Kitapları Dünyaca Okunan Bilkentli Yazarlar: Bilin Neyaptı

bilin.if5

GazeteBilkent Kampüs Birimi olarak hazırladığımız “Kitapları Dünyaca Okunan Bilkentli Yazarlar” yazı dizimizin bu bölümünde İktisat Bölümü hocalarımızdan Bilin Neyaptı’yı konuk ediyoruz.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mezuniyetinin ardından Washington’da bulunan Maryland Üniversitesi’nde master ve doktorasını Ekonomi üzerine tamamlayan Şen Bilin Neyaptı , 8 yıl Dünya Bankası’nda yaptığı Danışmanlık görevinin ardından 1997’de Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde Doç. Dr. olarak akademik iş hayatına başlamıştır. Makroekonomik Kurumlar ve bu kurumların geliştirilmeleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan başarılı akademisyenin; Emerging Markets Finance and Trade, Economic Inquiry, Economic Letters, Journal of Monetary Economics, World Bank Economic Review gibi birçok yayında makaleleri yayımlanmıştır.

Gelecek Vaat Eden 10 Ekonomist listesinde adı bulunan Neyaptı (Radikal), kurumların faaliyetleri ile makroekonomik olgular arasındaki ilişkileri konu alan çalışmalarından ötürü İktisat dünyasında yeni bir akımın temsilcisi olarak nitelendirilmiştir.

Sosyal medyada makaleleri, eserleri ve başarılarının haberleri yayınlanırken, bunun yanında adı ve soyadı cümle oluşturan nadir insanlardan olması da tartışılan konular arasındadır. Duyduklarımıza göre ismi ile barışık bir akademisyen olan Bilin Neyaptı’nın, bazı sitelerde adı ile ilgili yazılanları takip ettiği ve bu yazılanlara karşı zaman zaman kayıtsız kalamayıp sinirlendiği ise söylentiler arasındadır.

Son olarak, Neyaptı’nın Macroeconomic Institutions and Development adlı kitabına gelen bir yorumu siz değerli okuyucularımla paylaşmak isterim:

“Yoksul milletler öğrendiler ki; ekonomik kalkınmalarına makroekonomik krizlerden daha büyük bir tehdit yoktur. Makro dengesizliği önlemek, güçlü mali kurumlara bağlıdır. Bilin Neyaptı’nın bu kitabı, ilgili kaynakların olağanüstü bir sentezi ve ona mükemmel bir eklemedir.”

Dani Rodrik, Harvard University, US.

 

Leave a Reply