“Hayal ettiğiniz insan olmaya çalışmak içinizdeki insanı harcamaktır.”

                 Kurt Cobain

Unutulmaz Nirvana grubunun, daha da unutulmaz solisti Kurt Cobain’in hayatı ilk kez resmi olarak belgesele dönüştürülüyor. 27 yaş lanetinin ilk isimlerinden olan ve ‘grunge’ müziğin babası olarak da kabul edilen Cobain’in hayatı; hem sevenleri, hem de sevmeyenleri tarafından hiçbir zaman tam olarak bilinemedi. Kızı Frances Bean Cobain’in de yapımcılığını üstleneceği bu belgesel ile Cobain’in sadece müzisyen yanı değil; şiirleri, fotoğrafları, heykelleri ve daha önce yayınlanmamış besteleri de gün yüzüne çıkacak.

Gelecek yıl Amerika’nın sansasyonel dizileriyle meşhur kanalı HBO’da yayınlanacak olan belgeselin diğerlerinden en büyük farkı ise; bu belgesele Cobain’in ailesinin büyük desteği olması. Eşi Courtney Love, annesi Wendy O’Connor ve kızı Frances Bean Cobain; özel aile arşivlerini ve yıllardır sakladıkları tüm kayıtları bu belgesel için paylaşıyorlar.

Frances Bean - Courtney Love - Kurt Cobain

Frances Bean – Courtney Love – Kurt Cobain

Filmin yönetmenliğini, ‘On The Ropes’ filmi ile Oscar’a aday olan yönetmen Brett Morgen üstleniyor. ‘Kurt Cobain: Montage of Heck’ isimli belgesel, Cobain’in ölmeden önceki günlerine ve intiharından çok, onun bilinmeyen sanatsal ve renkli kişiliğine odaklanacak. Böylece, Cobain’in nasıl öldüğünü değil nasıl yaşadığını, her yönüyle müziklerinin ardındaki gerçek insanı görmemizi sağlayacak. Pek çok kişinin bildiği gibi Kurt Cobain 27 yaşında Seattle’daki evinde silahla kendini vurarak intihar etmişti, geriye sayısız unutulmaz şarkı ve hayata karşı bakışını anlatan hüzünlü bir intihar notu bırakarak.

Hem sevenleri hem de sevmeyenleri kabul eder ki; Cobain müzik tarihine adını yazdırmıştır. Şarkılarını dinlemeyenler bile, muhakkak adını duymuşlardır. Ölümünün ardından, karısı Courtney Love’ın öne sürdüğü ‘Cobain Laneti’ (Kurt, Cobain ailesinde intihar ederek ölen ilk kişi değildi!) ile tanıyanlar da olabilir onu.

Kendine has, melankolik; belki de renkli… Etiketlerden uzaklaşarak Kurt Cobain’i tanımak istiyorsanız, 2015 yılında tüm bilinmeyenleriyle birlikte tanışabilirsiniz onunla.

Leave a Reply