Avrupa’yı Gezme Planları Yapanlara Pratik Bir Alternatif: Flixbus

Bu yaz gittiğim yerler hakkında farklı bulduğum şeylere yazılarımda yer vermeyi en başından beri planlamıştım aslında. Çok ön planda olmayan ama görülmeye değer bir şehir, farklı kültürlerce kucaklanmış gariplikler ve belki de başımdan geçecek olan bir tehlike…Kesin bir tahminde bulunmak zor olsa da “Ortaya yaratıcı bir şeyler çıkarırım. Nasıl olsa dünya garip bir yer; enteresan olay çok” diyordum. Büyük ihtimalle “Polonya’nın İstanbul’u olarak anılan Kraków’u taşırım yazıma” diyerek ufaktan da olsa kararımı netleştirmeye de başlamıştım. Sonrasında ise biriktirdiğim paraları en verimli şekilde kullanabilmek için bütçe planlaması yaparken keşfettiğim çok pratik bir seyahat alternatifini Kraków’un önüne taşımanın daha uygun olacağını düşündüm. “Sonuç olarak Kraków güzel bir şehir. Bir şehir bir şehirdir sonuçta ama belki insanlar benim önerdiğim bu alternatifle deneyimlerini daha çok zenginleştirme fırsatı bularak Kraków gibi pek çok güzel şehir gezecekler” diye düşünerek başladım Flixbus hakkındaki yazımı hazırlamaya.

Öncelikle anlatmaya “Bu yazı, uçağa binip istenilen yere gidip işini hallettikten sonra uçağa binip geri dönenler için değil” diyerek başlayabilirim. Her ne kadar Türkler için yurt dışına gerçekleştirilen yalnız seyahatler korku dolu deneyimler gibi karşılansa ve aileler sizi paket halinde spesifik bir şehre gönderip aktarmasız uçakla geri döndürmek isteseler de hem gördüklerinizin artması sonucunda elde ettiğiniz kazanımlar hem de karşı karşıya geldiğiniz problemlere çözüm buldukça elde edeceğiniz özgüven açısından bu şekilde hareket etmemek daha doğru diye düşünüyorum. Dolayısıyla siz de Avrupa’ya seyahatleriniz sırasında spesifik bir nokta belirleyip geziniz bitince uçağa binip geri dönmeyenlerdenseniz ve “Böylesi benim için yeterli olmaz; daha kapsamlı ve birkaç farklı şehri ayırdığım daha uzun sürede deneyimlediğim bir tatil istiyorum” diyenlerdenseniz Flixbus’ı tercih edebilirsiniz. Başka bir deyişle, süresini uzattığınız ve farklı noktalara geçiş yaptığınız, normal koşullarda sadece orayı görmek için uçağa binip gitmeyeceğiniz ama yol üzerindeyken uğradığınız yerlerin bol olduğu yolculukları seviyorsanız Flixbus tam size göre diyebilirim.

Самолет, автобус, круизных судов и чемодан на карте мира — стоковое фото

Kısaca tanımlarsak, Flixbus “yenilikçi teknoloji firması, internet şirketi ve klasik yolculuk işletmesinin eşsiz bir birleşimi” olan; 28 ülkede 2.000’den fazla seyahat rotasıyla size Avrupa’yı milim milim keşfetme imkânı veren bir alternatif. Üstelik gün içinde aynı yöne hareket eden onlarca Flixbus olduğundan, planınıza uygun olanını seçmeniz ve otobüsü kaçırma durumunda da  internet aracılığıyla, biletler tükenmediği müddetçe, yakın bir saate yeni bir bilet almanız oldukça kolay. 

Flixbus’ın sitesinde vadedilenler geniş otobüs ağı, konforlu seyahat, çevreci otobüsler ve tam zamanında ulaşım olarak sıralanmış. Deneyimlerimden hareketle Flixbus’ın bu vaatlerin arkasında büyük oranda duran bir firma olduğunu söyleyebilirim. Flixbuslar, çok uzun boylu biri olsanız dahi rahat edebileceğiniz; valizinizi bagaja koymadıysanız ve üst taraftaki boşluğa da sığdıramadıysanız önünüze yerleştirebileceğiniz genişlikte dizayn edilmiş. Flixbus’ı kullanmadan önce, bagajdan eşya alımı sırasında çok denetimli davranılmadığını ve bagajın olduğu yöne bakan koltuklarla seyahat edilmesinin önerildiğini görmüştüm. Koltukların geniş olma özelliğini keşfedince bu öneriye uymama da gerek kalmadı diyebilirim. Aynı zamanda her koltuk için koltuğun hemen ön tarafında prizler mevcut. Bulunulan yere ve otobüsteki yolcu sayısına göre değişmekle birlikte genel olarak wifi erişimi de gayet iyi. Şarj sorunu yaşamaksızın, en sevdiğiniz diziyi ya da uzun zamandır izlemeyi düşündüğünüz filmi izleyerek planladığınız bir sonraki noktaya geçişinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Flixbus’ı kullanmadan önce dakik olma konusunda aksilikler yaşayanların olduğunu duymuştum fakat ben bu konuda çok büyük aksilikler yaşadığımı söyleyemeyeceğim. Yolculuğum sırasında iki kere gidişte iki kere de uçak bileti aldığım şehre dönüşte olmak üzere dört Flixbus değiştirmeme rağmen deneyimlerimden sadece birinde istasyona yakın bölgedeki trafik yüzünden 40 dk gecikme yaşamam dışında genel olarak oldukça dakik olduklarını söyleyebilirim. Aynı zamanda, otobüsün gecikme ihtimali olması durumunda mesajla haber verildiğini ve gecikme durumunda da gecikmenin telafi edildiğini benzer deneyimi yaşamış olan bir kesimden duyduğumu da ileteyim.

Her ne kadar trenle yolculukla kıyaslandığında çeşitli olumsuz özellikleri sayılabilecek olsa da, Flixbus fiyat & performans açısından tren yolculuğuna kıyasla çok daha tatmin edici bir ulaşım şekli.  Flixbus’la seyahatim sırasında, Avrupa’nın en kaliteli demir yolu taşımacılığına sahip yerlerinden biri olarak gördüğüm İtalya’daki trenleri bile geri planda bırakan bir yolculuğu son derece cüzi bir fiyat karşılığında elde etmek benim için son derece şaşırtıcı oldu diyebilirim. Normalde Avrupa’da sadece bir öğün yemek yiyebileceğimiz bir fiyata rahat bir şekilde, internet bağlantısının olduğu bir otobüs ile gecikme olmadan yolculuk etmeyi planlamadığımı; hatta aksiliklerin olacağından başlarda neredeyse emin olduğumu söyleyebilirim. Normalde gazetede Flixbus hakkında yazabileceğimi bu sebeple (bu fiyata bu performansı beklemediğim için) pek düşünmemiştim. Aslında Flixbus yolculuğu sırasında camdan bakarken yakaladığım görüntüleri fotoğraf veya video şeklinde müzik de ekleyerek yazıya ekleyebilirdim. Şu an bunu yapmak içimde kalmış olsa da, deneyimimi yazıya dökerken kullanabileceğim fotoğraflar çekmek o anda aklıma gelmemişti ne yazık ki.

Özetle dakiklik, şarj imkânı ve internet erişimi ile otobüs istasyonlarının trenlere oranla daha az kaotik olan yapısı birleştiğinde Flixbus’ın özellikle heyecandan ziyade güvenliği ön planda tutan yalnız gezginler için birebir olduğunu söyleyebilirim. Merak ettikleriniz için firmanın internet sitesine ayrıca göz atabilir, kafanıza takılan başka sorular olması halinde de Interrail Türkiye facebook grubuna sorabilirsiniz.

Görsel Kaynaklar:

https://tr.flixbus.com/kurumsal/flixbus-hakkinda

tr.flixbus.com/kurumsal/ortaklari

tr.flixbus.com/hizmetler/otobustehizmetler

bankaciyim.net/haber/2833/ramazan-bayrami-tatili-icin-avrupa-rezervasyonlarinda-artis.html

ru.depositphotos.com/40317743/stock-photo-plane-bus-cruise-ship-and.html

Leave a Reply

1 comment

  1. Anonim

    çok faydalı oldu