YouTuber’ların Fethi: Harry Potter’ı Tahtından Eden Kitap

fvfd

Malumunuz devir artık televizyon devri olmaktan çıkıp, internet devri olalı epey oluyor. Bloglarından çıkanlar YouTube’de takipçileriyle yüzleşiyor, kelimelerden sıyrılıp birer video oluyorlar. Günlük hayatın videoya alındığı ‘Vlog’ adı verilen videolar ve ‘Vloggerlar’ son zamanlarda oldukça meşhur. Bunlardan biriyse İngiltere’den, ‘Zoella’ diye tanınan 24 yaşındaki Vlogger Zoe Sugg.

Zoe’nin geçtiğimiz haftalarda İngiltere’de satışa çıkan kitabı ‘Girl Online’; Harry Potter serisinin yazarı J.K Rowling’in ve Dan Brown’un ilk kitaplarını sollayarak İngiltere’nin ‘en hızlı satılan ilk kitabı’ oldu. İlk haftasında 80.000’den fazla satan kitabıyla, kitap listelerini sarsan Zoe, 7 milyona yakın takipçi sayısıyla YouTube’de çoktan bir fenomen.

Zoe'nin gençler için bir rol model mi yoksa onları kötü etkileyen bir fenomen mi olduğu ise başka bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Zoe’nin gençler için bir rol model mi yoksa onları kötü etkileyen bir fenomen mi olduğu ise başka bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Birçoğumuzun bildiği, İngiltere’nin meşhur ’Penguin’ yayınevinden çıkan ‘Girl Online’, Zoe’nin biraz kendi hayatından esinlenerek ‘yazdığı’ bir genç yetişkin romanı. İlk haftasındaki inanılmaz yükselişinden sonra dikkatleri üzerine çeken Zoe hakkında yoğun tartışmalar dönmeye başlıyor ve kitabın Zoe tarafından yazılmadığı iddiaları havada uçuşuyor. Sanırım bu iddialar karşısında fazla dayanamayan Penguin Yayınevi; Zoe’nin kitabı kendi başına yazmadığını geçtiğimiz günlerde kabul etmek zorunda kaldı. Yayınevinin CEO’su Tom Weldon’ın 13 yaşındaki torununun, böyle bir kitabın ‘best seller’ olacağını iddia etmesiyle Zoe ile bir kitap anlaşmasına gidildiği ve kitabın ‘ghost writers’ (hayalet yazarlar) diye anılan, yayınevine bağlı ismi açıklanmayan yazarlar tarafından sipariş üzerine yazıldığı kesinleşti.

Tamamen çıkar amaçlı olup, gayet başarılı bir kamu nabzı yoklamasının ardından piyasaya sürülen kitap; her ne kadar listeleri yıkıp geçse de, edebi değeri tartışmaya bile değer midir, bir soru işareti. Bu edebiyatın veya sanatın ilk defa para yollu kirletilişi değil tabii, bu yüzden asıl soru ‘YouTuber’ların bu yolda nasıl bu kadar hızlı ve kolay yükseldiği olabilir. İsmini bir marka olarak kullanıp, hem kendisine hem de anlaştığı kuruma yeşilcikler kazandıran ilk Vlogger tabii ki Zoe değil. 24 yaşındaki Zoe’nin yerinde olsam; aynı şeyi yapmayacağımı söylemek de elbette yanlış olur, hem de nedensiz yere Vlog izlemeyi o kadar çok severken. Belli ki, başka insanların hayatına olan merakımız hiçbir zaman son bulmayacak.

Özel hayatlarını tüm dünyayla paylaşmaktan çekinmeyen sıradan insanlar dünyasına hoş bulmuştuk, özel hayatını markalaştıran sıradan insana da hoş bulduk o zaman.

https://www.youtube.com/watch?v=26SySrPnJDY

Zoe Sugg’ın YouTube kanalının linki;

 https://www.youtube.com/user/zoella280390

 

Leave a Reply