8 Mayıs Feminist Bilkent Eylemi: Dumansız Değil Tacizsiz Kampüs 

8 Mayıs 2023 tarihinde Bilkent’te feminist dayanışma için önemli bir eylem gerçekleşti. Feminist Bilkent, bu eylemi gerçekleştirme ve organize etme nedenlerini açıklamak için okudukları bildiride birden fazla olayı sebep gösterdi. Anlatılan ilk olaya göre öğrencileri taciz eden akademisyen , öğrenciler tarafından daha üst rütbeli bir akademisyene bildirildiğinde bu öğrencilerin kimlikleri, bahsedilen üst rütbeli akademisyen tarafından öğrencilerin şikayetçi oldukları akademisyene iletilmiş ve iki akademisyen soruşturma geçirmeyip okul ile ilişikleri kesilmiş. Anlatılan ikinci olaya göre ise bir kadın öğrenciyi darp ettiği gerekçesiyle hakkında adli soruşturma başlatıldığı söylenen akademisyen, bu soruşturma devam ettiği halde bu eylemin gerçekleştiği tarih olan 8 Mayıs 2023 tarihinde hâlâ ders vermeye devam ediyor. Buna ek olarak, Feminist Bilkent, üniversite yönetimi tarafından açıldığını söylediği üniversite içi soruşturma sonucunda bu akademisyene verilen cezanın işlediği iddia edilen suça kıyasla caydırıcı olmadığını iletti. Bahsedilen son olaydaysa Feminist Bilkent, Sağlık Merkezi’nde çalışan ve bir taciz vakası üzerine kendisine soruşturma açılan görevliye, bu soruşturma sonucunda üniversitenin verdiği cezanın yeterli olmadığını belirtti ve Sağlık Merkezi geneline önlük takma kuralı getirildiğini söyledi. Bunların doğrultusunda da Bilkent yönetiminin yeterince sorumluluk almadığını ve yaptırımlar konusunda etkisiz kaldığını düşünen eylemciler, Feminist Bilkent önderliğinde bir araya geldi.

Eylemin kısa özeti şu şekilde: 

12.30- Güvenlikler görevlileri sahada beklemede, eylem yapacak grup hazırlanıyor, pankartlar görünse bile daha bir hareketlilik yok.

12.40- İnsanlar toplanmaya başladı. Grup düdük ve alkış eşliğinde rektörlüğe doğru yürüyüşe geçti. İlk olarak Feminist Bilkent tarafından hazırlanan bildiri metni okundu, eylemciler rektör ile konuşma talep ettiler. Alkışlar ve düdük eşliğinde çeşitli sloganlar grup tarafından tekrarlanmaya başladı. 

12.50- Oturma eylemi başladı. Alkışlar, düdük ve sloganlar devam etti.

13.00- Oturma eylemi devam ediyor.

13.14- “Zıpla, zıpla, zıplamayan rektördür.” Sloganı eşliğinde zıplama eylemi başladı.

13.16- Grup halay çekmeye başladı. Güvenlik görevlileri grubu uyarmaya başladı. Gruptaki insanların isimlerini almaya çalıştılar. Halay bittikten sonra insanlar yavaş yavaş dağılmaya başladı.

GazeteBilkent Kampüs Birimi olarak, eylemcilerin fikirlerini ve duygularını öğrenmek için yazı yazmalarını istedik. Sizler için bu yazılara yer verdik:

Biz de Kampüs birimi olarak, ileriki günlerde bu konunun daha da üzerine düşeceğimizi ve şimdiden öğrenci konseyi ile konuşmalara başladığımızı duyurmak isteriz. Sonraki yazılarımızda buluşmak dileğiyle.

Nilsu Sağlam & Zeynep Çırnaz

Leave a Reply