60’lı yıllardan günümüze uzanan müzik kariyeriyle Blues-Rock’un “tanrısı” olarak gönlümüzde taht kurmuş olan Eric Clapton, zamanının umutsuz aşıklarından biriydi. Öyle ki bu aşkı, en büyük hitlerinden biri olan “Layla”ya ilham vermiştir. Layla, aslında hepimizin de lise edebiyat derslerinden aşina olduğumuz Leyla ile Mecnun mesnevisinden de etkilenerek yazılmış. Hepimiz Leyla ile Mecnun’un hikâyesini az çok biliriz, Leyla’ya olan yasak aşkından dolayı deli olan Mecnun’u anlatır. Eric Clapton da kendi yasak aşkından ve onu nasıl deli ettiğinden bahseder “Layla” da. 

Let’s make the best of the situation
Before I finally go insane
Please, don’t say we’ll never find a way
And tell me all my love’s in vain

Layla’yı her dinlediğinizde Clapton’un aşık olduğu kadına yalvarışını, çaresizliğini, aşkının onu nasıl delirmenin eşiğine getirdiğini iliklerinize kadar hissedersiniz. Şarkının girişindeki eşsiz gitar riffi ise sözlerinin duygusal ağırlığına karşıt oldukça hareketli ve canlıdır. Layla’yı bu kadar etkileyici kılan da bu karşıtlığın oluşturduğu bütündür belki de. Peki, kim bu bahsi geçen Layla? Layla, asıl adıyla Pattie Boyd, Eric Clapton’un yakın arkadaşı ve Beatles’ın gitaristi olan George Harrison’un karısıydı. Beatles’ın birkaç şarkısında da Pattie Boyd esintilerini hissedersiniz. Kendisi uğruna en güzel şarkılar yazılmış kadınlardan biri diyebiliriz aslında.

You’ve got me on my knees
(Layla) I’m begging, darling, please
(Layla) darling, won’t you ease my worried mind?

Layla 1970 yılında ilk defa yayınlandığında George Harrison ve Pattie Boyd 6 yıllık evliydi. Şarkının ilk kaydında Clapton, sözleri adeta bağırırcasına söyler, enstrümanlar da oldukça baskın bir şekilde ona eşlik eder. Clapton, yakın arkadaşının karısına olan aşkını yukarıdaki sözlerle umarsızca dillendirmiş, ona aşkına karşılık vermesi için yalvarmıştır âdeta, şarkının her bir cümlesi yasak aşkının ilanıdır. 1979 yılında ise aşkına karşılık bulmuş olan Clapton, Pattie Boyd’la evlenmiştir ancak 10 yıl sonra evlilikleri sona ermiştir.

1992 yılında MTV Unplugged için Layla’nın akustik bir versiyonunu seslendirir. Bu versiyonda Clapton, Layla’yı sakince söyler veda edercesine yıllarını verdiği aşkına. Gitarı da kendisine eşlik eder gibi daha yavaş ve huzurludur. Layla’nın iki versiyonu da oldukça farklı duygular yaşatır bizlere, bazen ilk versiyonunun gitar riffi heyecanlandırır bizi ya da akustik versiyonunu dinleyip hüzünleniriz. İkisi de aşkın iki ucunu anlatır aslında, bazen aşk için her şeyi göze alırız bazen de sessizce vazgeçer ve acıyı tek başımıza yaşarız. Tabii siz yine de en yakın arkadaşınızın sevgilisine aşık olmayın!

Leave a Reply