Orada Bir Köy Var Uzakta // Lapland Noel Baba Köyü

2018‘ e sayılı günler kala, yeni yıl telaşı her yeri çoktan sardı. Yeni yıla nasıl girilirse bütün bir yılın öyle geçeceği rivayetini de bilmeyen yoktur fakat siz yeni yıla nerede ve nasıl gireceğinize hala karar veremediniz mi? Amerikan Filmlerindeki görkemli yeni yıl ağaçlarına hiç sahip olamadınız mı? Şöminenize asılı çorabın içine kimse adınızın yazdığı bir hediye koymadı mı? Ya da yılbaşı ağacının yanına koyduğunuz sütle kurabiye hiç yenmedi mi? Bu soruların cevabı evetse ve çocuk ruhunuzu kaybetmediyseniz, ayrıca 34. Caddedeki Mucize Filminin etkisinden hala çıkamadıysanız hiç vakit kaybetmeden Finlandiya için bolca kalın kıyafetlerin olduğu bir bavul toplamaya başlayın!

Noel Baba’nın ya da gerçek adıyla Aziz Nikolaos’un Antalya, Demreli olduğunu herkes şöyle ya da böyle duymuştur. Hatta 1087 yılında Hristiyan Korsanların Myra Antik Kenti’ni yağmalayarak Noel Baba’nın mezarını İtalya’nın Bari kentine kaçırmasına dek, Demre’deki mezarı Hristiyanlar için Hac yeri olmuştur. Peki ömrü boyunca Anadolu’dan dışarı çıkmayan dahası, Akdeniz iklimi malum, kara bile dokunduğunu düşünmenin imkansız olduğu Noel Baba, nasıl oldu da ikametgahını Finlandiya’ya aldırdı?

Her şey 1927 senesinde Markus Ratio adlı bir radyo programcısının, başkent Helsinki’de yapılan bir yayın esnasında Noel Baba’nın Lapland’daki Korvatunturi Dağı’nın arkasında yaşadığını söylemesiyle başlamış. Herhalde böyle bir açıklamaya kimsenin aldırış etmeyeceğini düşünmüş olmalı fakat sonrasında olan olmuş. Finlandiya ve çevresindeki çocuklardan, ardı arkası kesilmeyen binlerce mektup almaya başlamış kent. Hatta o kadar çok mektup gelmiş ki Finlandiya Posta Servisi bölgeye özel bir posta merkezi yaptırmak zorunda kalmış.

1985 senesinde ise bu popülariteyi bir turizm ve ticaret merkezine dönüştürmeyi akıl eden yetkililer, tıpkı masallardaki ve filmlerdeki gibi bir köy kurmaya karar vermişler. Ahmet Kutsi Tecer’den önce ‘Orada Bir Köy Var Uzakta’ Şiirini yazmış hatta bestelemiş olmalı Antalyalı Noel Baba çünkü kendi köyünden yaklaşık 5 bin kilometre ötede kurulan bu köyde dünyanın her yerinden çocuklar ve çocuk ruhunu kaybetmeyen yetişkinler için hayatta bir kere yaşanacak bir tecrübe vaat ediliyor. Aralık ayı boyunca özellikle de Noel ve Yılbaşı zamanında, tur şirketlerince düzenlenen özel turlar eşliğinde bu köyde konaklayabilirsiniz. Haskilerin çektiği kızaklarla Noel Baba’nın ofisine gidip onunla tanışabilir, sevdiklerinize Finlandiya’dan kartpostallar ya da Noel Mağazasından alınmış hediyeler gönderebilir, Kutup Çizgisini aşabilirsiniz. Ayrıca Kutup Işıklarını izleyebilir, ren geyiği çiftliğinde vakit geçirebilir ve 3 Elf Restoranında “Gingerbread Parfait” yiyebilirsiniz.

Türkiye’den de birçok tur şirketi tarafından turlar düzenlenmekte fakat her sene olan turist akınına karşı rezervasyonunuzu erkenden yapmakta fayda var. Tur tarihlerinin çoğu zaman okul zamanına ya da final dönemlerine denk geldiği de bir gerçek. Fakat bu sizi üzmesin çünkü Noel Baba’ya mektup ya da e-posta gönderebilir ve Noel Baba’dan cevap alabilirsiniz. Her sene 10 milyonu aşan mektup yağmuruna siz de katılmak istiyorsanız Santa Claus, FI-96930 Arctic Circle FINLAND adresine mektubunuzu gönderebilirsiniz. Ayrıca tüm dünyada “North Pole” ya da “Kuzey Kutbu” adresine gönderilen tüm mektuplar da otomatik olarak Noel Baba Köyüne gelmekte.

Not: İyi çocuklar listesinde olup olmadığınızı da buradan kontrol edebilirsiniz.

Herkese Şimdiden Mutlu Yıllar!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAKÇA & GÖRSELLER

www.santaclausvillage.info

lapland.nordicvisitor.com

www.oodegr.com/tourkika/synaksaristis/nikolaos_agios1.htm

luxeadventuretraveler.com/santa-claus-main-post-office/

www.gazella.com/tur/lapland-noel-baba-nin-evi-iki-ulke-iki-yilbasi/141/304

en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus_Village

www.visitsouthlaketexas.com/158/Santas-Village

finland.fi/christmas/laying-claim-to-claus/

www.hurriyet.com.tr/cakma-noel-baba-nin-koyunde-13712530

en.wikipedia.org/wiki/Markus_Rautio

Leave a Reply