Grammy Adayları Açıklandı: Kim Kazanacak, Kim Kazanmalı?

grammy

Bu yıl 8 Şubat’ta Los Angeles, Staples Center‘da 57.si gerçekleşecek olan Grammy Ödül Töreni‘nin adayları, dün yaklaşık olarak 12 saatlik bir zaman dilimi içerisinde, farklı aralıklarla açıklandı. Yaklaşık bir dakikadan oluşan videolarla bu senenin adaylarını açıklayan isimler arasında Jared Leto, Kylie Minogue, Ryan Seacrest, Alanis Morissette, LL Cool J gibi isimler de vardı. Bu yıl düzenlenecek olan törende toplamda 83 ödül verilecek, tabii burada hepsiyle ilgili yorum yapmak zor ve çok uzun olacağından ‘General Field’ olarak anılan ve törenin en önemli dört ödülü olan;  ‘Yılın Şarkısı’, ‘Yılın Kaydı’, ‘Yılın Albümü’ ve ‘En İyi Yeni Sanatçı’ kategorilerine göz atacağız. Bu senenin en çok adaylığa sahip olan isimleri Beyoncé, Pharrell Williams ve Sam Smith; her birinin toplamda altı adaylığı bulunuyor. Daha çok uzatmadan ilk ödülle başlayalım.

grammyaoty

‘Yılın Albümü’ kategorisindeki adaylar genel olarak beklenen isimler oldu. ‘Alternatif/Rock’ kategorisinden gelen isimse en azından benim için sürpriz oldu. Beck yerine St. Vincent ya da Jack White‘ın adaylık almasını bekliyordum ben. Sene içinde pek çok hit şarkı ve albümün yapımında katkıda bulunan ve geçen sene bu kategorinin kazananı durumundaki ‘Random Access Memories’ albümünün de prodüktörlerinden olan Pharrell Williams’ın ‘G I R L’ albümüyle aday olması da pek çok kişiyi şaşkınlığa uğrattı diyebiliriz. Bu ödül sadece albüm sanatçısına değil; aynı zamanda albümde yer alan düetlerdeki sanatçılara ve şarkıların prodüktörlerine de gittiğinden Pharrell Williams bu kategoride üç adaylığa sahip diyebiliriz, çünkü Ed Sheeran’ın ‘X’ ve Beyoncé’nin ‘Beyoncé’ albümlerinde de prodüktör olarak yer almıştı. Matematiksel olarak, kazanması en olası isim de kendisi bu yüzden.

Fakat biz albüm sanatçıları üzerinden yorum yapmaya devam edecek olursak; senenin en başarılı çıkışını yapan isimlerden birisi olan Sam Smith’in bu kategoride pek şansı olduğunu düşünmüyorum ben açıkçası. Aynı şekilde Eh Sheeran da sene içinde pek çok başarılı şarkıda yer almış olsa da; albümü burada olmayı hak etmiyordu. Şu an için bu kategorinin en olası kazananı Beyoncé olarak görülüyor. Geçen sene Aralık ayında yayınladığı sürpriz albümü ile müzik piyasasında büyük bir yankı uyandıran Beyoncé, bu kategoride daha önce iki kez aday olup kazanamamıştı. Beyoncé’nin kazanamaması gibi bir durumda, kazanma ihtimali yüksek olan isim Beck olur gibi geliyor bana. 2010’da Taylor Swift ‘Fearless’ albümüyle bu ödülü aldığından bu yana, bu ödülü kazanan isimlerin hiçbirinin Amerikalı olmaması da bence Amerikalı isimlerin şanslarını arttıran bir unsur.

roty

‘Yılın Kaydı’ kategorisindeki ödüller; şarkıların yapımındaki teknik başarılar göz önünde bulundurularak onların prodüktörlerine veriliyor. Bu senenin adayları açıklandığında ise bir hayli şaşırmıştım, çünkü adayların büyük çoğunluğu tam anlamıyla bir rezaletti. Genç seyircilerin ilgisini çekmek amacıyla eklenmiş isimler oldukları da fazla belli. ‘Fancy’, ‘Shake It Off’ ve ‘All About That Bass’ gibi aşırı sıradan şarkıları burada görmek; Grammy’lerin saygınlığını sorgulatıyor açıkçası. Bu kategorinin en olası kazananı Sam Smith olarak görülüyor, ne kadar hak ettiği tartışılır tabii ki. Bence bu kategorinin birincisi kesinlikle Sia olmalı ve kazanmak için büyük bir şansı olduğunu düşünüyorum.

soty

‘Yılın Şarkısı’ ödülü; şarkının söz yazarları ve bestecilerini onurlandırmak için verilen bir ödül. Bu kategoride de aday olmayı hiç haketmeyen iki şarkı aynı; ‘Shake It Off’ ve ‘All About That Bass’. Bu kategoride de kazanma ihtimali en yüksek sanatçı yine Sam Smith, yine ne kadar hak ettiği tartışmaya açık. Bence bu kategorinin kazananı ‘Take Me to Church’ şarkısıyla Hozier olmalı; sözleri, klibi ve melodisiyle büyük bir bütünlük içinde olan şarkı, diğer adaylar arasında farklılığını belli ediyor.

bna

‘Yılın En İyi Yeni Sanatçısı’ kategorisi genel olarak çok tartışmalara açık bir kategori. Yakın zamanlarda Lady Gaga, Lorde, Ariana Grande gibi isimlerin aday olması ile çok dikkatleri üzerine çekmiş ve hemen her sene yeni kurallar getirmelerine sebep olmuştu. Yeni kurallar ne kadar faydalı olmuş bilmiyorum ama; bu senenin adayları genel olarak çok yerinde seçimler olmuş. Country şarkıcısı Brandy Clark yerine, Tove Lo aday olsa daha güzel olurmuş ama. Kazanacak olan isim, büyük olasılıkla senenin en başarılı iki isminden birisi olacak, Sam Smith veya Iggy Azalea.

Diğer kategorilerdeki adaylar arasında ise; Coldplay, Katy Perry, Miley Cyrus, Ariana Grande, Lady Gaga & Tony Bennett, Röyksopp & Robyn, Jessie J, A Great Big World & Christina Aguilera, P!nk, Arcade Fire, St. Vincent, Jack White, James Franco, Eminem, Childish Gambino, Rihanna, Nicki Minaj ve Kanye West gibi isimler yer alıyor.

Merak ettiğiniz kategorilerdeki adayları ayrıntılı olarak incelemek için Grammy resmi sitesini kullanabilirsiniz:  http://www.grammy.com/nominees

Leave a Reply