Özellikle okulun tatil olması ile başlayan staj ve iş arayışları ile COVID-19 döneminde olsak bile yapılmaya devam edilen online veya yüz yüze yapılan başvurular ve mülakatlarda işinize yarayabilecek, bana faydası olan püf noktaları sizinle paylaşmak istedim. Umarım çok başarılı mülakatlar geçirir ve istediğiniz yerlerden onay alırsınız. Eğer bu minik rehbere bakarak hazırlanırsanız benimle de tecrübelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.
- Mülakat Formatını İyi Öğrenmek
Gidilecek şirket ya da kuruma göre değişen mülakat formatı aslında sizin başarınızı en çok etkileyebilecek faktör; çünkü bilmediğiniz ya da beklemediğiniz bir mülakat formatı aynı çalışılmadan girilmiş bir sınav gibidir ve pek çok mülakat türü olduğu için bunları sınavın klasik mi, yoksa şıklı mı olacağı üzerine profesörlerinize sorduğunuz sorular gibi düşünebilirsiniz. “Kabul almak istediğiniz yer vaka mülakatı mı yapıyor, yoksa özgeçmişinizin mi üstünden geçilecek? Daha sayısal sorular içeren bir mülakat mı olacak? Hangi seviyeden biriyle mülakatı gerçekleştireceksiniz? Süresi ne kadar?” gibi konuların hepsini önceden bilmek sizi başarıya götürecek ilk ve en önemli adım; çünkü nasıl hazırlanmanız gerektiğini bu bilgiler sayesinde edineceksiniz.
- Kendi Özgeçmişinizi Çok İyi Bilmek
Genelde mülakatlarda sorulan “Yaptığınız bir projeyi anlatır mısınız?” sorusu ya da özgeçmişinizde yazan spesifik bir çalışmadan bahsetmeniz üzerine sorulan sorular için mülakata özgeçmişinizi tekrar ederek gitmiş olmak çok önem arz ediyor. Özellikle proje anlatımlarında konudan sapmadan ve kısa bir şekilde mülakat süresini tamamen işgal etmeden projenin konusunu, yaptığınız görevi, amaca ulaşmak için nasıl çalıştığınızı ve sonuçlarını önceden tekrar etmek size netlik ve profesyonellik katacaktır. Aksi takdirde konunun çok derinine inerek sürenizi bu soru ile harcayabilir ve mülakat yapan kişiye kendiniz hakkında verilmesi gerekenden az bilgi vermiş olabilirsiniz.
- Neden O Şirkette Çalışmak İstediğinizi Bilmek
“Neden sizi seçmeliler?” sorusunun en önemli yanıtı bu sorudan geçer. Hiçbir şirket/kurum onların değerleri, yaptıkları hakkında tutkulu ve arzulu olmayan bir kişiyi işe almak istemez. Bu durumda alanınızın en iyisi olsanız bile başarınızın hevesli olmadığınız takdirde şirkete bir faydası olmayacağı anlaşılacağından işe alınmazsınız. Öyleyse çalışmak istediğiniz yeri iyi seçmeli ve “Neden beni kabul etmelisiniz?” sorusuna tutkulu bir şekilde cevap vermelisiniz ki istekli olduğunuz herkes tarafından bilinsin.
- Ayna Karşısında Pratik Yapmak
İngilizce öğrenirken yaptığımız ayna pratiklerini mülakat öncesinde de kullanabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle bazen içimizden neler söyleyeceğimizi geçirmek yeterli olmayabilir; çünkü bazı cümleleri dışa aktarırken aslında tam olarak söylemek istediğinizi yansıtmadığını fark edebilirsiniz. Bu gibi durumları önlemek ve kendinizi gözlemlemek için pratik yapmayı unutmayın. Bu aynı zamanda konuşmalarınızın akıcılığını arttıracak ve beden dilinizi fark etmenize yarayacaktır.
- Hayal Kurmak
Kendinizi işe alınmış ve şirkette çalışırken hayal edin. Ne kadar pozitif olursanız enerjiniz o kadar artacağından tüm süreç sizin için stresli olmak yerine zevkli bir hal alacaktır.
- Güncel Haberleri Bilmek
Özellikle mülakata gireceğiniz hafta önemli gelişmeleri bilmeniz size muhtemel sektör yenilikleri ve trendleri sorularında yardım edebilir.
- Kendinize Vakit Ayırmak
Özellikle mülakat sabahı telaşlı olmadan ve acele etmeden sürecin bitişine ve mülakata hazırlanmak çok önemli; çünkü ucu ucuna yetişilen ve yorgun olduğunuz bir mülakat pek dilediğiniz gibi geçmeyebilir ve konsantrasyonunuz dağılabilir. Bunun yanında mülakat sabahı sevdiğiniz aktiviteleri yaparak sakinleşebilirsiniz. Sağlıklı ve uzun yapılan bir kahvaltı, ardından minik bir yürüyüş size iyi gelecek ve enerjinizi mülakatta doğru aktarmanıza zemin hazırlayacaktır.