Geçen haftalarda sosyal medyada #SaveRalph etiketi altında paylaşılan videoya mutlaka denk gelmişsinizdir. O videodan sonra hepimiz Ralph’e acıdık, üzüldük ve onu kurtarmak istedik, fakat bunun için sadece 24 saat sosyal medya hikayemizde kalması onu kurtaracak mıydı, bunu düşünmedik. Bazılarımız ise Ralph’e üzüldük ama 10 dakika sonra hayvan deneyi yapan markaların olduğu ürünlerin kaydırmalı linklerini paylaştık. 

Öncelikle paylaştığımız tavşanın kim olduğundan bahsetmek istiyorum. Ralph aslında kozmetik ürünler için üzerinde deney yapılan hayvanlardan sadece birisi. Günümüzde hayvanlar kullanılmadan da kozmetik ürün üretilebiliyor olmasına rağmen hala bazı markalar hayvanları bu “işkenceye” maruz bırakıyorlar. Uzun süre küçücük kafeslerde tutmak, kör veya sağır etmek, vücutta derin yaralar açmak belki ölümden bile daha acı gerçeklerden bazıları. Bu konuda farkındalık yaratmak isteyen senarist ve yönetmen Spencer Susser, sadece 4 dakikanızı ayırarak izleyebileceğiniz ancak etkisinden günlerce çıkamayacağınız bir kısa film ile deneyleri, üzerinde testler yapılan hayvanların gözünden görmemizi sağlıyor. 

Ralph’i nasıl kurtarabiliriz?

1) Cruelty-free olarak adlandırılan, yani hayvanlar üzerinde deney yapmayan markaların ürünlerini tercih ederek. Kozmetik sektörünün sadece makyaj malzemelerinden oluşmadığını da hatırlatmak istiyorum. Deterjan, şampuan, tıraş losyonu, deodorant vb. birçok ürünün üretiminde de hayvanlar denek olarak kullanılıyor. Deney yapmayan markaları öğrenmek ve sayısının aslında ne kadar çok olduğunu görünce şaşırmak isterseniz bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

https://crueltyfree.peta.org/companies-dont-test/

2) Belki en basit gibi görünen ancak en temel yöntemle; gerçekten bilinçlenerek. Bu konuda bir sürü belgesel ve kitap mevcut. Bunlardan bazıları;

Peter Singer – Hayvan Özgürleşmesi (Kitap)

Yağmur Özgür Güven, Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu – Hayvan Deneyleri: Hayvanlar bizim için mi var? (Kitap)

Maximum Tolerated Dose (Belgesel)

Earthlings (Belgesel) 

3) Dünya’da yalnızca insanların yaşamadığının farkında olarak. Bu dünya sadece bize ait değil ve bizim etrafımızda da dönmüyor. Hiçbir hayvan da bize hizmet etmek için yaşamıyor. Bu nedenle lütfen bu konuyu da diğer konular gibi iki-üç gün konuşup unutmayalım. 

“Güzellik uğruna hiçbir hayvan ölmemelidir.” 

Save Ralph Kısa Filmi:

Leave a Reply