Tanrılar ve İnsanlar Temasının Modern Çizgi Romanlardaki Yeri

Tanrı ve insan teması medeniyetin ortaya çıkışından beri yazılmış pek çok destandan efsaneye, günümüz edebiyatına kadar kendine yer buldu. Bu temayı ilk yazılı destan olan Gılgamış’ta bile görürüz, adını destana veren Gılgamış 1/3 tanrı ve 2/3 insan bir karakterdir ve destan boyunca bu iki kavramın karakterin üzerinde yarattığı etkiye şahit olurken tanrı ve insan arasında kalmışlık da gözler önüne serilir. Buna benzer temalar Antik Yunan eserlerinde yarı tanrılarla beraber işlenmekle beraber tanrılar ve insanlar arasındaki gerilimler, bundan kaynaklı gerçekleşen savaşlar da işin içerisine girmektedir.

Günümüzde ise benzer karşılaştırmaları çeşitli filmler, mangalar ve güncel ağırlıklı olarak da çizgi romanlarda görebiliyoruz. Superman- DC Comics tarafından yaratılan ilk modern süper kahraman- tanrısal denebilecek özellikler atfedilmiş, yaratılmış olduğu dönemde insanlar için bir kurtarıcıyı temsil etmesiyle tanrı denebilecek bir karakterdir. Superman her ne kadar tanrısal güçlere sahip olsa da insanlara atfedilmiş ve zayıflık olarak yorumlanabilecek özelliklere de sahip. İnsan gibi düşünüp insani duygulara sahip bir karakter sonuçta. Bu durum onu bir bakıma insanlığa hissettiği aidiyet ve türevi duyguların da etkisiyle bir koruyucu yapabileceği gibi hata yapmaya müsait, insanlık için büyük tehlike olabilecek haline de getirebilir zira sahip olduğu özelliklerle ona karşı koyabilecek kapasitede bir güç yok. DC Comics geçtiğimiz yıllarda bununla biraz oynamaya, bildiğimiz her şeyi alt üst etmeye karar verdi diyebiliriz. İnsanlığın kayıtsız kurtarıcısı, iyilik timsali Superman yoldan biraz çıktı.

DC Comics, (twitter.com)

 

2016 yılında Batman V Superman: Dawn of Justice filminin vizyona girmesiyle bu tema oldukça popüler bir hale geldi, Superman dünyayı çok büyük tehlikelerden koruduğu gibi o tehlikeleri ve daha büyüğünü de beraberinde getirdi aslında. Sonuçta dünyayı bir bakıma korkunç bir sondan kurtardı ama bu korkunç son riski Superman’le beraber geldi ve bu süreç içerisinde çok büyük kalıplar da söz konusu oldu. Tüm bunların sonucu olarak da bir insan gibi hisseden ve tanrısal özelliklere sahip ancak iki kavram arasından hiçbirine ait olamamış, arada kalmış, gerilim üzerinde bir karakter açığa çıktı.

Batman V Superman pek çok çizgi romandan alıntılar taşıyan bir filmdi aslında, bu filmde yıllardır Gotham’daki suç batağının içinde savaşmış yorgun ve umudunu kaybetmiş bir Batman’e; bahsi geçen tansiyonu yaşayan bir Superman ile karşılaşıyoruz. Benim rastladığım en büyük esinlenmeler The Dark Knight Returns çizgi romanı ve Injustice: Gods Among Us serileriydi.

The Dark Knight Returns çizgi romanına bakacak olursak eğer bu çizgi roman 55 yaşındaki bir Bruce Wayne’in, emeklilik hayatını bırakıp, suça karşı savaşını yeniden başlatmasını konu alıyor. Bu Batman bizim genelde tanık olduğumuzdan farklı bir Batman aslında, genelde filmlerde Batman öldürmeme kuralına sahiptir ve her ne kadar hükümetle işbirliği içerisinde olmasa da işin adaleti sağlama kısmını onlara bırakır diyebiliriz. Burada rastladığımız Batman ise geçmiş yıllar içerisinde tanık oldukları ve edindiği tecrübelerle karamsarlaşmış, Gotham’daki yoğun suç ortamını yıllarca savaşmasına rağmen kıramamış bir Batman’dir ve kendi “yöntemleriyle” adaleti sağlayarak bu duruma dur demeye çalışır ve çizgi romanın ilerleyen yerlerinde bundan ötürü Superman’le karşı karşıya gelir, insan ve tanrı karşı karşıyadır. BvS’de de bununla karşılaşırız, insanlardan umudunu yitirmiş olan Bruce Wayne ilahi güçlere sahip bir insanı çok büyük bir tehlike olarak görür, bir bakıma haklıdır da. Zira Injustice serisinde tanrı ve insan arasında kalmış Superman’in tabiri caizse kayışı koparışına şahit oluruz.

The Dark Knight Returns animasyon filminden

 

Injustice: Gods Among Us’ı kısaca özetlemek gerekirse ailemizin biricik eski Detective Comics villain’i Joker birazcık ortalığı karıştırmaya karar verir. Joker, Metropolis’i yok etmeden evvel bir miktar kriptonitle ve Scarecrow’un korku gazıyla Superman’in hamile Lois Lane’i öldürmesini sağlar. Bunun sonucu olarak Superman aklını, mantığını yitirir ve aslen kurtardığı, koruduğu Dünyayı totaliter bir rejimle yönetmeye başlar. Bunun bir sonucu olarak da ailemizin bir diğer eski süper kahramanı, %100 insan olan Batman bu rejime karşı çıkar. Bu iki ismin önderliğinde DC Comics bünyesindeki süper kahramanlar karşı karşıya gelir, tam anlamıyla insanlar ve tanrılar savaşır.

(Den of Geek)

Özetlemek gerekirse tanrı ve insan teması binlerce yıldır işlenen; gerek ikisi arasında kalmış karakterlerle gerekse bu ikilinin karşı karşıya getirilmesiyle sunulan bir tema. Bizler modern çizgi romanda bu temaya rastladığımız bazı alanlardan bahsettik; zira bu tema hiç eskiyecek, unutulacak gibi durmuyor.

Kaynakça

Jasper, Gavin. Den of Geek. 20 Eylül 2013. https://www.denofgeek.com/games/a-look-at-injustice-gods-among-us-the-comic-book/ (Mart 12, 2020 tarihinde erişilmiştir).

Uralcan, Berk. AltEvren. 26 Mart 2014. https://www.altevren.net/batman-the-dark-knight-returns/ (Mart 12, 2020 tarihinde erişilmiştir).

 

Leave a Reply