KAPSÜL GARDIROP: NEDİR? NASIL OLUŞTURULUR?

Çoğumuz bir yere giderken sık sık “Ne giyeceğim?” veya “Giyecek hiçbir şeyim yok!” krizlerini yaşıyoruz. Dolaplar dolusu kıyafetlerimiz olsa da, onlardan bir türlü içimize sinecek bir kombin yapamıyoruz. Eğer siz de bu gibi sorunlardan muzdaripseniz, kapsül gardırop oluşturmanın zamanı gelmiş olabilir.

Öncelikle kapsül gardırobu tanımlamakla başlayalım. Kapsül gardırop, dolabınızdaki fazlalık kıyafetlerden kurtularak size daha sade ve kullanışlı bir dolap vermeyi amaçlar. Sadece temel ve zamansız parçalara yer vereceğiniz için, kombin yapmayı sizin için çok kolay bir hale getirir bu sayede çok daha az zaman harcarsınız ve hazırlanmak sizin için stresli bir süreç olmaktan çıkar!

Peki kapsül gardıroba ihtiyacımız olup olmadığına nasıl karar veririz? O zaman küçük bir test yapalım, birazdan söyleyeceklerimin çoğuna katılıyorsanız, kesinlikle bir kapsül gardıroba ihtiyacınız var!

  1. Dışarı çıkarken kıyafetiniz hakkında çok uzun süre düşünüyorsanız ve bu, gideceğiniz yere gecikmenize sebep oluyorsa,
  2. Alışveriş yapmak ve kombin yapmak size çok sıkıcı geliyorsa,
  3. Dopdolu bir dolabınız olsa bile, sürekli aynı şeyleri giyiyorsanız,
  4. Hedefiniz daha az stres ve enerji ise,
  5. Kıyafet seçimleriniz size göre değil, dönemin trendlerine göre oluyorsa,

İhtiyacınız olan şey tam da bu!

Peki nasıl oluşturulur?

  1. Azaltmak: Gardırobunuzu en son ne zaman elden geçirdiniz? Şu an size büyük/küçük gelen, kendinize yakıştırmadığınız, hediye gelen ama beğenmediğiniz için giymediğiniz, eskidiği halde atmadığınız tüm kıyafetlerinizi gözden çıkarın. Direkt çöpe atmak yerine ihtiyacı olanlara vermeyi veya ikinci el satış uygulamalarında satmayı deneyebilirsiniz. Bu kısım biraz zor olacaktır ama inanın sonunda hafiflemiş hissedeceksiniz.
  2. Belirlemek: Öncelikle işe gidiyorsanız, oradan başlayın. Eğer belli bir kıyafet kodunuz varsa o parçaları tutabilirsiniz. Bu aşamadan sonra tarzınıza odaklanın. Ne tarz giyinmeyi seviyorsunuz? Örneğin kadınlar için şu sorular üzerinde düşünmek faydalı olabilir: Günlük hayatta tayt ve sweatshirt giymekten yana mısınız, yoksa topuklu ayakkabı ve elbise gibi daha süslü parçalarla mı daha rahat ediyorsunuz? Buna karar verdikten sonra aslında temelleri atmış oluyorsunuz.
  3. Oluşturmak: Yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevaplardan sonra, ihtiyacınız olan şeylerin listesini çıkarın. Kaç parça kıyafet olması gerektiği konusunda bir kısıtlama tabii ki yok, ama genellikle 35-50 arası olmalı. Bu sayı arttıkça kıyafetlerle vedalaşmanız daha da zorlaşır. Yapabileceğiniz en az sayıya inip kendinize bir 7-10 gün deneme süresi verin. Bu sürede eksik hissettiğiniz kıyafetleri tekrar dolabınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca kapsül gardırobunuzu mevsimlere göre ayırabilirsiniz.

Örnek olarak kadınlar için yaz sezonu 37 parçalık kapsül gardırop planı:

2 spor taytı, 1 spor sütyeni

1 beyaz ve 1 siyah tişört, 2 crop tişört

1 kot şort, 1 kot etek, 1 wideleg jean, 1 mom jean

1 kısa elbise, 1 midi elbise ve 1 uzun elbise

1 mayo 1 takım bikini, 1 kimono veya plaj elbisesi

2 çift gümüş ve altın halka küpe, 1 saat ve 1 kolye

1 çift parmak arası terlik, 1 düz taban sandalet, 1 topuklu sandalet, 1 çift beyaz düz taban ayakkabı, 1 çift spor ayakkabısı, 1 çift babet

1 kot ceket ve 1 blazer ceket

1 beyaz gömlek

1 kol çantası, 1 sırt çantası, 1 plaj çantası ve 1 çapraz çanta

1 hasır şapka ve 2 çift güneş gözlüğü

Bu tabi ki en az parçayla hazırlayabileceklerimizden bir tanesi, kendinize göre uyarlayıp bir an önce sadeleşmeye başlayabilirsiniz!

Kaynakça:

https://tr.pinterest.com/pin/5066618321724026/

https://tr.pinterest.com/pin/68741921629/

Leave a Reply

1 comment

  1. Pingback: GazeteBilkent – NEDEN GİYECEK HİÇBİR ŞEYİNİZ YOK?