Yazar: Gizem Daver

Bilkent Senfoni Orkestrası ailesine nazik davetleri için teşekkür ederiz.

Matthew Coorey’in şefliğini üstlendiği ve başarılı kemancı Francesca Dego’nun ilk yarıda sahne aldığı Bilkent Senfoni Orkestrası konseri 10 Aralık 2021’de Ankara’daki müzik severlerle buluştu ve herkesi adeta büyüledi.

İlk yarıda, 1809-1847 tarihleri arasında yaşamış Alman müzisyen Felix Mendelssohn-Barthdoldy’nin Keman Konçertosu, Mi minör, Op.64 adlı eseri Francesca Dego’nun eşsiz yorumu eşliğinde seslendirildi. Kısa hayatına büyük başarılar sığdıran Mendelssohn bestesine 1838 yılında başlamış fakat bu besteyi hayata gözlerini yummadan birkaç sene önce 1844 yılında tamamlamıştır. Eserin ilk bölümünü oluşturan Allegro molto appassionato seslendirilmeye başladığı andan itibaren notalar adeta insanın ruhuna dokunuyordu. Yoğun duygular yaşadığım bir haftadan sonra, duygularıma tercüme olan bu müzik karşısında gözlerim sulanmıştı. Bu eser birden fazla duyguyu içeriyordu notalarında. Aşktan tutun çocukluğunuza kadar her türlü hatırayı gözünüzün önüne getirebilir bir bölümdü. Herkesi büyüleyecek bir güce sahipti. Eserin ikinci bölümü Andante ve üçüncü bölümü Allegretto non troppo- Allegro molto vivace’nin dinamiği ise ilk bölümden farklı olarak sizi bu sefer yoğun duygulardan biraz olsun çıkartıp huzurlu bir alana götürüyordu. Kalbimize ve ruhumuza böylesine dokunan bu notaları bizlere aktarmayı başarabilen Dego’nun yorumunun da seyirciyi etkilemesinde çok büyük bir önemi olduğunu düşünüyorum.

Konserin ikinci yarısında 1770-1827 yılları arasında yaşamış Alman müzisyen Ludwig van Beethoven’ın Senfoni No:3 Mi bemol Majör Op.55 “Eroica” adlı eserinin bana hissettirdikleri ilk yarıda Mendelsson’un dinlediğimiz eserinden oldukça farklıydı. İlk yarıdaki eser daha kişiselken, ikinci yarıda seslendirilen Beethoven’ın eserinin milli duygular uyandırabilecek bir gücü vardı. Eserin Allegro con brio adlı ilk bölümü bir kahramanı anlatmaktadır. Marcia Funebre: Adagio assai adlı ikinci bölümü ise bir cenaze marşıdır. Üçüncü bölüm Scherzo: Allegro vivace seyriciyi hareketli notalarıyla cenaze havasından çıkartarak harekete geçirir. Finale: Allegro molto adlı son bölümdeyse üçüncü bölümün hareketli enerjisi devam eder.

Seyircinin kimi zaman kalbine dokunup gözlerini dolduran, seyirciyi kimi zaman bir hüzne bürüyen fakat zaman zaman da canlandıran bu eserleri, Dego’nun kemana içten dokunuşunu ve Coorey’nin müthiş şefliğini bir kez daha deneyimlemek isterdim.

Kaynakça:

https://www.britannica.com/topic/Violin-Concerto-in-E-Minor-Op-64

https://www.facebook.com/BilkentSymphonyOrchestra/

Leave a Reply