Kurulduktan bir dönem sonra girdim GazeteBilkent’e, tam beş yıldır aralıksız yazıyorum. Adım adım büyüyüp, kalabalık bir aile oluşuna tanık oldum. Okuduklarımı, izlediklerimi, gezdiğim gördüğüm yerleri paylaşmayı, yazmayı çok severim ancak bunu düzenli yapacak bir disipline sahip değildim. GazeteBilkent sayesinde şu an sizlerle 73. ve son yazımı paylaşıyorum. Hem okurlarımıza hem de bu kocaman ailenin tüm üyelerine özellikle Kültür-Sanat’a çok ama çok teşekkür ederim. Umuyorum ki gün geçtikçe daha da büyüyeceğiz ve daha geniş kitlelere ulaşacağız. Bu son yazımda son zamanlarda tutkum haline gelen çizgi romanlar üzerine yazmak istedim. Benim gibi acemi çizgi roman takipçilerine yol gösterici olmasını dileyerek, takip ettiğim ve faydalı olduğunu düşündüğüm birkaç çizgi roman sitesi ve YouTube kanalından bahsedeceğim. Edebiyatla kalın, sanatla kalın, hoşçakalın.


Çizgi roman üzerine çeşitli blog, site ve YouTube kanalları bulunuyor, bunların kimi kişisel kimi ise oldukça profesyonel yayınlar. Aralarından seçtiklerimin ise farklı özellikleri var. Gelin şimdi onlara göz atalım!

Geekyapar yazarlarına göre yılın en iyi çizgi romanı; Justice League: The Darkseid War. Tarafımca okundu beğenildi, hatta çizgi filmi de izlenildi. Tavsiye edilir!

Geekyapar yazarlarına göre yılın en iyi çizgi romanı; Justice League: The Darkseid War. Tarafımca okundu beğenildi, hatta çizgi filmi de izlenildi. Tavsiye edilir!

Geekyapar! – kırkiki’nin yanındaki iki’yi attınız…
İlk durağımız benim devamlı takip ettiğim, “Geek” diye tabir edilen kesimin ilgisini çeken konularda blog yazıları yayınlayan bir site; Geekyapar. “Kırkiki’nin yanından iki’yi attınız…” şeklinde hem ‘Otostopçunun Galaksi Rehberi’ hem de Devlet Bahçeli göndermeli komik, ince bir sloganı var. Dizi, Çizgi Roman, Uzay, Popüler Bilim, Teknoloji, Oyun, Film, Tuhaf ve Diğer Mevzular diye kategorilerden oluşuyor. Çizgi romanlar üzerine hazırladıkları çeşitli listeler ise favorim. Son listelerinden Geekyapar yazarlarına göre 2015’in en iyi 10 çizgi romanına muhakkak göz atın. Geekyapar’ın aynı zamanda bir Youtube kanalı bulunuyor. Hem bilgilendirici hem de eğlenceli içerikler üreten kanalı da ziyaret etmeden geçmeyin.

ÇİZGİ ROMAN
Çizgi roman okumaya ilk heveslendiğimde yaptığım ilk şey Google’a çizgi roman diye aratmak olmuştu (çok manidar!) ve karşıma çıkan ilk sitede cizgiroman.com’du.
G​eekyapar ile benzerlik gösteren bu site, benim için bir tık aşağıda kaldı. Buna rağmen “Kahraman Tanıtımları” isimli inceleme serisini oldukça başarılı buldum. Çizgi romandan çok çizgi roman kaynaklı dizi ve filmlerin haber ve incelemelerinin daha ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. Marvel ve DC evrenini seyretmeyi sevenler, siteye uğramayı unutmasın.

Geek Terminolojisi üzerine faydalı bir yazı, yeni başlayanların ya da etrafı çizgi roman hastaları ile çevrili olanların çok işine yarayacak!

Site de Geek Terminolojisi üzerine faydalı bir yazı var, yeni başlayanların ya da etrafı çizgi roman hastaları ile çevrili olanların çok işine yarayacak!

Kahramangiller
Kahramangiller son keşfim ve şu anki favori sitem. İçerisinde dergi haline getirilebilecek kalitede yazılar olduğunu düşünüyorum. Bu siteyi Seyfettin Efendi üzerine yazdığım sırada keşfettim. Seyfettin Efendi’nin yazarı Devrim Kunter’de bu sitenin yazarları arasında.
Devrim Kunter sitede “Adım Adım Çizgi Roman” isimli bir yazı dizisi yazıyor. Çizgi romanda senaryo, hikaye, kahramanlar, ekoller ve çizgi roman tekniği üzerine öğrenmek istediğiniz birçok şeyi anlatıyor. Çizgi romana daha profesyonel bir açıdan bakmak isteyenler bu yazı dizisini es geçmesin.

Paylaşmak istediğim sitelerin yanı sıra birkaç Youtube kanalı önerimde var.

Ezgi’nin Kanalı
Ezgi Zorba’nın sunduğu, Anlı Çelikkaya’nın hazırladığı film, dizi incelemeleri ve çizgi roman üzerine Youtube’da oldukça sevilen bir kanal. “Hakkında Bilmediklerimiz” gibi videolarıyla çizgi roman karakterleri hakkında keyifli içerikler hazırlıyorlar. Profesyonelce hazırlanmış videolar bir televizyon programı havasında. Kanal çok kısa bir sürede 100 bin aboneyi geçti. 100 bin abone şerefine de kamera arkası çekimlerden oluşan bir video yüklediler. Anıl ve Ezgi’yi daha yakından tanımak için mutlaka bu videoyu izleyin!

Anıl’ın Kaleminden
Ezgi’nin Kanalı’nın yapımını üstlenen Anıl Çelikkaya Anıl’ın Kaleminden isimli kanalında da işe daha teknik açından yaklaşıyor. Çizgi roman ve animasyon dersleri üzerine videolar hazırlamasının yanı sıra, çizgi romanların ilk elden incelemelerini de yapıyor. Bu kanalın abone sayısı da 20 bini geçiyor, daha özel küçük bir kitleye seslenmesine rağmen şimdilik iyi bir sayı olduğunu düşünüyorum.
Ezgi ve Anıl hem sempatiklikleri hem de videolarda gösterdikleri özenle kaliteli iki kanal yaratmışlar. Anıl’ın bir çizgi roman karakteri yarattığı ve eskiz defterini paylaştığı video;

Çizgi Roman Yolculuğu
Bahsedeceğim son kanal ise Çizgi Roman Yolculuğu. Abone sayısı sadece 5 bin olsa da oldukça başarılı belki de en kıymetlisi aralarından. Şu ana kadar benim de GazeteBilkent’te işlerini paylaştığım hatta röportaj yaptığım Levent Cantek, Berat Pekmezci ve Devrim Kunter gibi isimler başta olmak üzere Türkiye’de çizgi roman üzerine üreten isimlerle güzel röportajlar gerçekleştiriliyor. Sizler de benim gibi Türk çizgi romanlarına meraklıysanız başka yerde kolay bulamayacağınız bu kıymetli röportajları muhakkak izleyin.
Son videoları Bülent Üstün ile Kötü Kedi Şerafettin üzerine;

Her ne kadar spor, magazin, arabalar gibi konular üzerine haber yapan kaynaklar kadar çok okuyana sahip olmasa da çizgi roman severlerin de yeni çizgi romanlardan haberdar olabileceği, eskileri hakkında daha fazlasını öğrenebileceği çeşitli kaynaklar var. Umarım sizlere örnek gösterdiğim ve beğenerek takip ettiğim bu siteler sizlere faydalı olmuştur. Sizlerin bunlar dışında takip ettiğiniz ve beğendiğiniz kaynaklar var mı?

Leave a Reply