cuenca1

İspanya’nın Castilla la Mancha özerk bölgesinde, ülkenin merkezinde yer alan Cuenca, köklü tarihi, doğal güzelliği ve kültürel mirasıyla dikkat çekmektedir. Şehir adeta Orta Çağı günümüze taşıyan bir ambiyansa sahiptir. Zaten bu nedenle UNESCO tarafından 1996 yılında Dünya Mirasları listesine alınmıştır. Fakat, çok bilinen bir şehir olmadığı için turistler tarafından keşfedilmeyi beklemektedir.

Şehrin tarihi milattan sonra 700’lü yıllardaki Müslüman hâkimiyetinin olduğu döneme dayanmaktadır. O zamanlarda şehir göl etrafına kurulmuş ve surlarla çevrilmiş küçük bir köyden ibaretmiş. Fakat şehrin Jucar ve Huecar isimli iki nehrin çevrelediği bir tepeye kurulmuş olması Hristiyanları cezbetmiş. Stratejik faydalarından yararlanmak için şehri 1177 yılında fethetmişler ve şehir giderek genişlemiş.

Cuenca eski ve yeni şehir de denilebilecek iki ayrı bölgeden oluşmaktadır. Yeni kısmı  modern yerleşkeleri barındırır; eski kısımsa  sokakları, meydanları, kiliseleri, katedrali ve binaları ile adeta bir Orta Çağ şehridir.

San Pedro Kilisesi

San Pedro Kilisesi

San Pedro Kilisesi şehrin en önemli kilisesidir. Antik dönemden kalma yıkılmış bir caminin üzerine kurulmuştur.

Santa Maria Katedrali

Katedral

Santa Maria Katedrali

Santa Maria Katedrali şehrin dini merkezidir. 1200’lü yıllarda yapımı tamamlanmıştır. Daha sonraki yıllarda da katedrale eklemeler yapılmıştır. Mimari yapısı Romanesk dönemden Gotik döneme geçiş özellikleri taşır.

San Pablo Manastırı

San Pablo Manastırı ve Köprüsü

1523 yılında yapımına başlanan manastır günümüzde otel olarak kullanılmaktadır. Rokoko, Barok ve Gotik özellik gösteren bir mimarisi vardır. Manastır ayrı bir tepenin üzerine kurulu olduğu için, San Pablo köprüsünü kullanarak ulaşım sağlanır.

Casas Colgadas

Casas Colgadas

Yamaç üzerine kurulmuş Casas Colgadas yani Asılı Evler şehrin en ünlü simgesidir. Evlerin kökeni net olarak bilinmese de şehrin Müslümanlara ait olduğu dönemden kaldığı düşünülmektedir.

Mangana Kulesi

torre-mangana-4_p

http://www.guiarestaurantes.org/8612-que-ver-en-cuenca/8613-que-ver-en-cuenca/torre-mangana-66233.php

Şehrin bir başka simgesi de Mangana Kulesi’dir. 16. Yüzyılda inşa edilmiş ve 20. yüzyılda restoresi yapılmıştır.

Belediye Binası

Belediye Binası

Şehrin yönetim merkezidir. Günümüzdeki hali 18. yüzyıldan kalma olup 3 kısımdan oluşur.

Plaza Mayor

plaza-mayor-cuenca-noche-3

http://www.wanderonworld.com/que-ver-en-cuenca/

Eski şehrin ana meydanıdır,  bir kenarında katedral öbür kenarında da belediye binası bulunur. Buradaki birçok kafeden birine oturup bir şeyler yemek ve içmek şehrin tadını çıkarmanız için iyi olabilir

Cuenca  günü-birlik gidilip rahatça gezilebilecek bir şehirdir. Madrid-Valencia tren ağı içinde yer alır. İki şehirden de hem normal tren (Regional Trains) hem de hızlı trenle (AVE Trains) gitmek mümkündür. Bunun yanında da Barcelona, Sevilla ve Malaga’dan da ulaşım sağlanabilir.

 

Kaynakça

http://whc.unesco.org/en/list/781

http://www.spain.info/en/que-quieres/ciudades-pueblos/otros-destinos/cuenca.html

 

 

Leave a Reply