İstanbul Kültür Sanat Vakfı, 40. yıl kutlamalarında bir fenomeni gerçekleştirip; dünyanın en iyi senfoni orkestraları arasında ilk üçte bulunan Berlin Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez Türkiye’ye getiriyor.

Wilhelm Furtwangler ve Herbert von Karajan gibi 20. yüzyılın en iyi orkestra şefleri tarafından yönetilen Orkestra, ününü de buradan alıyor olsa gerek. Yalnız, Berlin Filarmoni deyince hemen yanlış anlaşılmasın, 2002’den beri Sir Simon Rattle tarafından yönetilen orkestrada; hem kontrbasda hem de çelloda iki de Türk isim görmek mümkün. Fora Baltacıgil ve Efe Baltacıgil’in de aralarında bulunduğu orkestra, 27 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi ve 28 Eylül’de izmir Efes Ticaret Agorası’nda ağırlanacak.

Berlin Filarmoni’nin bu seneki konser repertuvarında Schubert’in Bitmemiş Senfonisi ve Beethoven’ın La Major 7. Senfoni’si de bulunuyor. Ayrıca Baltacıgil kardeşler, Bottesini’nin çello, kontrbas ve orkestra için Büyük İkili Konçertan’ında solist olarak eşlik edecek.

İKSV bu sene 40.’sını düzenlediği Uluslararası Müzik Festivali ile klasik müziğe büyük destek vermekle kalmamış, buna ön ayak olmuş büyük kurumlardan. Berlin Filarmoni Orkestra’sını getirerek başardıkları bu büyük olayla kendi çıtalarını yükseltirken, bir yandan da ileride büyük projelere imza atacaklarının ön sinyallerini verir gibiler.

40 senedir klasik müziğe destek veren İKSV’nin bu organizasyonunu kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Leave a Reply