vintage-

Daha önceleri şaraplar için kullanılan ve “bağ bozumu” anlamına gelen vintage terimi günümüzde eşyaların yanı sıra moda ve otomobillerde de kullanılmaya başlandı. Kulaklarımıza çalınan antika, retro ve vintage gibi kavramlar tekerrür eden tarih misali modada da eskiye birer dönüşü simgeliyor. Öncelikle şu kavramlara detaylı bir şekilde göz atalım. Bir web sitesinden almış olduğum temel tanımlar ışığında aslında bizim bu üç kavramı birbiriyle karıştırdığımızı anlamak mümkün. Aynı hatayı giyinirken de yapmamak dileğimle. İşte başlıyoruz.

Vintage: Belli bir döneme ve tasarımcıya ait olan, üretildiği dönemin izlerini taşıyan kıyafetlere deniyor. 1920’den 1980’e kadar ki giysi ve aksesuarlar olarak da tanımlayabiliriz. Lakin söylemekte fayda var, satın aldığımız her ikinci el giysi vintage değildir. O kıyafeti vintage yapan ait olduğu döneme ait olan izleri ve esintileri de giyecek olduğunuz kıyafete ya da aksesuara yansıtmasıdır.

Retro: Belli bir döneme ait olan çizgilerden esinlenerek günümüzde üretilen giysi ve aksesuarlardır.

Antika: 100 senelik ya da daha fazla geçmişi olan ürün ve giysilere verilen addır.

Marc Jacobs’un Runway’de önderliğini yaptığı 60′lı yıllar vintage modasını ilkbaharda elbiselerde de görmeye başlıyoruz.  Vintage kıyafetler yerine göre zarif ve feminen yerine göre de maskülen bir tarz sevenlerin tercihi olacaktır. Vintage kıyafetleri kullandığımız aksesuarlar ve makyajımızla daha iyi iddalı ya da daha doğal bir şekilde yansıtmak bizim elimizde. Diğer bir seçenek ise, günümüz modasının modern çizgilerinden kopmayı istemeyenler için. Vintage kıyafetlerimizi ya da aksesuarlarımızı modern parçalarla birlikte kullanara daha farklı ve modern bir tarz yaratabiliriz.

Vintage-fashion-Friday-81

 

vintage-2

Geçtiğimiz dönemde başlayan yaka fırtınası bu sene de devam edecek. Özellikle vintage elbiselerimizin yakaları haliyle bebe yaka olarak karşımıza çıkacak. Bunların dışında Christian Dior’un 40’lardaki New Look’u, Pucci’nin 60’lardaki baskıları, YSL’nin 80’lerdeki takımları gibi örnekler de vintage tarzını harikulade bir şekilde yansıtan parçalar olduğu için yine ve yeniden aramızdalar. Vintage tarzı yansıtmak için günümüz markaları genellikle pastel tonlar, danteller, kabarık omuzlar,kalem etekler, klasik ayakkabılar, kaşe montlar, kapitoneler, büyük kemerler,kelebek güneş gözlükleri kullanmaya başlayarak bizlere bu tarzın sinyallerini vermektedirler.

lahana_05                                            vintage-clothing

Giysi ve aksesuarların yanı sıra vintage etkisini saçlarda da görmek mümkün. Kahküllerin yeniden aramıza katılmasından sonra hareketli bukleler, saç aksesuarları, şapkalar, dağınık topuzlar, kabarık saçlar bu tarzın son dönemdeki vazgeçilmezi haline geliyor.

Untitled-1223 vintage-60-lar-rock-chic 137008013634096647_RkR9nliJ_c

 

Leave a Reply