Öncelikle tüm kadınlarımızın 8 Mart dünya kadınlar gününü kutlarım. Bugün sizlere Akademi ödüllerinde en iyi kadın oyuncu kategorisinde aday gösterilen beş başarılı kadından bahsedeceğim. Oscar ödül töreninin yaklaşmasıyla birlikte kimin kazanacağına dair heyecan artmaya başladı. O zaman gelin adaylara birlikte bakalım.

ANNETTE BENING

Annette Bening, Nyad filmindeki etkileyici performansıyla adaylardan biri. Film Küba’dan Florida’ya 53 saat boyunca yüzen maraton yüzücüsü Diana Nyad’ın biyografisini işliyor. Annette Bening, Diana Nyad’ın hırslı, azimli ve kararlı kişiliğini canlandırmanın yanı sıra Nyad’ın iniş ve çıkışlarını, yaşadığı zorlukları, hayal kırıklıklarını tüm çıplaklığıyla izleyiciye sunuyor. Annette, filmde mental ve fiziksel olarak Nyad’ın karakteriyle âdeta birleşmiş. Bening, filme hazırlanırken günde 8 saat yüzüyormuş, oldukça etkileyici değil mi! Kendisi bu sene SAG ve Golden Globes için aday gösterilse de Lily Gladstone ödüllerin sahibi oldu. Daha önce 5 Oscar adaylığı olan Bening’in, 2024 yılında Oscar’ı kazanıp kazanamayacağını yakın zamanda öğreneceğiz.

SANDRA HÜLLER

Sandra Hüller, Anatomy of a Fall filminde Sandra karakteriyle seyirciyi ekrana bağlayan bir oyunculuk sergilemiş. Film, Alman bir yazar olan Sandra’nın eşi Samuel’in düşerek ölümünü ve bu ölümden sorumlu tutulan Sandra’yı konu alıyor. İzleyiciyi oldukça karmaşık duygularla bırakan ve Hüller’in performansı filmin en etkileyici yönlerinden biri. Hüller, etkileyici performansıyla seyirciyi Sandra’nın masum mu yoksa katil mi olduğu ikileminde bırakıyor. Bu sene SAG, BAFTA, Golden Globes ve National Society of Film Critics Awards için aday gösterilen Hüller, sadece National Society of Film Critics Awards’ı kazandı. İlk adaylığı olan Oscar Ödüllerinde ise nasıl bir performans sergileyecek göreceğiz.

CAREY MULLIGAN

Maestro, Amerikanın en başarılı bestecisi ve orkestra şefi olan  Leonard Bernstein’ın hayatını anlatıyor. Film, bestecinin önemli eserlerinin ortaya çıkışını işliyor ancak bestecinin aktris olan eşi Felicia’yla olan inişli çıkışlı ilişkisi ön planda tutuluyor. Carey Mulligan, canlandırdığı Felicia Montealegre karakteriyle filmin odak noktalarından biri. Mulligan, Felicia’yı tüm yönleriyle benimsemiş; heyecanını, isteklerini, kırılganlığını ve Leonard’a olan aşkını oldukça etkileyici bir şekilde canlandırıyor. Başarılı oyuncu bu sene BAFTA, SAG Golden Globes ve Critics Choice Awards için aday gösterilse de Emma Stone (BAFTA ve Critics Choice Awards) ve Lily Gladstone (SAG ve Golden Globes) bu seneki kazananlar oldu. Maestro, Mulligan’ın 3. Oscar adaylığı olsa da en etkileyici performansının bu filmde olduğunu söyleyenler var. Akademi de böyle mi düşünüyor, bekleyip göreceğiz.

EMMA STONE

Emma Stone, Poor Things filmindeki sıra dışı performansıyla izleyiciyi oldukça etkileyen adaylardan biri. Emma Stone, bir bilim insanının genç bir kadının bedenine bir bebeğin beynini koyarak gerçekleştirdiği bir deney olan Bella Baxter’ı canlandırıyor. Film boyunca Bella’nın hayatı keşfedişini; maceraya, bilgiye, yeni şeyler öğrenmeye olan açlığıyla dünyada savruluşunu izliyoruz. Emma Stone, Bella’nın her bir deneyimiyle büyüyen ve değişen zihnini oldukça başarılı bir şekilde izleyiciye aktarıyor. Bella Baxter, bir deney olmanın yanı sıra, dünyada yerini bulmaya çalışan bir kadın. Stone, Bella Baxter’ın bu arayışını izlemeyi büyüleyici bir deneyim haline getiriyor. Kendisi de canlandırmayı en sevdiği karakterin Bella olduğunu söylemiş. Critics Choice Awards ve BAFTA gibi ödülleri kazanan oyuncu bu sene 2. Oscar ödülünü de kazanacak mı merakla bekliyoruz.

LILY GLADSTONE

Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon filminde sergilediği dokunaklı performansıyla güçlü adaylardan biri. Killers of the Flower Moon 1920’li yıllarda Oklahoma’da gerçekleşen Osage halkı cinayetlerini konu alıyor. Gladstone, filmde Osageli Mollie Burkhart’ı canlandırıyor. Mollie karakteri zorbalığa uğrayan ve katledilen Osage halkını temsil ediyor. Mollie karakteri filmin mihenk taşı, Mollie’nin varlığını ve karakterini bu kadar etkileyici hale getiren de Gladstone’un usta oyunculuğu. Karakteri tüm yönleriyle ekrana yansıtan ve filmin katalizörü haline getiren Gladstone, Golden Globes, SAG ve National Board of Review ödüllerinin bu seneki sahibi oldu. Oscar için oldukça güçlü bir aday olan  Lily Gladstone diğer güçlü aday olan Emma Stone karşısında kazanacak mı heyecanla bekliyoruz.

Büyük ödül için çekişme Emma Stone ve Lily Gladstone arasında gibi görünse de Akademi bizi şaşırtadabilir. Ödülü kim kazanırsa kazansın, beş kadından her biri oldukça etkileyici performanslarıyla aklımızda yer edindiler. Canlandıkları karakterler ile kalbimizi kazanan aktristlerimizin de kadınlar gününü kutlarım.

Leave a Reply