Ankara’nın en büyük eksiklerinden biri doya doya gezebileceğimiz  “çağdaş sanat galerileri”. Bu açığımıza çare, nihayet, Garanti Bankası’ndan geldi.  İstiklal Caddesi’nde 2011 yılında SALT Beyoğlu’yla başlayan serüven, SALT Galata ile büyüdü ve sonunda o çok kıskandığımız SALT; “güncel sanat, mimari, tasarım, şehircilik, sosyal ve ekonomik tarih” içerikli belge, kaynak ve sergileriyle şehrimize geldi.

saltulus

Gençlik Parkı’nın karşısında yıllardır boş  duran Osmanlı Bankası binasına yapılan restorasyon sonrası,  SALT Ulus, 3 Nisan’da açılışını yaptı.  Geçtiğimiz şubat Galata’da sergilenen “O Zamanlar Konuşuyorduk” projesi kapsamındaki üç sergi (Elli Numara/Anı Bellek II, GAR ve Küreselleşme-Devlet, Sefalet, Şiddet) ziyaretçilerin beğenisine sunuldu bile.

Son yıllarda çağdaş sanatı tekeline alan İstanbul ile bu konuda da kurak kalan Ankara arasındaki dengesizliği gidermek isteyen SALT Ulus; şimdilik, İstanbul’da hazırlanmış ve Ankara’yla ilişkisi olan projeleri sergileyecek. SALT Ulus’un asıl hedefi ise, başlangıç noktası Ankara olan ve burada sergilendikten sonra İstanbul’a gönderilecek projeler yaparak, alışılagelen döngüyü kırmak. SALT Ulus, 2014 itibariyle, özgün projeler sergilemeyi amaçlıyor.

ensta

Bu hafta sonu SALT’ı ziyaret etmek isteyenler için SALT’da Sanatçı Emre Zeytinoğlu’nun da bir konuşması olacak. 13 Nisan Cumartesi saat 3’te başlayacak olan konuşmada Emre Zeytinoğlu, 1993’te düzenlenen “Elli Numara/Anı Bellek II” kapsamında yer alan ve SALT’ın “O zamanlar konuşuyorduk” sergisi için yeniden üretilen “Devletin Belleği” adlı enstalasyonu üzerine konuşacak. Sanatçı, işin oluşum ve yeniden üretim süreçlerinden bahsedeceği konuşmasında, 90’lar Türkiye’sindeki sanat ortamını da ele alacak.

Leave a Reply