1488208_447689602009313_1775637505_n

Bilkent Psikoloji Topluluğu, “Konuşmanız sizi ele veriyor!” başlığıyla 14 Aralık Cumartesi günü bir ses analizi eğitimi vermeye hazırlanıyor. Tüm Bilkentlilerin katılımına açık olan eğitimi, Polis Kriminal Dairesi Başkanlığı’nda Adli Ses ve Konuşma İncelemeleri uzmanı olarak çalışmakta olan Dr. Cem Yüksel verecek.

Saat 10.00’da başlayacak olan etkinlik, EE-01’de gerçekleşecek. GE 250-251 kapsamında, katılımcılara 60 puan verecek olan eğitime katılma bedeli ise 5 TL.

Bilet alımı ve iletişim için:
Funda Yılmaz
funda_y@ug.bilkent.edu.tr
0539 930 82 44

Çiğdem Göközkut
cigdem.gokozkut@ug.bilkent.edu.tr
0538 869 62 02

[box_light]Oldukça uzun bir süredir, konuşmanın taşıdığı sinyal bilgisinden temel olarak frekans, genlik ve süre gibi bilgiler, sayısal olarak nicemlenebilmektedir. Son 15-20 yılda ise bu bilgiler de kullanılarak iletişimimiz sırasında ayırt ettiğimiz duygularımızın da belirli düzeylerde daha üst bilgiler olarak nicemlenebileceği/modellenebileceği ortaya çıkmıştır. Duyguların sayısal nicemlenmesi; öncelikli olarak ulusal güvenlik ve sigorta dolandırıcılığı gibi çok geniş bir alanda kullanılmaktayken, bir yandan da ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılır hale gelmiştir. Hastanın tedaviye yanıt verip vermediğinin belirlenerek bir sonraki tedavi aşamasına geçilmesine karar verirken kullanılmaktadır.
Birey konuşması üzerinde yapılan sayısal analizler göstermiştir ki özellikle suç gibi birçok toplumsal olguda, belirli parametrik değerler kişiler arasında ortaklık göstermektedir. Herhangi bir aygıta gerek olmaksızın, bireyin sadece konuşması üzerinden % 95-%99 arasında doğrulukla ölçülebilen ve görüntülenebilen bilişsel ve duygusal stres, utanma, sıkılma, çekinme, konsantrasyon ve beklenti düzeyi, dürüstlük/yalancılık, bellek kullanımı, hayal etme, , emin olamama, düşünme düzeyi, işlemlenen görev sayısı, cinsel uyarılma düzeyi, depresyon, uyuşturucu madde, dürüstlük ve alkol etkisi altında olup olmama nabız, işlevsel MR gibi otuza yakın duygu analizi ile belirli suçlarda genellemelere gidilebilmiş, belirtilen duygu değerlerinin tümünden elde edilen genel verilerle suça götüren yeni duygu parametreleri (plugins) dahi geliştirilmiştir.[/box_light]

Leave a Reply