Dünyada eşsiz ve benzersiz olmak bazısı için çok önemli. Peki ya bir yerlerde tıpkı ikizimiz kadar çok benzeyen biri varsa? Sosyal medyanın hayatımıza dahil olmasından sonra özellikle ünlülerin aralarında hiçbir kan bağı bulunmayan ama ikizi kadar benzeyen benzerleri çoğaldı. Yıllardır filmlere ve dizilere konu olmuş bu durumun bir ismi var: Doppelgänger Etkisi.

Aralarında kan bağı olan bireylerin birbirlerine benzemelerini hep çok olağan karşılarız. Buna karşın aynı etnik kökene sahip bireyler arasında da benzerlikler mevcuttur. Ancak gen kombinasyonları çok fazla olsa da sınırsız değildir. Artan insan nüfusu ile birlikte yakın akraba olmayan kişilerin birbirlerine benzeme olasılığı gittikçe artmıştır. Yapılan araştırmalara göre antropolog olan Dr. Teghan Lucas, 3982 kişinin antropometrik ölçümlerini içeren verilerle bir çalışma yürütmüştür. İnsanlar arasındaki benzerliğe ulaşabilmek için, her bir yüzün 8 ölçüsünü diğerleriyle karşılaştırmıştır. Bu yüz ölçüleri arasında gözbebeklerinin merkezleri arasındaki mesafe, baş çevresi ve kulak uzunlukları gibi özellikler yer almıştır. Bu araştırmalar sonucunda iki veya daha fazla kişinin yüzünün 8 ölçüsünün aynı olma olasılığı trilyonda bir olarak belirlenmiştir. Fakat bu oran iki kişi arasında artan nüfusla birlikte dünyada birebir benzer ikizlerin olma olasılığı 1/135.Nörobiyoloji ve davranış profesörü Michael Sheehan’ a göre insan sayısı yeterli miktara ulaştığında birbirine benzer insanlarla karşılaşmak kaçınılmaz.

Dr. Teghan Lucas bu oranın birebir benzeme için yapıldığını vurguluyor. Yani iki insan dışarıdan ilk görüşte birbirine benzeyebilir fakat detaylı bir şekilde incelendiğinde aynı olmadıklarının anlaşılacağını ekliyor. Ayrıca iki insanın “ikizlik düzeyinde” benzerliği sadece yüz benzerliğiyle sınırlı değil. İkizlerin vücut özellikleri de yaklaşık olarak birbiriyle aynıdır; ancak doppelgängerların nadiren vücutları da benzer olmaktadır. Lucas vücut özellikleri olarak birbirine benzeyen ikizlerin olma olasılığının yüz benzerliğinden çok daha az olduğunu ifade ediyor. Rockefeller Üniversitesinde insan burunları kategorize edildi ve 14 farklı kategori çıktı.Bu gruplandırma sonucunda %24,2 etli burunun en yaygın olduğu sonucuna ulaşıldı. Yani eğer daha sıradan bir yüze sahipseniz ikizinizi bulma olasılığınız o kadar artacaktır.

Leave a Reply