DOĞRU KİŞİLERE DOĞRU ELEŞTİRİ

Tenis… Ülkemize epey uzak bir kelime gibi gözükse de henüz oluşamamış olan spor kültürümüzün bir aynası. Bu oluşamamış kültürümüzün içerisinde değersizleşen birçok sporla aynı kaderi paylaşıyor. İşin üzücü yanı dünyada en çok izleyiciye sahip sporlar arasında zirveye oynayan bir spordan bahsediyoruz. Fakat hepimizin bildiği gibi milyonlarca dolar yatırım yaptığımız fakat kendi aramızda en iyi takımı belirlemekten öteye gidemediğimiz futboldan, bu tarz sporlarla ilgilenmeye pek vakit kalmıyor. İşte ben de bu yazımda tam olarak bu yüzden biraz da olsa bu sporlardan biri olan tenise vakit ayırmak istiyorum.

Tennis Player At Service Serving Silhouette 01 Painting by Pablo Romero

Doğru soruyu sorabilmek, doğru cevabı öğrenmek kadar önemlidir fakat bunların ötesinde soru sorabilmek ve cevabını öğrenmeye çalışmak en başta gelir. Bunları size neden söylüyorum? Çünkü soru sormak konusunda ciddi problemlerimiz olduğuna inanıyorum. Bunun birçok örneğini sayabilirim elbette fakat gözüme en çok batan örneği sizlerle paylaşmak isterim.

Doğru Soru Sorma Teknikleri: Bilmeniz Gereken 5 Yöntem| IIENSTITU

Bugün rastgele bir spor sayfasının sosyal medya hesabına girdiğimizde karşınıza çıkabilecekler listesinde 1 numarada ‘’Marsel İlhan YİNE ilk turda elendi!’’ başlığı yer alıyor. Eminim buna sosyal medya kullanan hemen herkes en az bir kez şahit olmuştur. Altındaki yorumlar ise sabit, hatta artık bu yorumları bizzat sayfalar paylaşımlarında başlık olarak kullanma seviyesine eriştiler. İnsanların dikkatini çektiği sürece bir problem olmadığını düşünüyorlar. Ve kendilerince gayet haklılar. Okuduğum bu yorumlarda herkes tarafından doğru soruları sormuş hatta doğru yanıtları dahi almış bir şekilde dalga geçmeye hazır bir kitle var. Bu paylaşımı ekstra bilgilerle donatan (!) sosyal medya hesapları ve haber siteleri ise halinden epey memnun.

Marsel İlhan ilk turda elendi
Marsel İlhan’ın 2018 Istanbul Open ilk tur yenilgisinin ardından yapılmış bir haber(!).

Fakat doğru soruyu sormayı geçin aslında ortada bir soru dahi yok. Bize algılatılan şey ülkemizdeki tek tenisçinin Marsel İlhan olduğu ve her turnuvaya ilk turda veda ettiği. Bu bilgi tabii ki tamamıyla yanlış. ‘‘İlk turların kralı’’ Marsel İlhan’ın profesyonel kariyerinde %62’lik yüzdeyle, 1004 maçta toplam 618 galibiyeti bulunuyor. Ayrıca tenisin zirvesi olan Grand Slam turnuvalarının tamamında tekler ana tablosunda ilk turu geçebilmeyi başarmış ilk ve tek Türk tenisçi ve dünyanın en iyi 100 tenisçisi arasına (77 numaraya kadar tırmanarak) girebilen tek erkek Türk. Bu dünya standartlarında mükemmel bir kariyer değil elbette fakat Türkiye standartlarında (Çağla Büyükakçay’la beraber) bugüne kadarki en iyisi demek mümkün. İşte tam olarak bahsetmek istediğim sorular burada karşımıza çıkıyor. Biz ülkemizde zaten bir elin parmağını geçmeyen sayıdaki tenisçilerimizi, yeterli bilgi sahibi olmadığımız halde neden alay konusu haline getiriyoruz? Bunun aksine neden daha iyi sporcular çıkmadığını sorgulamıyoruz? Her şeyimiz haline getirdiğimiz ve neredeyse tenis seviyemizden bir farkı olmayan futbolumuzu, futbolcularımızı göklere çıkarırken; tenisçilerimizi ve diğer birçok sporcumuzu yerin dibine sokma ihtiyacını neden duyuyoruz? Bu sporcularımıza ya da sporcu adaylarımıza en küçük yaşlardan itibaren tanınmayan fırsatların ne kadar farkındayız? Bunlar aklımdaki sorulardan sadece birkaçı.

Bunları söylerken elbette tenisçilerimizi eleştirmememiz gerektiğinden, çok başarılı olduklarından vs. bahsetmiyorum. Tam aksine bu sporda ülkece çok başarısız olduğumuzu ve tüm sporcularımızın eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Onların da bu durumda eleştirilere açık olabilmesi gerek elbette.

Eleştiri Ahlakı ve Hududullah

Fakat eleştiri ve alay; destek ve köstek arasındaki ince çizginin farkında olmamız, ayrıca sorunumuzun tek başına kısıtlı imkanlara sahip bireylerden çok ötede olduğunu görebilmemiz gerek. Tüm bu söylediklerim size çok karmaşıkmış gibi gelebilir. Ama aslında yaptığımız yanlış çok basit ve düzeltilebilir bir şey. Eleştirilmesi gereken asıl kişileri doğru şekilde eleştirebilmeyi kendimize öğretmemiz gerekiyor!

KAYNAKÇA

https://www.iienstitu.com/blog/dogru-soru-sorma-teknikleri-bilmeniz-gereken-5-yontem

https://fineartamerica.com/featured/tennis-player-at-service-serving-silhouette-01-pablo-romero.html

https://www.ensonhaber.com/kralspor/futbol/marsel-ilhan-ilk-turda-elendi-2018-05-01

https://www.haksozhaber.net/elestiri-ahlaki-ve-hududullah-121229h.htm

https://www.itftennis.com/en/players/marsel-ilhan/800228237/tur/mt/s/overview/

Leave a Reply