Beklenen Belgesel: “Eymir Neden Paylaşılamadı?”

Eymir Gölü 1960lar2012 yılında çekimlerine başlanılan ve yönetmenliğini bir ODTÜ öğrencisi olan Yasin Semiz’in üstlendiği Eymir Neden Paylaşılamadı?” belgeseli,  Mart ayında izleyicisi ile buluşmaya hazırlanıyor. Son zamanlarda birçok tartışma ile gündeme gelen Eymir Gölü’ne dair gerçeklerin anlatıldığı, merak edilen noktalara tanıklar yardımı ile ışık tutulduğu belgeselin ilk gösteriminin ODTÜ’de gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Belgeselin hazırlıkları 2012 yılı sonlarında başladı, çekimler 18 ay sürdü. 55 dakika uzunluğunda olan belgesel HD formatında çekildi.

Belgeselin basın bülteninde Eymir Gölü ile ilgili şu açıklamaya yer veriliyor:

1930’lu yıllara ait bazı seyahat notlarında, çevresinde hiçbir yeşilliğin bulunmadığından ve kıraç bir arazinin ortasında yer aldığından bahsedilen Eymir Gölü, 60’lı yılların başında ana yerleşke ile birlikte ODTÜ yönetimine devredilmiştir. Bu tarihten itibaren; o dönemdeki Rektörü Kemal Kurdaş’ın da katkısı ile üniversite, gerek öğrencisi gerek akademisyeni gerekse işçisiyle  arazinin bakımını üstlenmiş ve büyük bir gayret göstererek ağaçlandırma çalışmalarına başlamıştır.

 

Bölgeye adeta yeni bir hayat veren bu ağaçlandırma süreci, 1995 yılında dünyaca ünlü Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülürken, aynı yıllarda bu olumlu gelişmeleri lehine çevirmeye çalışan menfaat düşkünü grupların türemeye başladığı da gözden kaçmadı. Ağaçlandırılmış  yemyeşil çevresinden rant elde etme hayalleri ile bu bölgeyi imara açmak isteyen bir zihniyetle karşı karşıya Ankara halkı, ne yazık ki. ODTÜ’nün Eymir Gölü’ne iyi bakamadığı ve hatta halkın girişine izin olmadığı gibi asılsız iddialar ortaya atılırken, siyasetçilerden bazıları yeni yasaları öne sürerek bu gölün geri alınması gerektiğini savunmaktalar. Bunun yanında; 1994’te göreve geldiği günden bu yana Eymir Gölü’nün ODTÜ’den alınması için uğraşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek, plansız yerleşmenin giderek arttığı Ankara’da yapılaşmaya açılmamış ve bu sayede doğal güzelliğini hala muhafaza edebilen bu göl ve çevresini rahat bırakmadığı sürece şimşekleri üzerine çekmeye devam edecek gibi gözüküyor.

"Sahiplik için bir şeye, ona yararlı olmak gerek; bebeğe iyi bakan ananındır bebek ve kim işliyorsa toprağı, toprak onundur demek." Bertolt Brecht

“Sahiplik için bir şeye, ona yararlı olmak gerek; bebeğe iyi bakan ananındır bebek ve kim işliyorsa toprağı, toprak onundur demek.”
Bertolt Brecht

Eymir Gölü Bölgesi’nin şimdiki yeşilliğine kavuşma serüveninin anlatıldığı , son dönemde çevresinde yükselmeye başlayan gökdelenlere ve devam eden site çalışmalarına tepki olarak çekilen belgeselde birçok röportaja da yer verilmektedir:

Meryem Beklioğlu: ODTÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi. 17 yıldır Eymir Gölü üzerine çalışıyor. Türkiye’de ilk defa uygulanan biyomanipülasyon tekniği ile gölünekolojik zenginliğinin yeniden kazanılabileceğini gösterdi.

Kerem Ali Boyla: ODTÜ Biyoloji Bölümü mezunu. Kuş gözlem uzmanı.

Ali Hakkan: Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı.

Bilgin Kaftanoğlu: ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü ilk mezunlarından.

Neşet Kocabıyıkoğlu: ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. 2012 yılında “Cüneyt Özdemir’e bir ODTÜ’lüden Eymir Gölü yanıtı” başlıklı bir köşe yazısı yazdı ve bu yazı çok konuşuldu.

Esen Faruk Özsan: ODTÜ Fizik Bölümü emekli öğretim üyesi. İlk kurulduğu yıllarda ODTÜ kürek takımında yer aldı. Daha sonra Eymir Gölü’nde kaptanlık eğitimi verdi.

İsa Ömercan: Gölbaşı Koruma Derneği başkanı.

Tuncer Sümer: THKO kurucularından. Devrim-Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun Kuruluşu ve Kısa Mücadele Öyküsü kitabının yazarı.

Tarık Şengül: Şehir plancısı.Kentsel Çelişki ve Siyaset kitabının yazarı. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi.

Levent Tosun: ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu.ASKİ eski Genel Müdürü.

Mustafa Yetiş: Eski milli bisikletçi. Eymir Gölü çevresine ilk ağaç dikenlerden.

Meltem Yılmaz: ODTÜ Mimarlık Bölümü mezunu ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanı. 1998 yılında “Mülkiyet Hakkının Doğal ve Kentsel Çevreye Olan Etkileri: Mogan ve Eymir Gölleri”isimli tezini yayınladı.

Murat Yumrutaş: Dünya Bisiklet Kardeşliği kurucusu.

Belgesel Facebook sayfası:

https://www.facebook.com/eymirnedenpaylasilamadi

Belgesel Twitter sayfası:

https://twitter.com/eymirneden

Leave a Reply