Bilkent’in BIG3’si, 3×3 Basketbol Turnuvası Başlıyor!

Şenlenen kampüs, dolan otoparklar ve STARS’ta çıkan ‘Captcha’ resminin de gösterdiği üzere; artık hocalar derslerini kesinleştirdi, öğrenciler derslerini aldı ve 2019-2020 Güz Eğitim Yarıyılı Bilkent’te de başladı. Doğal olarak da “Spor Yaşamdır!” programı kapsamında düzenlenen, öğrenci ve hocaların da katılabileceği turnuvaların popülerlerinden 3×3 Basketbol Turnuvası da kısa süre içinde başlıyor. Gelin öncelikle bu basketbol versiyonuna ve sonrasında bizim kampüsteki turnuvaya biraz yakından göz atalım.

Bu turnuvalar hem NBA’e dönüş arayanlar, hem de LeBron gibi veteran oyuncu bakanlar için fırsat.

Oyun stili sokak basketbolundan esinlenmiş olan bu basketbol oyununda maç sadece sahanın bir yarısında oynanmakta. Takımların sahada üç, yedekte ise iki veya üç kişiyle bulunduğu bu stilde takımların koçları da var. Oyun süresi ve bitme şartları yerden yere göre değişirken, oyunun en önde gelen temsilcilerinden biri uluslararası olan FIBA 3×3 Dünya Kupası, en medyatiği ise Ice Cube ve Jeff Kwatinetz’in kurduğu BIG3 – çoğu eski NBA oyuncularından oluşan 12 takımın katıldığı organizasyon. Aşağıda gibi Joe Johnson, Jamario Moon, Al Jefferson gibi tanınan oyuncuların şampiyon yaptığı Triplets ekibi ile yaşlı kurt Stephen Jackson ve CJ Watson gibi isimlerin oynadığı Killer 3’s takımı arasındaki final maçına göz atıp oyun hakkında genel bir kanı elde edebilirsiniz.

Gelelim bizim kampüsteki turnuvanın kurallarına. BIG3’den farklı olan kurallardan birkaç tanesi şöyle: Takımlar en çok 5, en az 4 kişiden (3 as oyuncu) oluşmakta. Devre kavramı bulunmayan karşılaşmalarda üçlük 2, ikilik 1 sayı olarak geçmekte. Serbest atışlarda ribaunt alınamayan ve rakipten ribaunt alındığında üçlük çizgisinin dışına çıkılması gereken bu versiyonda toplam maç süresi ise 15 dakika. Buna rağmen takımlardan biri 15 sayıya ulaştığı veya geçtiğinde, zaman kalan süreye bakılmaksızın galip oluyor. Grup maçlarının hepsine çıkan her takımın GE 250-251 için etkinlik puanı almaya hak kazanacağını ve maçların 7 Ekim’de başlayacağını da belirtelim.

Her dönem düzenlenen bu turnuvanın geçmişteki final maçlarından birine ait fotoğraf.

GazeteBilkent Spor Birimi yazarlarından Orhun Yel, Raşit Ayvenli gibi isimlerin de olacağı ‘Ankalar’ adlı takımımızla birlikte biz de sahada olacağız. Derece elde etmekten çok, sporun bir amaç değil araç olduğunu bilip turnuvanın tadını çıkarmaya sizi de bekliyoruz – kısacası görüşmek üzere!

*Kapak resmi staplescenter.com adresinden, diğer resimler lebronwire.usatoday.com (usatlebronwire.files.wordpress.com) ve bilnews.bilkent.edu.tr sitesinden edinilmiştir.

Leave a Reply