyorsanız işte o zaman önerebilirim. Sağlıcakla kalın.

Leave a Reply