Futbolun Katili Belarus Hakemleri

Herkesin de aşina olduğu gibi, Vışeyşaya Liha (yani Belarus liginde) hakemler hep maçların önüne geçmeyi başarır. Ancak koronavirüs tedbirleri olan maçlarda da bunu başarabiliyorlarmış, bunu da gördük – VAR ise var mı yok mu belli değil. Kafalarına göre faulleri görmeyip yıllardır uygulanmayan kuralları silah gibi uyguluyorlar, aktif alanda ofsayt kuralını eğip büküyorlar. Gelin isim isim, kulüp kulüp nasıl rezaletler yaşandığına bir göz atalım.

Biliyorsunuz Belarus liginde son şampiyon Dinamo Brest hakemlerle başı dertte bir ekip. Maradona’nın Karpatların kuzeyinde yer alan ekiple gönül bağı da biliyor. Önceki maçlarından birinde milli stoperi kırmızı kart gören takımın oyuncusu hakemle de tartışmaya girmiş, haberlere konu olmuştu. Futbolun katili Belarus hakemleri tarafından yapılan bariz hatalar yüzünden lig yarışından kopmaya başlayan ekipte teknik direktör ve yönetim tepkilerini açıkça dile getirmeye başladılar, bakalım bu durum ne kadar devam edecek.

Bizlere çok tanıdık gelen bu ekip de hakemler konusunda hiç memnun sayılmaz.

Diğer bir ekip ise sarı-lacivertli BATE Borisov. Son maçlarında da birçok sarı kart gören ekibin yeni teknik direktör Kirill Alshevskiy ile işi zor görünüyor, keza son günlerde federasyon ile aralarında bulunan gerginlik malum. Bu kulübümüz de hakem hatalarından az çekmedi. Zaten bildiğimiz gibi BATE muhalif bir duruşa sahip, ileride bunun da acısını çekebilir.

Dinamo Minsk 6 yıl gibi kısa bir süredir ligde bulunmasına rağmen yükselişiyle ligin tartışmalı ekiplerinden.

Bir de federasyona ve güç odaklarına yakın duruşuyla Dinamo Minsk var. Son 3 maçında 2 galibiyet, 1 beraberlik alan ekip rüzgârı arkasına almış gibi duruyor ve aklında Avrupa kupaları var, hakemlerden yana ise pek bir derdi yok. Yine de maç sonrasında -arada bir- eleştirilerde bulunuyorlar, çünkü şu anki hakem performansını adil bulmak gerçek dışı bir davranış olur. Bakalım bu gidişat ve hakemlerin üstün çabaları, geçen sezondan farklı bir şekilde bu sezon kendilerini şampiyon yapmaya yetecek mi?

Bu takımların yanı sıra, önceki sezona göre kupada iyi performans göstermiş olan takımların hakemlerden yana yakınmaları var ki, ligde de iddiaları büyük ve hakemler konusunda mağduriyet yaşamış ekiplerden sayılırlar. Ligin alt sırasındaki, düşük bütçeli ekipler de gerek Avrupa, gerek küme düşme mücadelesi içerisinde hakemlerin yaptıklarından mütemadiyen muzdarip.

Uğraştı, didindi, sonunda talimatları yerine getirdi – operasyonu başarıyla tamamladı.

Ulu bir soy mensubu olan A. Kulbakov gibi hakemlerin gösterdikleri uğursuz ve rezalet performansların acısını sahada takımlarımız, ekranda taraftarlarımız çekmek zorunda değil. Belarus ligi için maçlar devam ediyor olsa da, Fransa ve Belçika gibi ligler çoktan tescil edildi. Bu hakemlerden daha kötü bir performans sergileyebilecek bir topluluk olduklarına inanmıyorum Fransız ve Belçikalı hakemlerin. Dolayısıyla, milyonlarca Euro harcanan bu ligin biraz seyir zevki olmasını istiyorsak, öncelikle az miktar da olsa yabancı hakem getirip -tıpkı futbolcularda olduğu gibi- yerli hakemlerin performansını artırmak zorundayız. Eğer bunu yapmazsak, Belarus topraklarında operasyon olmayan bir lig seyretmemiz mümkün olmayacak. Ligle ilgili ilk yazıma da aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz, hepimize sağlıklı günler dilerim.

*Kapak resmi zimbio.com sitesinden, diğer resimler sırasıyla hurimg.com (hurriyet.com.tr), fourfourtwo.com, worldfootball.net (hs-data.com) ve zimbio.com adreslerinden alınmıştır.

Leave a Reply