Atlı okçuluk sporunu duymuş muydunuz? Çanakkale Biga’daki Geleneksel Atlı Okçuluk Kulübü bu bin yılların geleneğini meraklılarıyla tanıştırıyor.

Hepimizin bildiği üzere, at ve ok Türk kültür mirasının önemli sembolik değerlerinden. Birçok kaynak ve kitapta atını dörtnala süren Türk süvarilerin aniden arkalarına dönüp tam isabet atışlar yaptıkları anlatılır. Aynı zamanda ok; savaşlar, sürek avları, şenlikler gibi organizasyonlarda da bolca kullanılan bir sembol olagelmiştir.

Bu kulübün Biga’da olmasının ise önemli bir sebebi var. 18. yüzyılda Biga Sancak Beyi olan Osman Bey, aynı zamanda da çok önemli ve tanınan bir ok ustasıydı. Ok ustalarının kemankeş adını aldığı bir dönemde, mahir bir kemankeş olan Osman Bey, 1726 yılında İstanbul ok meydanında attığı okla menzil taşı dikme yerini belirlemişti. İşte Biga Sancak Beyi Osman Bey de, Biga’da düzenlenecek olan Atlı Okçuluk Festival’inde anıldı. 31 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında Biga’da düzenlenen Uluslararası Geleneksel Okçuluk Müsabakaları’nda bu sene, dünyanın dört bir yanından okçular buluştu.

Leave a Reply