Magna Carta, birçoğumuz için ortaokul sıralarında kalmış, “Magna Carta Libertatum insanlara bazı hak ve özgürlükler vermiştir.” cümlesinin ötesine geçemeyen bir isim. Bu ismi dünyanın en çok konuşulan konusu haline getirmekse JAY Z’nin son atağı.

2009 yılında yayınladığı son solo albümü “The Blueprint 3” ve 2011’de Kanye West’le ortaklaşa yayınladıkları “Watch the Throne”dan beri müzikal bir adımını beklediğimiz Jay Z, kızı Blue Ivy’nin biraz büyümesini bekleyip babalığın getirdiği duyguları da müziğiyle harmanlayarak bizlere “Magna Carta… Holy Graili sundu. Albümde belki de dikkati ilk çeken şey, Kanye West’in yokluğu. West’in solo albümü “Yeezus”ta gözlerimizin aradığı isim Jay Z, kendi solo albümünde West’le çalışmayarak hem ufak bir hayalkırıklığına hem de şaşkınlığa sebep olurken bunu “Belki de Watch the Throne 2 için çalışıyoruzdur?” diyerek yatıştırdı.

beyonce-on-the-run-Bu ilk şaşkınlığı atlatamamışken, albümü Justin Timberlake’in sesiyle açan Jay Z, bizleri afallatmaya devam edip, albümünde Justin Timberlake, Beyoncé, Frank Ocean, Nas, Pharrell Williams, Timbaland, Rick Ross ve Swizz Beats’i ağırlıyor. Bundan 10 yıl önce “Bonnie and Clyde” ve “Crazy in Love” ile başlayan müzikal koşularına “Part II (On the Run)” ile devam eden Beyoncé ve Jay Z’’ye, “Bbc” adlı şarkıda albümde katkısı olan neredeyse herkes eşlik ediyor. Timbaland, Pharrell Williams, Swizz Beats, Beyoncé ve Jay Z’yi aynı şarkıda buluşturabilecek belki de tek isim olan Jay Z; ırkçılık, kötü bir baba olma korkusu ve aşk gibi hassas konularda her zamanki gibi açık sözlü ve cesur davranıyor. Daha çocukken onu terk eden babasının ona öğretmediği her şeyden yakınıyor, “siyah derisinin beyaz smokini kirletmesinden” korkuyor, karanlık geçmişinden onu kurtaran kadına teşekkür ediyor.

Albümün tanıtımını yapmak için, New York’ta bir galeride tam 6 saat boyunca “Picasso Baby” adlı şarkısını sergileyen Jay Z’ye bu gösterisinde, ünlü performans sanatçısı Marina Abramović de eşlik etti. Hiphop müziğin; altın kolye, para ve spor arabalardan ibaret olmadığını sanat yaparak kanıtlayan Jay Z, Kanye West başta olmak üzere, pek çok sanatçının yolunu açtı ve açmaya devam ediyor. Albüm Samsung telefonlarda uygulama olarak satışa çıktığı ilk gün 1 milyon ön satış rekoruyla, Platin Satış Ödülü aldı. Eleştirmenlerce orta karar bulunan ve tipik bir Jay Z albümü olarak görülen “MCHG”, pek çok prodüktörün birlikte çalışmasıyla ortaya çıkan ve prodüksiyon tarafı da en az yorumcu tarafı kadar güçlü bir albüm.

Hiphop müziğinin belki de yaşayan en büyük ismi Jay Z’nin, pek çok insanın duymaya bile tahammül edemediği gerçekleri söylemeye devam etmesi dileğiyle. İyi dinlemeler…

Leave a Reply